“Райски изглед” туристически пътека в близост до язовир Кърджали

“Райски изглед” е туристическа пътека, за която видяхме голяма информационна табела вдясно от основния път водещ от Кърджали към старата хижа Боровица, днес реиновирана в хотел със същото име. 

Пътеката, прочетохме по-късно, била нова и направена от екип към хотела. Развиват туризма.

Автомобилът може да се остави на отбивката при пътя с табелата, но ако случите слънчев и почивен ден и стигнете късно може да няма място.

Когато ние паркирахме към 10:50ч бяхме първи, като слязохме вече имаше още десетина коли. Пътеката “Райски изглед” е нагоре, започва от табелата.

Туристическата пътека започва със стръмно катерене и за кратко време набира сериозна денивелация.

Скоро от скалите покрай, които се минава се разкрива красива панорама, но това не е краят на пътеката. Тя продължава още нататък. Има жълта маркировка, а и завързани по дръвчетата жълти лентички, на които пише “Хотел Боровица”.

Пътеката се движи и през горички и през няколко открити места. По пътя видях диви божури и дребни диви перуники. Освен панорамата в края, прозорци с гледки се отварят и преди това.

На финала на маршрута се стига до своеобразна тераса, на която има табелка – “Райски изглед”, четири пейки и българското знаме, което се вее величаво, когато има вятър. Панорамата, която се разкрива пред погледа е наистина красива.

Трудност на маршрута

Пътеката е приятна за ходене. Има малко зор в началото, но не дълго. Все пак, ако използвате щеки, вземете си ги ще са ви от полза. По маршрута видяхме няколко семейства с деца, групичка младежи, една по-възрастна двойка. Тоест мястото вече е придобило популярност.

На нас да стигнем ни отне около час като спирахме за снимки. Слязохме значително по-бързо.

Ако сте в района, препоръчвам маршрута.

След хотел Боровица, пак по основния път вдясно има табела за една от пещерите “Утробата”. До нея също имало ходене около час и малко, та може да си направите чудесен излетен ден. Ние я пропуснахме, защото имахме дълъг път до София, а искахме да спрем в Кърджали и после да минем и през Белинташ.

“Райски изглед” фотоалбум

Малко над пътя има скална тераса, денивелацията до нея се взима за кратко време, ще рече стръмно е, но се стига до красиви скали с чудни гледки.
Имаше и по-високи скали, но аз там не се покатерих. Влади е разперил ръце, не защото му е присъщо да позира, а за да ми уйдиса на акъла. “Така снимките стават по-готини” нареждам аз отдолу и щракам.
Пътеката върви и през сенчеста горичка.
Гледки се откриват на няколко места.

Диви цветя

Див божур,
и див Ирис.
Като стигнахме бяхме доста време сами, но чувахме отдалеч гълчавата на пъплещите семейства с малки деца.

Другите места посетени при същото пътешествие из Източните Родопи през месец май

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.