В България

Мартенско пътуване към Странджа и Южното Черноморие

Предговор към мартенските пътешествия из родния край

Чаках с нетърпение нашето вече традиционно мартенско пътуване. Посвещаваме тези екскурзии на опознаване на родния край.

Колко субективно нещо е географското понятие за големина. На картата на Европа, нашата страна не е много внушителна като площ. В същото време, докато обикаляш България, минаваш през безброй непознати населени места, през гори, покрай земеделски площи, язовири, мостове и т.н.

Множество природни забележителности, археологически находища, исторически знаменателни места има за гледане из родния край.

Малките населени места у нас, факт, са доста запустели, но те си имат история. Някога там е имало живот, глъч, сватби, раждане на деца, големи родове, драми и т.н. 

Интересно ми е да се докосна до тази история, до бита и културата на отминалите времена, но не чрез четене, а чрез виждане и преживяване. Затова пътуването е най-добрият начин.

Като се замисля, поне още десет години можем да правим такива Мартенски пътешествия и пак ще има къде да отидем и какво да видим.

Тази година решихме да посетим Странджа планина и Южното Черноморие.

Маршрутът ни беше:

Ден първи: София, (минаване през Бургас без спиране), с. Бръшлян, водопад Докузак, Мишкова нива, Малко Търново – около 480 км.

Ден втори: Малко Търново, с. Граматиково, с. Костѝ, Царево, Ахтопол – около 95км

Ден трети: Ахтопол, Синеморец, Резово, Бегликташ, Бургас, София – около 520км

Българският флаг, който се вее услужливо, за моето видеоклипче, заснех в с. Резово на границата ни с Турция. Клипчето е тематично към пътуването ни. Не тая в себе си идеалистичен патриотизъм, но откривам с радост и възхищение съкровищата, които крие в себе си това късче земя, което днес наричаме България.

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.