Предимства и недостатъци на организираните екскурзии

Няколко поредни години посещаваме различни места като се включваме към организирани автобусни екскурзии. На такива екскурзии сме пътували до момента с Бохемия (до Метеора, Охридското езеро, Румъния и тази година о-в Тасос) и само веднъж на “пътуващ семинар” с Виделей (до Босненските пирамиди).

Очевидно, щом сме повтаряли подобен тип пътуване, нещата, които са ни харесали са били повече от недостатъците. Разочарованието от последното ни пътуване, най-вече заради гида, провокира написването на тази статия. Следващите редове са едно обобщение на опита ни с организираните екскурзии, на които сме попадали до момента.

Предимствата на организираното пътуване

1. Организация – някой е организирал вместо теб – пътя, нощувките и избора на дестинации за посещение. 

2. Екскурзовод – има водач, човек, който ти разказва обща информация за туристическите обекти. Понякога по-добре, понякога не чак толкова задоволително, но все научаваш опорни точки. После от тях може да задълбочиш информацията си.

3. Местните гидове – туристическите фирми работят и с местни екскурзоводи. Последните обикновено, знаят много и разказват интересно. В Солун, в Охрид, в Букурещ имахме голям късмет с такива.

4. Без лутане в пътя – вероятността да се получи объркване в пътя е малка. Макар, че при пътуването до Метеора, шофьорът го направи, обърка пътя, с което значително се увеличи времето за стигане до мястото за настаняване. 🙂

5. Може да се запознаеш с нови хора по време на пътуването.

6. Намаления за група – има намаление за входовете на някои туристически обекти за група. Ако водачът, обаче не е добър и не му се занимава да организира това, може и всички да си платят индивидуално. Случи ни се в Босна на входа на пирамидите.

Недостатъци

1. Качеството на преживяването до голяма степен зависи от водача и ако имаш малшанс да попаднеш на недобър, оттам възникват куп недоразумения. Екскурзията ни до Тасос беше такава.

2. Хотелите, които се избират, за да е ниска цената на екскурзията, понякога са малко разочароващи.

3. Програмата се размества и времето за разглеждане на някои места се скъсява. Случва се да препускаш без да успееш наистина да видиш и усетиш мястото. 

4. Посещават се основно ключови туристически места, които са гъмжило от народ, шум, бутане, чакане…

5. Почивките по пътя, за дамите са една безкрайна вечност на опашката пред женската тоалетна. 🙂

Извод

Бих ли препоръчала подобни екскурзии? Преди пътуването ни до Тасос, да. Сега, обаче имам едно наум, че може да се окаже разочароващо, ако разчиташ на водач в пътуването.

Какво бих направила следващ път, ако реша да повторя. Бих попитала кой ще е водачът, посещавал ли е маршрута и т.н. Много вероятно е от туристическата агенция да ми кажат, че нямат предварителна информация, но тогава бих се замислила дали да рискувам.

Имам познати, които споделиха с мен чудесна идея, която те използват понякога. Поглеждат маршрута на някоя туристическа агенция и се самоорганизират с автомобил минават през него. Ние не сме го правили досега, но звучи добре.

Мнение за екскурзията в Тасос 

“Тасос – зеленият рай”. Маршрутът ми хареса. Местата, които посетихме с изключение на едно златарско ателие, което си беше най-обикновен магазин, ми допаднаха. 

За жалост нямахме нито добър водач от България, нито местен екскурзовод. Споделихме недоволството си във анкетите за мнение, които раздават в края на пътуването. Влади, обаче написа и по-обстойно за проблема с нашия гид, на посочения за това имейл.

Сега чакаме да видим ще има ли обратна връзка от Бохемия и каква ще бъде тя.

Още за екскурзията до Тасос:

“Остров Тасос – зеленият рай”

“Панорамна обиколка на остров Тасос”

One comment

  1. Уважаеми туристи,прочетох подробно,предимствата и недостатъците на организираните екскурзии–от доста години и аз се организирам за посещения по различни държави–и да,най важен човек е гида,който трябва да е бил по тези места и да знае най малкото работното време на различните музеи–не би трябвало големите тур.фирми да си позволяват да наемат не лицензирани гидове,поназнайващи език,и четящи от листчета инфо/най често от Интернет преписано….да се надяваме,че ще си вземат бележка от много писания и няма да допуснат да им спада имиджа като фирми,заради набедени/екскурзоводи/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.