Татул – древно скално светилище в Източните Родопи

“Татул е праисторическо култово място, на чиято територия е разположен един от най-озадачаващите мегалитни паметници на територията на България – саркофаг с форма на пресечена пирамида, който няма аналог сред множеството мегалитни паметници регистрирани от археолозите на територията на България и по света. Това е най-добре запазеният храмов комплекс изсечен в монолитен къс скала.”

https://bg.wikipedia.org/wiki/Татул_(светилище)

Татул вече е популярна туристическа дестинация. Намира се в Източните Родопи при едноименното село Татул.

Колата може да се остави на малко площадче с подходящи за паркингче места. От там до мегалитния комплекс води павирана пътека. За обекта има входна такса. Към момента на нашето ходене (май 2020г) цената беше 4лв на човек. Предлага се и възможност за беседа срещу 15лв.

Непосредствено до скалното светилище има мини градинка с няколко пейки и големи информационни табла. Едното е за Татул, другото за забележителности из района на Източните Родопи.

Татул – високо и близо до слънцето

Татул е още едно древно светилище, което се намира високо. Според някои хипотези тази близост до слънцето има своя свещен символ.

В скално-изсеченото светилище Татул са намерени множество артефакти, които сочат различни етапи в развитието на мястото. През хилядолетията се е променяла целта на използване. Татул е било място за наблюдаване на движенията на небесните тела, за изпълнение на свещени ритуали, място за почитане на божества и вила на различни византийски аристократи.

Гробът на Орфей

Особен интерес буди разположеният на върха на своеобразната скална пирамида саркофаг. В научните среди се водят спорове на кого именно е бил посветен този гроб. Обичайно траките изграждали своите могили долу в земята. Счита се, че заради необикновеното разположение на този саркофаг, така близо до небето и слънцето, той вероятно принадлежи на някого, когото те са почитали като полубог или велик мъдрец. Има хипотези, че това е символичен гроб на Орфей.

Ако имате интерес към историята и археологията, вижте линковете към статии по темата Татул, споделени по-долу.

Татул обвит в хипотези

Освен за вход, може да си платите и за беседа. Ние решихме да пропуснем беседата и само обиколихме мястото. Аз си четох после за светилището и си дадох сметка, че колкото и да е хубава беседата, тя е изтъкана от хипотези.

Факт, обаче с който се съгласяват повечето изследователи е, че скалното светилище е наистина много древно. Датира от “от края на V и началото на IV хил. пр. Хр., за което свидетелстват намерените фрагменти от глинени съдове в района”. (bg.wikipedia.org)

Според някои предположения, древните скални светилища (от типа Татул), които днес свързваме с ритуалите на траките, всъщност са изградени в още по-стари времена. Какви ли цивилизации са населявали това късче земя тогава?

Татул за туристи

Отстрани на пирамидата, под предполагаемия гроб на Орфей има друга интересна ниша – отвор с формата на арка. Там си представих портала и там се снимах като баш турист. 😁

Всяко място, на което се омеся с енергията на шляй-гащи туристите изпадам в едно състояние на относителна незаинтересованост към него. То губи за мен своята магнетичност. С Татул също стана така. Виждах само камънак и туристи, и тук там табели сочещи възрастта на даден скален елемент.

Единствения момент, в който се свързах с мястото беше, когато застанах до саркофага, при арката-отвор и си представих, че той е като невидим портал, връзка, през която можеш да отправиш своята мисъл към древен мъдрец или полубог, чиято енергия се пренася през завесата на времето.

После като си четох колко древно място е това скално светилище, как хора от съвсем други времена са изследвали чрез него движенията на планетите и звездите, изпълнявали са свои магични ритуали за почитане на непознати за нас божества и ми стана интересно.

За да се свържеш с този аспект на древност обаче, трябва да попаднеш на мястото, когато няма още 30 човека, които си правят селфита и четат механично табелите по обектите. В духа на шляй-гащи туриста и аз се снимах, и аз четох табелите, надниквах над “свещените” кладенци и се дивих на твърде осъвременената, възстановена западна крепостна стена. (Любопитното за тази стена е че тя била от редени камъни без по между им да има слепващо вещество.)

Магнетичност

В уикипедия прочетох следното:

“По време на археоастрономическите проучвания през 1982 и 1983 г. на обекта са проведени метеорологични и физични изследвания, които установяват наличието на депресия на геомагнитното поле. Измерванията на температурата на скалата и въздуха са показали, че непосредствено преди изгрева на слънцето температурата рязко спада, а впоследствие се наблюдава постепенно се покачване. Причината за тези явления е вероятна аномалия в структурата или в състава на скалния масив. Подробно геофизично изследване на тези аномалии не е провеждано. Допуска се, че тези аномалии са били фактор за древните при избора на мястото на светилището.”

https://bg.wikipedia.org/wiki/Татул_(светилище)

Препоръчвам ли мястото?

Ами да, препоръчвам. Идете, но ако е в дъждовен и в делничен ден най-добре, за да останете насаме и да почуствате или да си въобразите духа на древните времена, чиито символ е това скално светилище. И преди това прочете статията в уикипедия и ако имате търпение надникнете и в останалите линкове по-долу. 😉

Татул във фотоалбум

татул
“Скален гроб, саркофаг” II хил. пр. Хр.” Тук се смята, че е гробът или на Орфей, или на митичния цар Резос, или на друг много почитан полубог или висш духовен водач. Хипотезите са различни.
Влади се наслаждаваше на миг спокойствие близо до слънцето, преди да го обезпокоя с моето: “я погледни насам”, щрак. 😄
Впечатляваща е възрастта на този кладенец.
татул
Кладенецът.

Гледки от светилището. Пак се ширват едни разкошни панорами.

татул
татул
татул

И накрая преди да влезем в сауната (автомобила), се разхладихме на хубава чешмичка до паркинга. Винаги се възхищавам на това богатство – родопските чешми. Благодаря всеки път на хората, които са уловили водата, за да може да се напием и ние.

Хладна родопска вода.

Още скални светилища

Полезни статии:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.