Ваканция в Аспровалта с престой в “Гатос – студия и апартаменти”

Разнородни мнения

Решихме да почиваме в Аспровалта. Малко преди ваканцията ни, чух от различни хора разнородни мнения. Едни казаха: “Бийч бар до бийч бар е!”, тоест вероятността да не ми хареса – голяма. “Като Българското Черноморие от едно време е!”, него не го помня, а от картичките не добиваш пълна представа какво е било. “Прекрасна комбинация от море и планина, която е много близо до София!”, това се оказа напълно вярно.

Тръгнахме, аз леко скептична без големи очаквания, заради коментарите на моите познати.

Настаняване

За юлската ни ваканция в Аспровалта Влади намери в booking място за настаняване наречено “Гатос – студия и апартаменти”. Имаше добра оферта. Като му разглеждах снимките леко се усъмних, че ще ми хареса, но пък на цената разумна, все пак имахме определен бюджет. За радост действителността се оказа по-приятна от снимките 🙂 Фотографът има значение 😉 (към 2021г снимките са сменени и доста по-добри).

Пристигнахме 20 минути преди часа за настаняване. Стаята ни беше готова и Мария – домакин на мястото ни даде ключовете и въведе.

Селската улица пред “Гатос”

За мен голямото предимство на местоположението на “Гатос” е, че се намира по-близо до селската част, която е много тиха, спокойна и зелена. Нашата тераса наднича към хълмовете на запад от Аспровалта. Иначе самите студия са ориентирани към вътрешен двор с тревни площи и паркинг.

В кухненската част на стаята има котлон, прибори и съдове, които изглеждат съвсем добре и стават за използване, една голяма тенджера, тефлонов тиган и джезве за кафе. Спретнато студио. Има и климатик, но ние не го използваме.

Студията “Гатос” се намират на около 3-4 улици от плажа и центъра на града. Пешеходно до плажа се стига за 5-10 минути в зависимост къде искаш да се разположиш на него. Централният плаж, който е до площада действително си има бийч барове, но ако свиеш надясно от тях в посока Неа Врасна или наляво, има големи свободни пространства.

В делничните дни бяхме сами на плажа с други хора на отстояние от нас поне 10-20м.

Плажната ивица на Аспровалта

Плажът е дълъг и широк. На места близо до морето брегът е каменист, което също си има своите предимства, не ти се лепят песъчинки ;-). Там където има пясък, което е немалка част, той е ситен и мек. Относно водата за някои е предимство за други недостатък, но тук дълбочината е по-голяма още близо до брега.

Места за разходка и пазар

Вечер освен на площада, може да се разходиш по дългата крайбрежна алея до Неа Врасна.

Главната търговска улица на Аспровалта пък е пълна с приятни закусвални, сезонни магазини, даже има “Български магазин” със  специфични български стоки. Горна баня и Девин минерална вода може да се купи на цена около 1.80 евро за 5 л.

Ако си търсите тихо, чисто и непретенциозно място и не ви мързи да повървите 5-10 минути до плажа препоръчвам “Гатос студията”. Вероятно има и други подходящо места за настаняване, на нас това единодушно ни пасна на стила. Аспровалта също се оказа много приятно място за ваканция.

Другите статии за почивката в Аспровалта:

“На почивка като на почивка, морска ваканция в Аспровалта”

“Разходки в околността на Аспровалта – езерото Волви, Нимфопетра и Ставрос”

“Шарената черга на Аспровалта – колорит на мястото, нещата за които ще си разказваме”

2 Comments

  1. Здравейте, имат ли собствен сайт и мейл адрес “Гатос студия”?

    • Здравейте Диана, собствен сайт май още не са си направили. Ние ги намерихме през booking – Gatos Studios & Apartments. Така си направихме резервацията. Оттам има и опция за свързване с домакина на мястото. Ако нищо не се е променило, това е Мария.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.