Музиката лекува – хранителна добавка за душата, без лекарско предписание. Не се продава в аптеките!

Музиката лекува. Още от древни времена хората са използвали звуци, за да лекуват. Веднага се сещам са шаманите в различни култури. В йога и тантра също са познавали определени звуци, които въздействат благоприятно на материята; оздравително за тялото и ума.

Съвремието преоткрива знанието за звука

Днес темата също е популярна. Правят се различни изследвания свързани с влиянието на звуците.

Напоследък, често попадам на статии за положителното въздействие на звуковата честота – 432 Hz Материали по тази тема има и на български, и на английски, а сигурно и на други езици.

“Честотата на звука се определя от броя на трептенията в секунда.” от Уикипедия

Тази честотност от 432 Hz, казват, че резонира с 8 Hz, което е основната пулсация на Земята. Някои наричат 8-те Hz “сърдечният ритъм на земята”, също – резонанса на Шуман, на името на физика Уинфрид Ото Шуман, който е записал и изследвал през 1953г тези звукови трептения.

Музиката има сила не се само върху човека. Животните и растенията (“Дърветата – мълчаливи участници в кръговрата на живота”), също имат чувствителност към звуковите вибрации. Това означава, че при използването на звуци за лечение, не става дума за самовнушение или плацебо ефект.

Музика за всяко настроение

Музиката е част от живота на човечеството още от праисторически времена. Тя е магически инструмент, който докосва директно сърцето. Провокира промяна в емоционалното, умственото и физическото състояние.

В интернет може да намерите музика, която действа мотивиращо; която вдъхва увереност, успокоява, развеселява. Категоризирането ѝ се основава на емоциите, които тя стимулира.

В индийската музикална култура, такива творби, пробуждащи специфични настроения, се наричат раги.

Терапия с музика

Много популярна вече и музикотерапията. Такава се използва дори в някои болници и медицински центрове.

Макар, че славата на музиката като лечител набира сила, все още много хора не ѝ отдават значимост. Тя е средство за подобряване на здравето, което няма да видите да се рекламира по телевизията.

От къде да започнем?

Запитайте се:

Колко пълноценно присъства музиката в ежедневието ни? Съзнателно ли подбираме мелодиите или слушаме каквото свири по радиото? Умеем ли да слушаме активно музика? Част от активното слушане е да забележим как ни кара да се чувстваме тя.

Тези са някои от въпросите, с които може да започнем да въвеждаме музиката като инструмент за профилактика и възстановяване на здравето.

Следваща стъпка е да се сетим, когато боледуваме да си пуснем тиха мелодия, която е хармонична, спокойна, създава приятни емоции и чувство на лекота.

За по-интелектуалните хора по-успокояваща ще е музиката без думи или на език, който не знаят; умът ще се отпусне по-добре.

“Който пее, зло не мисли.”

Една българска поговорка гласи “Който пее, зло не мисли”.

В  контекста на разказаното до тук, ще си позволя да направя волна интерпретация на тази сентенция. 🙂 🙂 🙂

Ако “пееш”, ако се свържеш с музиката в себе си и ѝ дадеш възможност да се изрази в живота ти, тогава “злите” мисли – негативните мисли, които разболяват ума, ще отслабнат.

Като лекуваме ума и сърцето, помагаме и на тялото.

Музиката лекуват, ако ѝ дадеш време и не се съпротивляваш

Аз приемам музиката като лечебно средство. Тя е лекарство без странични ефекти; хранителна добавка за душата, която не се продава в аптеките.

Музиката лекуват, ако ѝ дадеш време и не се съпротивляваш. Ако някой запита, “Но кое изобощо в нас се съпротивлява?”, ще отговоря – нашето безхаберие; незнанието; неразбирането; липсата на информация и мотивация да си помогнем и сами.

Сега нека послушаме музика! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.