С палатка на море, възможна и приятна почивка

Последните три години открихме почивката на море с палатка, но не диво къмпингуване. Това, което не искам да изоставя от достиженията на цивилизования свят е чистата тоалетна и течащата вода. Водата не е задължително да е топла, но е важно да я има постоянно и в достатъчни количества.

В описаната статия са отбелязани както предимствата, така и предизвикателствата, които аз намирам при палаткуването. Слагайки на везна двете – предимства и предизвикателства, натежават първите и желанието ми да отида отново. Много харесвам тази форма на почивка.

Романтичните предимства на ваканцията на море с палатка

 Утрото

Събуждаш се рано. Отваряш очи, дърпаш тихо ципа на палатката, за да не будиш съседите. Ето те сред дърветата. Можеш да пипнеш с ръка спокойствието. Дишаш прохлада и се усмихваш. Морето е близо, всички спят и ти по пижама бързаш към брега да видиш поредния изгрев. Не можеш да устоиш. Всяка сутрин, когато синьото в небето започне да розовее тичаш към плажа.

Храненето

Всеки ден, закуска, обед и вечеря се храниш на открито. Голямо удоволствие. Още като бях малка помня, че много обичах летата, в които се хранехме на двора под лозата при баба.

Вижте идеи за вегетарианско хранене на къмпинг: Къмпинг хранене за вегетарианци

Движение

За да си измиеш зъбите, ръцете, да вземеш душ, да изпереш, да посетиш тоалетната, да измиеш домати или съдовете след хранене – вървиш. Тихите места за палатка, които обикновено си избираме са по периферията на къмпинга и затова има около стотина метра до сервизните общи помещения. На мен това постоянно движение ми е приятна разходка. Навърташ километри без да усетиш, без да ти тежи.

Техниката – изкушенията на съвремието

Не носиш лаптоп, но не ти е и нужен…., на мен не ми е нужен. Потопен си в природа и това стига…Ако трябва да съм честна, в по-големите палатки и каравани, често може да се видят по някой телевизор или лаптоп. Пред него осветено в светлината на екрана, стои лицето на зомбирано дете или възрастен. На мен ми е по-добре без телевизор, без лаптоп, само дървета. 🙂

Вечерите и палатката

Вечер седиш “в дворчето” до палатката притихнал. Мирно ти е. Като усетиш, че ти се доспи, вътре в палатката хем оставаш на открито, хем се уединяваш в едно свое мъничко пространство.

В палатката всичко е твое и чисто. Много пъти си мисля, “Колко ми е уютно тук”. По-уютно отколкото в някои студия или хотелски стаи, в които сме отсядали.

Плажът, поне на местата, на които ние сме къмпингували, винаги е бил на една минута. Ако ти се прииска да се върнеш за малко, пътят е кратък. Вечер, ако има вълнички чуваш шума на морето.

Предизвикателства

През деня палатката е като един малък парник, дори, когато е под дърветата. Можеш да влезнеш само да си вземеш нещо, но не и да почиваш там. На мен това не ми пречи, защото ние обядваме под дърветата и после се връщаме на плажа и там бризът ни разхлажда приятно.

Вечер, когато си легнем, винаги има хора, които не спазват установения тих час и се е случвало да им напомняме за него.

Тази година, тихият час, обаче беше нарушен от един петел в съседния двор, близо до нашата палатка. На петела нямаше как да му обясним. Нямаше и копче, което да изключи тази досадна аларма. Свърши си чудесно работата пилето, в четири и половина бяхме будни.

Подобни затруднения имахме миналата година с един отдалечен от къмпинга бийч бар, в който партито продължи до три сутринта. Но като нямаше преграда за звука, той долиташе от далечината.

Звуковите тревоги, които преживяваме обаче, не са характерни само за къмпингуването, те могат да се отнесат и към почивка в хотел. Решението, което аз си открих са тапите за уши. Помагат. Преодоляват дори мощното хъркане на съседи от близки палатки.

Потребни неща, които правят почивката на палатка още по-приятна

Газов котлон

Тази година за първи път имахме на разположение газов котлон. Така списъкът от възможности за хапване (салата, сандвич и консерва) се увеличи с неща, които можех да сготвя на котлона.

Хладилник

В някои къмпинги, има възможност да си наемеш хладилна клетка, която да използваш сам. На други места предлагат общи хладилници. Собствениците на къмпинга този път ни дадоха да използваме един фризер, в който те държаха само минерални води за ресторантчето. Пари не ни взеха. Можехме да си съхраним по-дълго продукти, които иначе взимаме и гледаме да консумираме за един ден, за да не се развалят.

Скъпа инвестиция е, но може би по-натам ще е добре да се сдобием с малко преносимо къмпинг хладилниче. Подобно е на кутия като размер, но изстудява до хладилна температура. Хладилните чанти не вършат работа, защото, дори и електрическите могат да поддържат до -15, -25 градуса от външната температура, което не е достатъчно.

Ток

Вариантите са два, ако много ти трябва може да си платиш за използване на такъв, ако е само за телефон, за престой от 4-5 дни може да помолиш за зареждане на рецепцията. Досега не са ни отказвали. Като гледаш да не си хабиш батерията много, използваш разумно телефона, само когато е необходимо. 🙂

Wi Fi

В повечето къмпинги, които посещавахме имаше свободен интернет при рецепцията. Рано сутрин, когато не се използва активно е най-силен. Но това удобство е с относителна стойност, откакто таксата роуминг отпадна.

Вижте по-подробно обяснение тук: Къмпинг оборудване, какво да си вземем и как летният преносим дом заема половин стая

Финал

Ако досега не сте опитвали, посъветвайте се с някой познат, отидете с него на къмпинг, опитайте! Това е една съвсем различна почивка. Препоръчвам!

Други статии по темата:

“На палатка в Гърция – къмпингите “Арменистис” и “Пицони”

“Мнение за къмпинг “Иза”, “Голд Бийч” и къмпинг без име близо до Неа Парамос”

“Ситония, къмпинг “Мелиси” – предимства и недостатъци”

“Къмпинг оборудване, какво да си вземем и как летният преносим дом заема половин стая”

Куполна палатка – Outwell Arizona 300, модел 2018

Една прекрасна статия с много полезни линкове към къмпинги из цяла Европа в сайта: www.campingrocks.bg – “Обиколи Европа, къмпингувайки”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.