Детоксикация на консуматора – една година минимализъм в пазаруването

Минималистично или консуматорско е пазаруването?

Минималистично е пазаруването, когато е осъзнато и премерено. То пита имам ли нужда наистина от тази вещ, от тази дреха, имам ли същата у дома и т.н.
Консуматорското пазаруване е емоционално и импулсивно. Този вид пазаруване не пита, то убеждава с всякакви доводи, защо покупката си заслужава.

Моето пазаруване откакто съм започнала да си изкарвам парите сама е било в 90% от случаите консуматорско. В резултат съм похарчила купища пари, за купища глупости, които после е трябвало да разчиствам и които за жалост са допринесли безвъзвратно за замърсяването на планетата, на която живеем.
Да се съдя строго за липсата на осъзнаване през всички тези години полза няма, но да опитам да поема отговорност и контрол над бъдещите си решения има.

Вече два пъти правя предизвикателството 30 дни разчистване. В сърцето си усещам, обаче че това не е достатъчно, то е задънена улица, ако не овладея силния си консуматорски инстинкт.
Знаете ли че съществува пристрастяване към пазаруването?
Аз без съмнение попадам в тази група на пристрастеност, но имам желание да се изляза от нея.

Вдъхновение от интернет

Ако се заровите в темата разчистване и минимализъм със сигурност ще стигнете и до идеята за намаляване на пазаруването.
В ютюб разни хора разказват за огромните ползи, които са придобили от експеримента да намалят пазаруването си до минимум, до най-необходимото за определен период от време.
Една година пазаруване само на консумативи, които са нужни за ежедневно ползване.
Храна, козметика, хигиенни консумативи, замяна на нещо, което се е повредило и не може да се поправи, а се използва редовно (телефон, киндл, сешоар).

В няколко от видеата са споделени базисни принципи за преминаване през подобно предизвикателство. Ето някои, които намерих за полезни и смятам да приложа.

Да, впускам се и аз в това предизвикателство. 🙂

Принципи за успешна детоксикация на консуматора

Попитай се защо

Отговорът на този въпрос е мотивиращата сила, която ни напомня защо изобщо сме се захванали с нещо толкова необичайно като ограничаване на пазара от общ характер.
Тази мотивираща сила ни е потребна, когато изпаднем в моменти на слабост. Когато започнем да манипулираме сами себе си с обяснения от сорта , „Ако имаш финансова възможност, да си купуваш всичко което поискаш е най-нормалното нещо“.

Моята мотивация – защо искам да направя това предизвикателство

Отговорът на моето защо е в няколко точки:

  • На първо място искам да съм свободна и независима. Да мога да управлявам своите решения, да не се оставям пазара и рекламите да ме водят за носа. Да не използвам пазаруването като лечебна стратегия, защото то не лекува, само подтиска временно симптомите на вътрешна неудовлетвореност.

Мислили ли сте си защо пазаруваме така ненаситно? Консумираме от скука, за да си подобрим настроението, за да си повишим самочувствието, за да се чувстваме по-подсигурени, защото е “на оферта”, за да сме в крак с всички останали, защото всички така правят, защото хората от рекламата убедително са ни внушили, че купуването и притежаването на вещи ще ни направи щастливи. В много по-малко случаи пазаруваме, защото нещо е наистина необходимо.

  • Второ – искам да преустановя трупането на вещи, които после да се налага да разчиствам. Домът ми ще е по-просторен и лесен за поддържане. Енергията в него ще се движи леко. Съвестта ми ще е чиста, защото съм намалила приноса си за замърсяване на красивата планета Земя.
  • Трето – ще спестя пари, да ремонтирам една стая вкъщи.
Какво мога да включвам в пазарския си списък и какво ще пропусна тази година

В покупките мога да включвам храни, козметика и други консумативи от ежедневието. Както написах по-горе, ако се повреди непоправимо някоя вещ, която използвам всеки ден – телефон, киндл, сешоар и нямам с какво да я заменя, ще купя нова.

Когато някой от близките ми има рожден ден, ще подаря подарък.

Дрехи, домашна декорация, кухнеска посуда имам достатъчно, за да мога да изкарам и повече от година без непременно да се наложи да си купувам.

Създаване на месечен бюджет

Да си дадеш рамка колко искаш да харчиш на месец е полезно. Някои хора имат естествен талант да харчат до стотинка. Съвсем друг талант е да разпределиш дохода си, така че да не се окаже в края на месеца, че си изял и изпил всичко.
Тук идва моментът на осъзнато пазаруване приложено към храните, хигиените консумативи и т.н. продукти, които ще включиш в пазарската си кошница. Това осъзнаване естествено ще минимизира ситуациите на разчистване на хранителни продукти с изтекъл срок на годност.

Стратегии за дисциплина
  • Да си припомням редовно защо съм избрала това предизвикателство.
  • Да не разглеждам спонсорираните реклами на разни интернет магазини.
  • Няма да се разхождам из магазините, заради разходката, ще се разхождам из парковете.
  • Ще се питам, когато възникне глад за купуване, глад за какво в действителност е това.
  • Ще си търся книги и видеа по темата за допълнителна мотивация.

Очертава се да бъде интересна година. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.