Искам да съм като реката – есенциализъм и минимализъм

Човек се стреми към онова, което му липсва

За минимализъм пиша често. За понятието есенциализъм четох скоро в едноименната книга на Грег Маккюън, “Есенциализъм – фокусиране върху същественото”.
Минимализмът и есенциализмът са принципи, които изключително много ме вдъхновяват, възхищават и в същото време ми липсват.
Не владея нито минимализма, нито есенциализма! Стремя се към тях.
Стремя се към тях, защото вярвам че те са основа на живеенето с лекота.

Минимализъм

Притежавам немалък брой вещи, които не са ми нужни, не използвам и не ми носят някаква особена радост. Пазя ги защото все още смята че може да ми потрябват някога.

Есенциализъм

Иска ми се да се фокусирам върху едно нещо, но често се разпилявам и правя по няколко едновременно или прескачам от едно на друго хаотично.

Да кажем, че в живота изживян досега съм си изградила навици, които не ми помагат да живея простичко и с лекота.
В резултат си повтарям често, нямам достатъчно време, нямам всичко, което ми трябва да сготвя, нямам пространство, нямам сила, нямам достатъчно воля…

В минималистичния живот установяваме, че всъщност разполагаме с достатъчно от всичко. Това се случва, не защото сме си набавили още и още неща, а защото сме променили отношението си към идеята, за това което е важно, потребно и наистина искаме.

Консуматорски детокс за една година

Един грандиозен проект предприех тази година – “Една година консуматорска детоксикация.”
Знаех, че ще ми е трудно, но не предполагах, че толкова лесно ще се спъвам и падам. Старите навици бавно се променят. Иска се време, осъзнаване, по някоя рана и упоритост като паднеш да не захвърлиш проекта, а да се изправиш и да продължиш.

Март месец се оказа за мен месец с няколко падания. Много се ядосвах на себе си първоначално. После си казах, нищо, то е част от процеса и няма да ме спре. Взех си поуки.

В края на февруари започнах да забелязвам появата на консуматорска абстиненция. През ден, през два в мен се надигаше физическо усещане за “Искам”. Започвах да се озъртам у дома, от какво имам нужда, за да дам воля на моето искам. Е да, ама нямах нужда от нищо. Очевидна беше само нуждата да пазарувам. Консуматорството е химическа зависимост към хормоните, които се отделят в организма в процеса на пазаруване.

“Днес всичко за 2 лв”,”Само сега 15% отстъпка”

„Не е сделка, ако не ви трябва“

Кристин Плат

Накрая се предадох. Започнах да пробвам дрехи в магазин от втората. Щях да си купя нещо, само ако нямам подобно. Сдобих се с един шал. На следващия ден се върнах в магазина с променена стратегия, щях да си купя само ако е “определено да”.
В едно ютюб видео дама споделяше полезни навици за преодоляване на консуматорската слабост. Един от нейните принципи беше “If it’s not definitely yes, then it’s definitely no” (“Ако не е абсолютно сигурно да, то е сигурно не”).
Това ми помогна в няколко ситуации, но накрая си тръгнах с една прекрасна красива лятна пола. Знам че ще я нося, но не е в това въпросът.

В последния магазин за втора ръка волята тотално ме изостави. С всичка сила затрака мисловната програма “Да не изпуснеш намалението”, “Да се възползваш от офертата”, “Побързай няма време”.

Уф, с това бързане колко пъти съм грешила. Оправдавам се с – може да свърши; само днес е подходящият лунен ден за пазаруване; последна бройка е и т.н.
В подобна криза помага единствено доверието, че вселената ще посрещне всичките ти нужди. Е да, ама на мен доверието понякога ми се получава, друг път не.

Много от проблемите възникват и поради вечната ми припряност. Търпението откакто се помня е предизвикателство за мен.

В книжката “Голямата Панда и Малкият Дракон”, днес попаднах на следната мисъл:

“Hurry!’ squeaked Tiny Dragon.
‘There is so much to do!’
‘The river doesn’t hurry,’ said Big Panda, ‘yet despite many obstacles, always gets where it’s going.’*

“Big Panda and Tiny Dragon” James Norbury

*„Побързай!“ изписука Малкият Дракон.
„Има толкова много за вършене!“
„Реката не бърза“, каза Голямата Панда, „и въпреки многото пречки, винаги стига за където е тръгнала.“

Ммм, искам да съм като реката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.