Село Арда, почивка в Родопите в края на лятото

Село Арда е разположено в малка, но живописна долина в горното течение на река Арда. Трудно може да се издири откъде се е взело името на село Арда. Най-старото сведение е от втората половина на 17 в., когато то се е наричало ”Арда-башъ” което означава „глава“, началото на река Арда. Преданието говори, че в миналото е било курортно селище на знатни люде от Беломорието.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Арда_(село)

Село Арда се намира в Родопите.

Избрахме си го като дестинация за последната част от нашата лятна ваканция.

Селото Арда се намира съвсем близо до гръцката граница. Някога стигането до него е било с ограничен достъп подобно на друго погранични населени места.

Селото се намира на място, от което може да подхванете в различни посоки, за да посетите природни и исторически забележителности в района. В околностите на село Арда има какво да се види.

От морето до Родопите

В село Арда пристигнахме по тъмно. Беше към 21:00ч.

Пътят от морето до Родопите беше дълъг, а ние удължихме пътуването си и с няколко спирки: град Ямбол, долмен в местността Нъчеви чаири и каменните гъби до село Бели пласт.

Пътят през Родопите е красив, но заради многото завои скоростта е бавна и така някъде след Смолян стана тъмно и вече нямаше гледки.

В края на деня бях доста изморена и когато пристигнахме чаках с нетърпение да се хоризонтирам за сън.

Настаняване

Настанихме се в Комплекс Арда, за който си бяхме направили резервация предния ден.

Стаята беше много уютна, безупречно чиста. Леглото и възглавницата, по-удобни от тези вкъщи.

Водата, която тече от чешмата не само че става за пиене, но е много вкусна. Какво богатство е такава вода да ти тече от чешмата.

На приземния етаж под частта с хотелските стаи има минимаркетче и кафене от едната страна и ресторант от другата (те са част от комплекса).

Нашата стая беше над ресторанта, който по време на престоя ни не работеше. Комплекс Арда, голяма бяла къща, е построен до една скала, върху която е кацнала малка джамия с красива бяла кула.

Джамията, обаче също не работеше.

Хранене

В ресторанта закусихме на втората сутрин. Бяхме поръчали от предната вечер мекици. Хубави бяха, пухкави и топли. Обедите ни бяха сандвичи, които си приготвяхме сами и похапвахме по път. Вечерите бяха на терасата на стаята ни. Честно казано не опитахме никакви специалитети от района. Чак последния ден като минавахме през Смолян, оттам си купих пататник.

Какво може да се види в района на село Арда и околността

В района може да се посетят:

Пещери не далеч от село Арда
  • Ухловица, в нея сме ходили преди години;
  • Голубовица, тя е близо до село Кошница и там се влиза само с водач и специална непромокаема екипировка;
  • Преходната пещера Калето, която е тунелен тип. Голубовица и Калето останаха за следващо посещение.)
  • Типецето. Пещера Типицето е била използвана като временно убежище през бронзовата и желязната епохи”. Намира се близо до село Потока.
Върхове близо до селото
  • Ардин връх (Малкия Юрта – 1730м) и връх Юрта (1742м) те са на самата граница с Гърция.
  • Връх Ком (1568м), на който има малък параклис.
Извора на река Арда
Панорамни гледки
  • Панорамната площадка над село Могилица, съвсем новоизградена. Завършена е тази година (август 2020). До нея може да се стигне пеша от село Арда или с високопроходим превоз.
  • Панорамна скала в м. Светилището с гледка над махалата Горна арда
Исторически забележителности
  • Музей Маджаровата къща – и за него не ни стигна времето, но ние пак ще се върнем в село Арда.
  • Агушевите конаци край село Могилица (в тях сме били преди време, помня че една много сладкодумна екскурзоводка ни разправяше разни неща за къщата и беше много интересно)

За да се ориентирате за част от нещата, които може да видите в района, отделете си време да прочетете в различни блогове и сайтове. Ако попаднете на подходящите хора, когато вече сте на място те ще ви разкажат и упътят. При положение че изберете да се организирате сами в ходенето, картата BGmountains (може да се инсталира на телефон с андроид) ще ви е много необходима, защото маршрутите не са много добре обозначени.

Добър вариант е ако не ви се занимава да се оправяте сами, да си намерите местен водач, който ще ви разходи из интересните места в околността и ще ви разкаже за тях. Говорете с домакина на мястото за отсядане, той ще ви насочи.

Какво посетихме ние

Престоят ни в село Арда беше два пълни дни, затова имахме възможност да видим само няколко неща. За тях прочетете в следващите две статии:

Първи ден – Изворът на река Арда, Ардин връх и връх Юрта

Втори ден – Родопския връх Ком при село Арда, нова панорамна площадка и скала с изглед

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.