На СПА процедури в село Баня – част 3 – околните разходки


Когато посещаваме някое място, обичаме да се разходим наоколо. 

Втория ден от пристигането ни разполагахме с време и за СПА, и да идем някъде. Посетихме Разлог, който е на 5 км от село Баня. 

Разлог

В Разлог, “се намира една от най-големите православни църкви в област Благоевград – „Свето Благовещение””, (Уикипедия), но ние я пропуснахме.

 Като стигнахме Разлог се насочихме към центъра на града. Пообиколихме наоколо. Симпатична ми се видя улица “Шейново”, която се движи по продължението на ръкав на река Изток. Хубав е и Централният Градски парк с езерото. В езерото има три големи върби. Вероятно през лятото там е чудесен оазис.

В opoznai.bg може да прочетете повече и да видите летни снимки на парка. Признавам, понеже бях много гладна и поизмръзнала изобщо не си извадих фотоапарата. Но отчетох красотата на мястото.

Приятно ме зарадва една малка и много симпатична сладкарничка – “Sprinkles”. Ако ви се случи път към Разлог посетете я, препоръчвам.

Сладкарница “Sprinkles”
Смяна в плана

През третия ден исках да хванем някоя Пиринска пътека откъм Банско. Сутринта, обаче имаше гъста мъгла, която разколеба първоначалния план. До обяд лежерно си почивахме в стаята, наслаждавахме на СПА-то и за наша хубава изненада изгря чудно слънчице.

Следобеда имахме намерение да посетим още веднъж СПА-то, а преди това и фитнеса. За да се вместим във времето без да се напрягаме, решихме да направим една близка разходка из селото.

Село Баня

Изгладняла от СПА-то помолих Влади първата ни дестинация да бъде “При Спаска”, механа, за която ми беше споменала моя позната. Там било с народни цени и готвели вкусно.

Стигнахме до “При Спаска”. Там попаднахме на Коледно тържество на първокласниците от училището в село Баня. Имаше няколко свободни маси, решихме все пак да седнем. Сервитьорката, след като по-късно я попитахме, сподели, че са 31 деца. Беше шумно, но и весело. Децата танцуваха, казваха стихчета, играха на жмичка, отгатваха букви пред Дядо Коледа – момче на около 12г. и Снежанка на около 15г.

За някой вероятно цялата суматоха би била твърде много, но аз вирея в такава среда. Хапването беше вкусно, евтино от меню за деня, затова не го и чакахме.

Вече сити минахме през централния площад на селото. Там има приятен кът за игра за деца.

По-нагоре се стига до стара минерална баня и разклон към Турска и Българска баня. Продължавайки все нагоре, навлязохме в хубава иглолистна гора. Слънцето вече беше по-ниско и лъчите му косо се промъкваха между клоните и оставяха дълги сенки по заснежената земя. След още малко, горичката се смени с просторно открито пространство.

Панорамна гледка

Виждахме трите планини – Рила, Пирин и Родопите. В далечината заснежените върхове бяха изключително впечатляващи.

После се спуснахме надолу, до място наречено Светилище “Камако”. Успях да го снимам отгоре. Според информация, която намерих после в уикипедия “мегалитът е бил почитан в древността като свещен и върху му са изсечени жертвеници”. Цялата статия вижте тук.

Село Баня е живо място и човек може да си почива чудесно там като разнообразява процедури с минерална вода и разходки наоколо. Вероятно пак ще го посетим.

Към София

На връщане за моя радост и удоволствие минахме по един по-обиколен път към София с цел разглеждане. Влади избра маршут Якоруда, Юндула, Белово, София.

От с. Баня до Якоруда и малко след това минавахме през няколко помашки села. Впечатление ни направи, че повечето къщи са фамилни на два и три етажа. В Якоруда слязохме и направихме кратък обход. Много живо ни се видя мястото с много млади хора. Къщите пак така големи. Сгушено в хълмовете наоколо, изглежда много идилично място за живеене, но “изглежда”, защото хората навсякъде си имат своите житейски предизвикателства.

Спускайки се от Юндула към Белово, пътят дълго време се виеше между хълмове с остри скали и рехави смесени гори. Красив път. Когато е зелено сигурно е още по-живописно.

До Ихтиман грееше меко слънце, а небето беше ярко синьо. Като наближихме София навлязохме в неприветлива мъгла.

Галерията със снимки от пътуването вижте в албума: “На СПА в село Баня”
Други статии от пътуването

“На СПА процедури в село Баня – част 1 – тревогите на Филифьонката на Туве Янсон”

“На СПА процедури в село Баня – част 2 – спа зоната в хотел “Римска баня” ;-)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.