Дигиталното пространство, вещи “да бъдат подарени”, гардероб и рафтове – разчистването продължава

Разчистване на дигиталното пространство

Резултатът от разчистването на компютъра (той е само част от дигиталното пространство) е около 1400 изтрити файла. Отне ми два дни и половина.

Трябваше да надникна във всяка папка. Да структурирам по някакъв подобен начин имената на запазените файлове, да изтрия много копия на едни и същи на документи.

Пренаредих папките и съдържанията в тях.

Имам папка “Палитра на ежедневното”, където са всички файлове с черновите на статиите публикувани в блога. За тези файлове се чудя много, нужни ли са ми като съм ги качила вече в блога? Изчистването на дигиталното пространство се оказа далеч по-лесно от това на физическото по една причина – нещата от които се освободих без угризение на съвестта изпратих в коша. Не така стоят нещата с вещите от физическото пространство.

Предизвикателствата на разчистване на физическото пространство

За жалост вече втора седмица у дома се мотаят торби с вещи “да бъдат подарени”. Това са:

  • Две купчини с книги, които някак все още не могат да си намерят нови стопани. Писах в няколко групи, обаждах се на няколко телефона, питах в антикварна книжарница с голям надпис, че приемат книги, но безрезултатно. Чудя се колко време да им дам шанс.
  • Няколко дрехи, които бих искала да подаря на приятелки, защото са доста нови (носила съм ги по-малко от 5 пъти). Но те не ми носят радост. Едни защото не изразяват това, което съм аз. Други, защото съм купила неподходящ размер. Всички те заемат място, което нямам.
  • В едно кашонче са опаковани около 10на плюшени играчки. Съвсем запазени и чисти са, защото не са от детството ни, а от юношеските години. Не знам дали днес още я има тази мода – подаряването на плюшки в знак на привързаност.
  • В друга торба са събрани различни по естество неща, които още незнам какво да правя.
  • Имам и две торби, които вече са с пожелани предмети, но по стечение на обстоятелствата още не съм имала възможност да се видя с хората, които ще ги вземат.
  • С радост, обаче мога да споделя, че се разделихме успешно с известно количество електроуреди, зарядни и кабели. Фирма за събиране на такива дойде и ги взе, след предварително подадена заявка.

Това упражнение – освобождаване от вещите по разумен начин, със сигурност ще ми е обица на ухото в бъдеще. При придобиване на нови такива, ще мисля какво ще правя после с тях. Разчистването на снимки от харда предстои, оказа се че са толкова много, че само няколко часа няма да ми стигнат. През уикенда ще се заема с тях.

Сгъване, гардероби и рафтове

Играта с оригами дрехо-сгъването на Мари Кондо ме спечели. С голям кеф пречиствам енергийно дрехите, които има да се сгънат 😉 и ги подравнявам в правоъгълници.

Леко недоволствам, че гардеробът, който имаме не е особено практичен за такава именно подредба на дрехите ни. Рафтовите места са просторни на височина, което предполага да се правят купчини от дрехи. През годините съм се нагледала на редовното срутване на тези купчини, при ваденето на дреха оттам. Тогава изобщо не ми е хрумвало, че е възможна друга подредба.

За около година навивах дрехите на стегнати рола, но и това ми се струваше непрактично и не достатъчно прегледно.

Вече знам как искам да изглеждат дрехите ми. Надявам се един ден, в не много далечно бъдеще, да заменя гардероба с хубав скрин с дълги подходящи рафтове (така е умът дори, като разчистваш пак иска да добива 😄). При замяната, обаче естествено ще възникне предизвикателството, а какво да го правя този гардероб. За сега се оглеждам за адаптации. Искам да разделя някак, твърде високите отделения на гардероба с по още един рафт. Ако имате идея по тази тема, ще съм благодарна да я споделите.

Свързани статии:

30 дневно предизвикателство – игра “Рaзчистване” – началото

Разчистването като ретроспекция

Божествата и раздялата с тях, не мога да ги изпратя в контейнера

Разчистване на дома – в търсене на достатъчния минимум, при който дишаме по-леко и по-свободно. Идеи от минимализма.

Play the 30-Day Minimalism Game

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.