На палатка в Гърция – къмпингите “Арменистис” и “Пицони”

Статията е писана с актуална информация към 2016-2017г. за къмпингите “Арменистис” и “Пицони”

Макар че оценката е субективна, предполагам ще послужи на някого. Аз винаги търся мнения преди да посетя дадено място. Затова реших да подготвя тази статия с мнение.

В няколко къмпинга сме отсядали до момента, все в Гърция. Информацията за тях помествам в следващите статии.

Къмпингите “Арменистис” и “Пицони” се намират на средния ръкав на Халкидики – Ситония.

Къмпинг “Арменистис”

Това е къмпингът, в който беше нашият прощапулник на море с палатка. Въпреки някои от недостатъците на мястото, на нас ни стана любимo. Посещаваме го през септември. В извън сезонния период, “Арменистис” имат оферта 3+1 нощувки на доста добра цена.

Предимства

Къмпингът е добре уреден. Има си отделни, аз ги наричам, “дворчета”. В тях може да поместиш малка палатка и автомобил или една голяма фамилна палатка. Супермаркетът е добре зареден за по-важни неща, а сутрин предлагат и топли закуски. Има хубава поляна до ресторантчето. Плажът е буквално на няколко крачки и е много красив. На плажа има детска люлка, катерушки и пързалка.

Къмпингът е широк и може да си правиш леки разходки от единия до другия край. Има интернет, топла вода и срещу заплащане, възможност за ток и хладилник.Зеленината в къмпинга е гъста и сянката дебела. “Арменистис” е далеч от пътя, няма шум от преминаващи автомобили.

Може да се отседне и в бунгало. Това позволява да си комбинирате ваканцията с приятели, които все още не са готови да нощуват в палатка.

В “Арменистис” има ресторант, бийч бар, игрище за футбол и друго за баскетбол.

Предизвикателства

Понеже дърветата са големи и стари, на места корените са направили релефна повърхността на земята. Това понякога затруднява общата концепция как да се разположи палатката.

Добре е да се избягват празници, защото къмпингът е популярен и може да бъде претъпкан в пиковите периоди.

Едната година сгрешихме и отидохме на един от нашите национални празници и тогава мястото се напълни с шумни българи. Те изобщо не се интересуваха от понятия като “тих час” или съобразяване с личното пространство и т.н. Вина има и къмпингът, защото позволяваше забиване на колчета и изпъване на палатки в 12:30ч посред нощ. По пижама ходихме да се оплакваме. Все пак първия ден ни връчиха правилник за съблюдаване на реда и спокойствието на мястото.

В сезона на къмпинга, не сме го посещавали. Една позната сподели, че в този период и през уикенда също става доста шумно и претъпкано. Нормално. Ако погледнете интензивността на програмата от мероприятия, които се провеждат там, ще стане ясно защо.

Преди време попаднах на статия, която споменаваше, че съществуват и така наречените “пенсионерски къмпинги” 🙂 🙂 🙂 . Името е символично. Там тишината и спокойствието са задължително условие. На мен вероятно ще ми допадне подобно място.

Към 2018г, нещата в “Арменистис” са променени в посока, която на мен не ми допада. За промяната прочетете: “Актуализация на информацията за някои къмпинги, част първа – сбогуване с “Арменистис””.

Пицони

“Пицони” e много по-малко къмпингче, в сравнение с “Арменистис” и “Иза“. Намира се до плажа Сикия. Посетихме през 2016г.

Недостатъци

Местата за палатка, от които може да избереш са значително по-малко. Всички парцелчета са относително близо до голямата главна къмпинг Алея. Вечер, когато децата захвърчат с колелата си, става доста шумно и малко прашно. “Тихият час” настъпва след 12:30ч през нощта.

Предимства на мястото

Плажът Сикия, който е на 100 метра, е много просторен и приятен.

Магазинчето на къмпинга е добре заредено с основните неща. “Пицони” предлага добри цени, за отсядане. Не сме питали за електричество и хладилник, но телефоните си зареждахме на рецепцията.

Като е малко, баните и тоалетните също са наблизо. Чистотата е много добра. Не е имало момент, в който да бъде мърляво и неприятно за използване.

Близо до къмпинга има една хубава крайбрежна алея, която продължава леко нагоре към едно близко хълмче и от там се разкрива прекрасна гледка. Алеята е много подходяща за тичащи хора.

Малкото по размер къмпингче “Пицони” е очарователно с един по-домашен уют.  А възможностите за разходка в близост, са още едно от неговите предимства.

Други статии по темата за къмпингите:

“Мнение за къмпинг “Иза”, “Голд Бийч” и къмпинг без име близо до Неа Парамос”

“Ситония, къмпинг “Мелиси” – предимства и недостатъци”

“Ваканция на море с палатка, възможна и приятна почивка”

“Къмпинг оборудване, какво да си вземем и как летният преносим дом заема половин стая”

“Куполна палатка – Outwell Arizona 300 модел 2018г”

Една прекрасна статия с много полезни линкове към къмпинги из цяла Европа в сайта: www.campingrocks.bg – “Обиколи Европа, къмпингувайки”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.