Връх Конгур и връх Радомир еднодневен преход в природен парк Беласица – част 2

Връх Радомир беше втората ни цел за деня. Той е първенеца на планината Беласица. Висок е 2029м. Старото му име било Калабак.

Как стигнахме ние. От връх Конгур до връх Радомир

От хижа Беласица до връх Конгур се качихме за 3 часа и 30 мин. При връх Конгур табела сочеше време за стигане до връх Радомир 1 час и 30 мин. Можехме да изберем да минем по билната пътека, от единия до другия връх, или по подсичащата пътека. 

Билният път се води и зимен, и се препоръчва ако има паднали снегове. В нашия случай, средата на септември, времето беше сухо, слънчево и малко ветровито. Решихме да продължим към връх Радомир по билната пътека, и да се върнем по равната подбилна.

Трудност и продължителност на маршрута

Трудността на даден маршрут е субективно понятие. Много се чудех как да опиша билната пътека. През деня на нашия преход Влади беше в някаква суперменска форма и буквално летеше нагоре-надолу по възвишенията към връх Радомир. Аз обаче пълзях като охлюв, за кой ли път. 😄

По билото през цялото време имахме разкошни гледки към две държави нашата и Гърция. Насреща пък красиво се очертаваха предстоящите височини за покатерване. Снимах, спирах да си взема дъха и продължавах да драпам напред. Вътрешно негодувах като ни връхлиташе силен вятър от север и благодарях като се спускахме леко на юг на завет и слънцето започваше да топли. Аз се поизмъчих по билното ходене, ха нагоре, ха надолу и все така си върви пътеката. 

Стигнахме до 26 гранична пирамида и там вече съвсем сдадох багажа и решихме да се спуснем до леката и равна подсичаща пътека, която си е всъщност път за високопроходим транспорт. Някога по тези пътища са се движили граничари охраняващи българските територии. По подсичащата пътека ни остана малко и скоро се закатерихме нагоре вече към връх Радомир.

Моето темпо по билната пътека беше бавно, затова вместо за 1 час 30 мин, до връх Радомир стигнахме за 2 часа и 6 минути.

От самия връх пак имаше чудни гледки, вече към три държави – България, Гърция и Македония. Освен гръцкото езеро Керкини, сега виждахме и езерото Дойран в далечината.

На връх Радомир също има гранична пирамида, номер 24. Свихме се на завет до нея и обядвахме чудно вкусно. 

Беше много приятно да си седим там на връх Радомир, но трябваше тръгваме, защото слизането обратно до хижа Беласица очаквахме да ни отнеме минимум 4 часа.

Надолу е бързо

Слизането бяхме решили да направим по подсичащата пътека, широкия път. По него не се вървеше, а се летеше, толкова беше леко. Гледките и оттук галеха окото. Определено си заслужава, ако сезонът и физическите сили позволяват, да се направи кръгов маршрут, по билната пътека в едната посока и по подсичащата в другата. Пейзажът е по-различен, но еднакво красив. Освен това слънцето беше започнала да се снишава и очертаваше още по-отчетливо гънките на съседните хълмове.

От връх Радомир до хижа Беласица се спуснахме за 3 часа и 50 минути.

Целодневния ни преход из пътеките на красивата планина Беласица продължи от 8:20ч, до 18:40ч.

Останахме много доволни от маршрута, гледките, усещането в планината. Препоръчваме!

А ние пак ще се върнем, защото има още пътеки из Природен парк Беласица и върхове, и водопади, и тематични екопътеки.

Прибрахме се в къмпинга приятно уморени физически, но душевно презаредени от изминалия ден.

Ако сте пропуснали първата част от разказа, как стигнахме до връх Конгур, може да го прочетете тук – “Връх Конгур и връх Радомир еднодневен преход в природен парк Беласица – част 1”.

Фоторазказа за отсечката на прехода от връх Конгур, до връх Радомир.

Оттам идваме, от връх Конгур. Движим се по билната пътека към връх Радомир.
От северната страна на билото се виждат планината Огражден и малки селца сгушени в подножието на Беласица.
Билната пътека към връх Радомир
По билната пътека се движим ние, а долу в ниското е подбилната пътека (коларски път). По пътя се върнахме.
Гората е разкошна и започва да се пременява в есенни багри.
По билото гледките са с усещане за свобода и простор.
На места пътека се вижда лесно, на места се скрива в разни клекове и трябва да преджапваш през обителта на змиите. Мислено им се извинявах за безпокойството и се надявах да не настъпя някоя.
След гранична пирамида 26 слязохме от билната пътека към пътя, защото както написах по-горе, аз сдадох багажа по нескончаемите била ха нагоре, ха надолу.
Посдичащата пътека към връх Радомир
Подсичащата пътека се оказа също истинско бижу. Разкошна мека палитра от цветове галеше погледа.
Пъстри килими покриваха хълмовете.
Това възвишение е връх Радомир, остана само още малко до горе.
На върха
Гранична пирамида 24. При връх Радомир за втори път през този ден посетихме Гърция. 😄
От върха се вижда и част от Македония. В далечината синее езерото – Дойран.
Оттам дойдохме, билата към връх Конгур.
Доволна на върха.
По подсичащата пътека на връщане
Беласица е много красива.
А слънцето, което беше се снижило приятно рисуваше нейните гънки.
Слизането по подбилната пътека е песен.
Още от селцата в подножието на планината. Предния ден минахме през тях с колата. При някои видяхме табели за екопътеки към разни водопади. За водопадите ще се върнем на пролет.
В мъглата на хълмовете насреща стърчат ветрогенератори. Те са на гръцка територия. Преди, като сме се отивали към Гърция сме ги наблюдавали от ниското на пътя, сега от височината на Беласица. 🙂
Облачето вдясно ми прилича на онези малки балончета в комиксите, които съдържат нещо изречено от героя, възклицание, мисъл и т.н. Ако си въобразите, че на това беличко пухче е изписана моята реакция за разходката до върховете Конгур и Радомир, ще прочете: “Уау, е много пък е красива тази Беласица. Благодаря, че ѝ гостувахме.”
Постепенно пътеката ни спусна надолу, отново в хубавата горичка (за нея разказах в част 1) и чак до хижа Беласица, където бяхме оставили колата.

Други статии от същото пътуване

Връх Конгур и връх Радомир еднодневен преход в природен парк Беласица – част 1

Рупите, приятна изненада. Малко съкровище в Югозападна България

Екопътека “12та застава”, разкошна гора, топло гостоприемство, кратък дъжд, приказни мъглици и подслон до чешма

Язовир Голям Беглик през септември и кратка разкодка по част от Е8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.