Екопътека „Поглед към девет планини“ – кратък вариант

„Девет планини“ е популярна екопътека в Рудина планина. Намира се в област Перник, община Ковачевци. Началото на пътеката започва от село Сирищник.
От София до село Сирищник с автомобил се стига за час и малко, зависи от коя част на столицата ще тръгнете. Екопътеката е кратка, но има участъци с планинска денивелация.

Кратък и дълъг вариант на пътеката

Целият маршрут започва от село Сирищник и стига до връх Сиришнищнишка рудина. Върхът не е много висок (1172м), но е гола поляна и хубави гледки има във всички посоки. Е, ако трябва да съм съвсем подробна, на няколко места ниски дървета и храсти малко скриват панорамата, но в по-голямата си част тя е открита.

Дълъг вариант

В интернет на няколко места се посочва време за стигане от селото до върха за 1:30 мин. За жалост този път нямахме удоволствието да проверим сами дали е вярно. 🙂

Кратък маршрут

Ние минахме само втората част от маршрута. Избрахме нея, защото до обяд имах ангажименти, а през ноември денят е кратък и имаше вероятност да трябва да слизаме на челници. Освен това предния ден бях направила добра денивелация от Железница до Черни връх и сега ми се ходеше нещо по яваш-яваш.

Начало на тази част на екопътеката е от паркингче встрани от шосето водещо към хижа Джамен.
Долу в селото има на няколко места табели. На едно от тях табелите са на разклон. Едната табелата сочи наляво към екопътека „Девет планини“, другата табела (надясно) – хижа Джамен. Шосето към хижа Джанем, ни заведе до паркингчето където оставихме колата и хванахме екопътеката.

От тук пътеката тръгва директно по открито било нагоре. Денивелацията не е непосилна, но е постоянна до самия връх. Предвидливо на места край пътеката са сложени пейки за отдих, ако някой се измори по баира. Ако поседнеш да почиваш можеш да се наслаждаваш и на разкошна гледка към язовир Пчелина и околността. Само отбелязвам, че някои от пейките бяха, поне според мен, съмнително стабилни. Не бяха вкопани в земята, а просто поставени върху тревата.

девет планини
Слязохме по същия път до шосето с паркинга, където бяхме оставили колата.

Облачен ден, слънчев ден

Участъкът, които преминахме ние е изцяло открит. В облачен или хладен ден, този открит характер на пътеката няма значение, но през лятото, когато слънцето пече силно, може да си е мъка. Хем баир, хем жега. 🙂

Време за стигане

От София до паркингчето след село Сирищник стигнахме за 70мин. От паркинга по билната пътека до върха се качихме за 37 минути.

Други туристи

Позволих си да напиша в началото на статията, че екопътека „Девет планини“ е популярна, защото по нея видяхме доста народ. Повечето продължиха да слизат надолу към селото.

Заслужава ли си да се посети

Да излезеш на природа винаги си заслужава. Екопътека „Девет планини“ е добър вариант, ако искаш да се измъкнеш от навалицата на Витоша през уикенда. Не е супер тежка за ходене, но си има баир, та ще си направиш тренировка за сърцето. Представям си че е много красива през зимата, когато се е белнало навсякъде.
Което ме подсети за разкошна, неочаквано снежна разходка до връх Любаш, която си направихме преди време. За нея прочете “Връх Любаш – снежна пролет в края на март”

Галерия със снимки

девет планини
Язовир Пчелина
девет планини
Опитвам да седя на пейка, която леко се опитва да ме обърне. 😉 Пейката е по-високо и гледката към язовира постепенно се скрива.
девет планини
Връх Сирищнишка рудина е отбелязан със знаме, масичка и пейка. Поляната на самия връх е достатъчно просторна и спокойно може да си поседнеш и на тревата.
Не знам какви са тези цветчета, но бяха много красивички.

2 Comments

  1. Пътеката изглежда много красиво. Наскоро имахме път близо до нея, но така и не успяхме да стигнем до там за да и се порадваме на красотите!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.