“Разходки сред природните забележителности на Сливен – местността “Долапите” – Мартенско пътуване 2018, част 6″

Местността “Долапите” – разходка по живописна пътека край реката

Местността “Долапите” се намира в природен парк “Сините камъни”. Пътеката, която искахме да посетим се намираше в тази местност. Маршрутът води чак до връх Кутелка.

“Пътеката започва от изоставените фабрики”, това беше част от описанието на Дани, за още един прекрасен маршрут в Сливен.

Може би тук е подходящо да спомена един любопитен исторически факт:

“През 1843 г. в Сливен е създадено първото текстилно промишлено предприятие в пределите на Османската империя, с началник Добри Желязков. През 1864 г. е открита втора такава, а през 1872 г. се създават тютюнева и спиртна фабрики…” https://bg.wikipedia.org/wiki/Сливен.

Ако ви е интересно, за съвременното развитие на промишлеността в Сливен, може да прочетете статията в bg.wikipedia.org.

Дани ни беше изпратила координати на gmaps и по тях се ориентирахме отлично. Колата паркирахме на своеобразно паркингче до едно голямо, но вече разрушено здание на стара фабрика. Пътеката, по която поехме се движи обратно на течението на река Новоселска. Потокът беше доста пълноводен. Пътеката също на места подгизнала, но пейзажът наоколо – великолепен.

Видяхме две обособени тепавици, макар че от това, което прочетох, по целия маршрут са доста повече. Там през топли дни, може да се видят хора перящи килими и черги.

Много ни хареса тази пътека. Река сред гората, на места скали, мостчета…прекрасна.

Път без изход

Стигнахме до място, където жълто-бялата маркировка беше на дърво насред реката. Вероятно през лятото там минава пътеката, но сега нямаше път, а само вода. Следи от стъпки в снега, намерихме нагоре по една скала, там където маркировката водеше до “път без изход”. По скалата имаше и мокра шума, и трева, и сняг. Качихме се горе, но ни се видя неоправдан риск, да опитваме да слизаме по нея от другата страна. Бяхме походили достатъчно и тръгнахме обратно.

Красива е природата на Балкана, край Сливен. Има хубави маршрути. Ако обичате природен туризъм, препоръчвам.

Полезна в тази връзка би била информацията за различни маршрути в природен парк “Сините камъни”

Снимки от местността “Долапите” може да видите в галерията тук.

“Пътуване из родния край за националния празник – Мартенско пътуване 2018, част 1”“Карлово – топлината на Балкана, мартенска пролет – Мартенско пътуване 2018, част 2”

“Казанлък – кратка разходка сред реки от топящ се сняг – Мартенско пътуване 2018, част 3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.