На гости при съседите – екскурзия до Румъния: Букурещ – Синая – Бран -Брашов

Запознаване с нови места – любопитство към света на другия

Какво прави едно пътуване? Изважда те от кутията на твоя малък свят. Ако имаш дори зрънце любопитство, като се докоснеш до света на другия, ти се приисква да разбереш повече. Защо светът на другия е подобен или различен; как се развил във времето; бил ли е щастлив свят, а какъв е днес; какъв е характерът на този друг свят?

С пътуването до Румъния се случи, така че се докоснах до света на напълно непознатата до днес за мен съседка. Това е както, като живеем отчуждени в блока и не знаем нищо за нашите комшии. Един ден се запознаваме в непринуден разговор и те се оказват интересни.

Заинтригувах се от историята на страната-съседка и като се прибрахме четох малко по темата. От прочетеното се уверих за сетен път, че България не е единствената изстрадала страна. Нали имаме склонност към самосъжаление за тежката съдба на българите.

В исторически план навсякъде по света, където е имало по-големи общества, е имало конфликти; амбиции за завоюване на територии, богатства и титли; предателства; тирания; лишения и величия.

Събуждане на усет за близкото и познатото

От разходката из Букурещ открих, че София е прекрасен град. От преминаването през Румънската част на Карпатите усетих носталгия по духа и красотата на нашите планини.

Всяко място има душа, която можеш да доловиш. Досегът до душата на другите места, на мен ми помага, учи ме да разпозная и духа на нашата земя.

Не е патриотизъм чувството, което възниква, не е сляпо родолюбие, нито поставяне на своето като по и най. За мен е просто събуждане и осъзнаване на околното, което досега е било даденост, която не съм забелязвала.

Още за пътуването до Румъния:

“Денят се познава от сутринта, пътуването от чувството в началото: София – Букурещ”

“Панорамна обиколка с автобус из широкия център на Букурещ, после пешеходно опознаване на близкия. Сгради, сгради и пак сгради (част 1)”

“Панорамна обиколка с автобус из широкия център на Букурещ – сгради, сгради и пак сгради (част 2)”

“Румъния, Букурещ – вътрешни проблеми, любопитни факти и градски легенди”

“Синая в полите на Карпатите – замъци и крале”

“Манастирът Синая – ядрото, от което се е развил градът”

“Бран и Брашов – последни спирки от екскурзията в Румъния”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.