Къмпинг оборудване, какво да си вземем и как летният преносим дом заема половин стая

Какво му трябва на човек като тръгне с палатка на море, какво е подходящото къмпинг оборудване?

Какво ще е подходящото къмпинг оборудване зависи от хората, които ще ходят на къмпинг.

Има такива, които се опитват да пренесат цялата си къща. Търсенето на максимален комфорт може да премине и в претрупване с вещи. Има и други, които отиват на къмпинг с минимум багаж. Носят само малка палатка, нищо друго. Тази година до нас имаше една такава двойка. 

Обзавеждане – историята на нашето къмпинг оборудване

Първият къмпинг

Когато отидохме за първи път на къмпинг, носехме само една палатка Arpenaz 3. Нямахме голяма представа какво всъщност ни е нужно. Помня, че помитах малкото предверие на палатката, постилах покривка там и сядахме на земята да ядем. Носехме консерви с боб и си купувахме кисели млека. Спяхме на самонадувеми шалтета за планински туризъм.

Маса, столче и дюшек

Още същата година след този първи къмпинг пожелах да си имаме маса и столчета. Купихме си една мини масичка от декатлон и един сгъваем стол. Влади реши, че ще използва неговия плажен. От други къмпинг обитатели видяхме, големите двойни надуваеми дюшеци и по-късно заместихме самонадуваемите постелки с такъв.

Хладилна чанта и газов котлон

На следващата година се сдобихме с хладилна чанта, за да може да прибираме за едно хранене млякото и сирене, което също си взимахме.

Миналата година открихме удобството да си имаш газов котлон и тази година си купихме собствен. Нашият е 5 литра и ни е повече от достатъчен. Като си го купувахме, питахме за колко време стигат 5 литра. Всички казваха, че зависи колко и какво готвиш. Съвсем логичен отговор. След четиридневно използване за по три готвения (варене на вода и пържене), все още бутилката не е олекнала.

Общи хладилници

Разглеждаме от доста време и портативните хладилници. Те не са просто електрически хладилни чанти. Цената им обаче не ни е по-джоба и към настоящия момент все още си нямаме хладилник. Използваме общите хладилници, където ги има. Вариант, за който се усетихме малко по-късно. В “Иза” видяхме по-големите къмпинг домакинства, хора които си бяха наели от къмпинга нормални средно големи хладилници.

Голяма палатка с предверие

Тази година се сдобихме с нова палатка с предверие. Аз смятам, че не е каприз притежанието на по-голяма палатка, а практично решение на проблема с неочакван дъжд, съхранението на вещите, преобличането. В нашата Arpenaz можеш да седиш на дюшека и да слушаш трополенето на дъждовните капки, но за кратко, защото хем става задушно, хем тясно.

В предверието на голямата, можеш да си сложиш маса и столчета, има хубава светлина за четене, всички вещи са на сухо и ако огладнееш може да хапнеш.

Списък според моите представи за комфорт:

Удобна палатка

Малките палатки са по-бързи за разпъване и прибиране. Вкъщи и в колата заемат по-малко място. Като малките коли, по-лесно можеш да ги паркираш. С малката ни палатка обаче, използваме колата за склад на част от нещата.

Големите семейни палатки с голямо предверие са по-удобни, особено за по-дълъг престой. Не са задължителна необходимост, може и без тях, но имат много предимства.

Ако предпочитате икономичен вариант на палатка, Декатлонтските (малки и големи) вършат работа. Ако цената не е определяща, тогава разгледайте различни възможности преди да решите.

Нашата малка е триместна от Декатлон, а голямата е Outwell – Arizona 300 – за нея прочетете тук.

Ouwell Arizona 300, модел 2018г.
Платнище

Голям найлон, който е горе долу с размерите на площта на дъното на платката. Слага се под самото дъно. Такива найлони се продават и в туристическите магазини, и в Декатлон, и в Mr Bricolage,  а намерихме и в Джъмбо.

Масичка за къмпинг

Малката масичка, водят ги детски в Декатлон, е изкушаваща, защото заема много малко място вкъщи и в колата, но съвсем не е достатъчна да сложиш удобно две чинии, хляб и купа със салата и чаши. 

Сгъваеми столчета за къмпинг

Изборът е много голям. Лятото има почти навсякъде. Поинтересувайте само има ли максимални килограми, които може да поеме столът.

Кутии-контейнери или сгъваем къмпинг шкаф

За да може да съхранявате, нарязан хляб, отворен пакет захар, кафе, мюсли, бисквити и т.н. тези кутии са чудесно решение.

Хубаво е ако имат закопчаване отстрани. Ако вземете няколко един и същи размер може да ги наредите подобно на рафтчета. Това е по-икономичния вариант. Продават в Джъмбо, Метро, Mr Bricolage…

Ако разполагате със средства разгледайте възможностите за сгъваеми къмпинг шкафове. Има ги в Декатлон (там са по-евтини), но има на други места. Може да проверите и предложенията в  campingrock.bg.

Двоен дюшек
Двоен надуваем дюшек, надува се с помпа

По-висок е от самонадуваеми постелки и всъщност на него се спи доста комфортно. Продават се на много места и цените значително варират. Към момента нашият е декатлонски и сме доволни от него. Intex са друг популярен избор.

Газова бутилка

Позволява не само да си направиш кафе на закуска, но и да си приготвяш голямо разнообразие от прясно сготвени храни.

Алтернативи на газовите бутилки и котлони са барбекютата, и малките електрически котлони. В повечето къмпинги има ток, който може да използваш срещу заплащане около 3-5 евро на ден.

Други дребни, но важни:

 • лампа за палатка с батерии или слънчево зареждане;
 • въже за простор и щипки;
 • всякакви отбранителни средства срещу комари;
 • възглавница и чаршафи;
 • чук за колчета;
 • малка метла.

Удобни допълнения за пълно къмпинг оборудване

 • леген или кутия за пренасяне на съдовете от масата към мивката за миене, иначе може да се отнесат от двама човека; 
 • дъска за рязане;
 • универсален джоб за палатка. Може да видите един вариант тук. Нашият е такъв, но вероятно има и други;
 • килимче за предверието или обикновено пикник одеяло.

Други

 • походно легло или хамак да си легнеш под сянката на дърветата на обяд;
 • декоративни лампички за двора за романтика и добро настроение;
 • допълнителен багажник за покрива на колата, ако колата ви е малка.

Скоро си говорихме с една приятелка, че като започнеш да се обзавеждаш за къмпинг и мястото вкъщи отеснява. Истина е оборудването заема място, но си заслужава да имаш един такъв летен, пък и не само, подвижен дом.

Други статии по темата:

“На палатка в Гърция – къмпингите “Арменистис” и “Пицони”

“Мнение за къмпинг “Иза”, “Голд Бийч” и къмпинг без име близо до Неа Парамос”

“Ситония, къмпинг “Мелиси” – предимства и недостатъци”

“Ваканция на море с палатка, възможна и приятна почивка”

“Куполна палатка – Outwell Arizona 300 модел 2018г”

Една прекрасна статия с много полезни линкове към къмпинги из цяла Европа в сайта: www.campingrocks.bg – “Обиколи Европа, къмпингувайки”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.