Кавала – втора спирка по маршрута към Тасос

Кавала

След бързоходната обиколка на Археологическия комплекс Филипи, където са открити археологически находки от древния град Филипи, втората ни спирка беше Кавала.

Кавала посещаваме за втори път. Първият път беше миналото лято. Тогава се разходихме из пешеходния център, малките улички в покрайнините, пазара и пристанището, но не отделихме време на историческите забележителности на града.

При автобусната екскурзията с Бохемия ни насочиха към няколко обекта за разглеждане. Нашият гид не ни разказа нищо повече от това къде сме (е и това е нещо). После пак с интернет трябваше да се самообразовам за забележителностите, които видяхме.

Ако ви предстои да посетите Кавала информация може да намерите на доста места, аз харесах тези:

http://www.visitgreece.gr/en/main_cities/kavala

http://kavala-info.com/page.php?n=180455

Крепостта, наричана от гърците Кастра

“Впечатляваща крепост, която е запазена марка на красивия северен град Кавала.

Тя била древна крепост, която е изграждана отново и подсилвана няколко пъти от Византийците, но настоящата ѝ структура е дело основно на реконструкция направена от Османската империя през 1425г.”

www.kastra.eu

До крепостта се стига по стръмни, но много кокетни улички, с цветни зидове, разнообразни цветя и морска декорация. На места между сградите се разкриват празни пространства, като прозорци към пристанището.

От крепостната кула панорамата към града и морето е великолепна. Изкачването до кулата става по едно много тясно, виещо се стълбище. Ако нямате страх от високо може да се разходите и по самата крепостна стена. 

В двора на крепостта има няколко сгради, които през различните епохи са използвани с различно предназначение.

В галерията със снимките, може да прочете за някои.

Акведуктът Камарес (Арките) 

Още при предишното посещение на Кавала величествените Арки ме впечатлиха. Тогава обаче, не последвах любопитството си, за да проверя какво наистина са те. Предположих, че са част от крепостна стена, но останах озадачена каква е целта на тези арки.

Много бях доволна, че отново се срещнах със интересната стена, за да разбера, че това всъщност е част от акведукт.

Акведукт (на латински: aqua, „вода“, и duco, „водя“, означава „водопровод“) е изкуствен канал, построен за пренос на вода от едно място на друго, преодолявайки неравностите на терена.

bg.wikipedia.org

Кога точно и от кого е изградена тази система за водоснабдяване не е напълно установено, но повечето източници посочват 14в.

За тази впечатляваща забележителност на града може да прочете тук:

http://kavala-info.com/page.php?n=180455

https://en.wikipedia.org/wiki/Kavala_aqueduct

https://www.feelgreece.com/en/kamares-aqueduct

Православен храм “Света Богородица” и къща музей “Али Паша”

Църквата – “Света Богородица” и Родната къща на Мохамед Али Паша се намират в непосредствена близост. Отделя ги площад със статуя на Али паша на кон. 

Координати: 40.930781,24.414465

“Успение Богородично“

“Успение Богородично“ или „Света Богородица“ (на гръцки: Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Παναγίας) е православна църква в град Кавала, Егейска Македония, Гърция, част от Филипийската, Неаполска и Тасоска епархия на Вселенската патриаршия.

Храмът е разположен на полуострова, който носи нейното име Панагия, както и цялата околна махала, така наречения Стар град.

До 1864 година църквата е единственият християнски храм в града.”

bg.wikipedia.org

Църквата била разрушена преди 1960г и на нейно място била построена настоящата сграда. Височината на старата разрушена църква била според Османските правила, които забранявали Християнските цървки да бъдат по-високи или равни на мюсюлманските джамии. 

Родната къща на Али паша

Видяхме къщата, но не влизахме в нея. Тя е разположена в центъра на града, на площад “Мохамед Али”. Там се издига и статуя на Али паша върху кон. В близост до площада е и църквата “Успение Богородично“, за която стана дума по-горе.

“Мохамед Али паша Масърски или Мохамед Али паша Масърлъ (е управител (валия), хедив на автономното образование Египет и Судан в Османската империя през първата половина на XIX век и въстанал срещу султана през 1831 г. Смятан е за основател на съвременен Египет. Династията, която той създава, продължава управлението си до 1952 година. Османски фелдмаршал.”

https://bg.wikipedia.org/wiki/Мохамед_Али_паша

Роден е в Кавала на 4.03.1769г. Според някои текстове, на които попаднах, той е отгледан от семейство в село Рачони, о-в Тасос.

Проявявал се е като благодетел на Кавал, а на едно място прочетох, че е опитал да демонстрира добрата си воля към о-в Тасос, като намалил значително таксите за жителите там.

Още за живота на Али Паша и как неговата личност оставя следа в историята на Кавала може да прочетете тук:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Мохамед_Али_паша

https://www.dreamingreece.com/arxaiologikoi/museums-in-greece-house-mehmet-ali-pasha

Ако пак ни се отвори път към Кавала, вероятно ще минем оттам, да видим тази старинна къща.

Снимки от Кавала може да разгледате в галерията.

Още статии за пътуването до о-в Тасос

“Остров Тасос – зеленият рай”
“Панорамна обиколка на остров Тасос”
“Екскурзия до о-в Тасос  – древният град Филипи”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.