От Момина скала до хижа Камен дел

Пътеката от Момина скала до х. Камен дел, беше нашият маршрут днес. Идеята за него ми сподели позната, след моите пояснение – “ще имаме малък турист и да има вкусна “хапка””.

Подходяща е за малки деца

Маршрутът напълно оправда очакванията ни. Лесна, до голяма степен равна за планински условия пътечка. Кратка, сенчеста, красива, минава покрай две рекички.

Понеже е кратка пътечката, няма време  децата да се размрънкат. Освен това почти няма дете, което да не обича да мята камъчета в река. Та хвърляте въдичка с няколко метнати камъчета при Боянска река при Момина скала, в началото на маршрута и оттам все мотивирате, че има още една рекичка, при която пак ще се хвърлят камъчета. Малко преди хижа Камен дел, пак има поточе, така че ще си спазите обещанието.

По пътеката има и една чешмичка, която работи, но на отиване към х. Камен дел ще я забележите, ако поглеждате наляво. Ние я видяхме само на връщане.

Подходяща за “кашкавал туристи”

Ако си имате в компанията приятели от породата “кашкавал туристи”, разходката от Момина скала до Камен дел също е добра идея. Супер леко е ходенето и супер кратко. Въдичката за тях може да е, че на хижата има вкусни гозби, истински билков чай и малко панорамна гледка. Гледката е през дърветата, но я има.

Няма нужда да се бърза

Нещата се променят, но все пак ако са като днес, бъдете търпеливи. В столовата на хижата може да не ви обслужат толкова бързо, колкото си представяте че трябва, ако сте в плен на забързаното ежедневие. Ще ви поднесат, обаче вкусни гозби. Ние опитахме вегетарианската шкембе чорба. (Чорба с гъби кладница)

Вероятно ще го срещнете и в други статии, но и мен ме впечатли, чаят в хижата е безплатен. Стои в едни чайници на печката с дърва в средата на…ресторанта, столовата…на мястото за хранене в хижата.

Досега хижа Еделвайс ми беше първенец в листата, но Камен дел спечели също предни позиции.

Варианти на маршрути до Камен дел

До Хижата има няколко варианти за достигане, което е супер. 

Най-лесният и най-мързелив вариант е с автомобил до Момина скала и оттам пеша. Няма да описвам, защото си има табелки, които ориентират отлично. Обръщам внимание само, че преди да стигнете хижа Камен дел, ще минете през хижа Есперанто. Да не спрете там. 😉

За по-дълга разходка може да оставите колата и на Златните мостове. От Златните мостове, през Момина скала и пак Камен дел. До Златните мостове стигат и автобуси 63 и 163, през седмицата не. В страничката на Природен парк Витоша може да видите различните възможности за пътуване с градски транспорт.

На връщане видях, че има и разклонение с табели. Едната сочеше пътека стигаща до Боянското езеро. При един от следващите пъти, когато нямахме в компанията си малък турист стигнахме хижата по този маршрут. Боянско ханче – Боянско езеро – хижа Камен дел.

От Бояна има посочени няколко маршрута, може да ги видите тук.

Полезни връзки

Хижа Камен дел си има хубав сайт и фейсбук страница. Ако ви е интересно вижте kamendel.info.

За други разходки на Витоша:

“Разходка на Витоша в неделя – мисия възможна – до хижа “Кумата”

“Боянски водопад – горски оазис на една ръка разстояние от града”

“Неделна навалица по Панорамната пътеката от Бистрица до Железница – Алея “Галунка””

“Петъчно до Черни връх – впечатления”

“Моята разходка на Еньовден – вълшебствата на природата”

ДПП Витоша – Туристически маршрути

Галерия

Снимките са от разходка на първи май. Времето беше приятно. Хладно, но не студено. В София и на откритите места на Витоша вятъра беше силен, но пътеката Момина скала – х. Камен дел е на завет в гората.

One comment

  1. За по- бързо обслужване препоръчвам посещение преди 12 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.