Вещите – защо е от полза да притежавам по-малко?

С годините научих следното, да настояваш, че една истина е абсолютна и вярна освен за теб, и за всеки друг човек е твърде арогантно.
Много са нещата, които се случват под повърхността на видимия живот, под повърхността на съзнателните ни мисли, под повърхността на доловимите мотиви в нашето поведение.

Затова формулирам наблюденията си в първо лице. Все пак получавайки полза от определени промени в ежедневието си, не мога да се стърпя да не ги споделя.

Да намаля вещите ми донесе няколко ползи:
 • Знам къде са ми нещата, не е необходимо да ги търся .
  Преди имах толкова много и всякакви вещи (потребни и непотребни). Забравях кое къде съм сложила. Губех по половин час да си търся необходимото, което не използвам ежедневно. Забравях какво изобщо притежавам и купувах отново.
 • Всяка вещ си има място. Нещата не са толкова много и мога да ги подредя. По-малкото вещи събирам по-лесно по категории в една кутия.
  Преди слагах всичко навсякъде, защото се не побираше на едно място и винги ставаше разхвърляно.
 • Не губя време да мисля сто часа това ли да е или онова.
  Много по-лесно ми е да избера измежду 3, вместо измежду 30.
 • По-малкото вещи означават по-малко разход на лична енергия (време, усилие, мислене) за подреждане и съхраняване.
 • С минимизирането на вещите, започнах да размишлявам над темата, кое е есенциално. Есенциалното не е вън от нас, а вътре в нас. Вещите не могат да попълнят вътрешните ни празноти, колкото и да опитваме.
 • Намалих контейнерите, в които събирам притежанията си. Това ме принуди, да съм значително по-съзнателна, когато реша да внеса нещо вкъщи.
  Харесах идеята едно внасящ, едно изнасяш.
  Не съм отличничка в този принцип, но се старая.

Да намалиш вещите си, не е еднократен процес. Не е резултата постигнат от едно грандиозно разчистване. Това е постепенно напредване. Аз още не съм на финала, но се движа в тази посока.

Най-красивото в процеса на съзнателно намаляване на вещите, се оказа вглеждането към себе си. С повече съзнателност откриваш кое ти е важно, зад какво си криеш, с какво запълваш живота си и защо.

Още по темата за изборите прочетете в статията: Защо избираме нещо да е част от живота ни?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.