Една лежерна неделна разходка. Днес, по бялата “Пътека на Здравето” в Банкя

Времето ли разкандърдисва или мързелът надделява

Прогнозата обещаваше слънце. Чудесно в неделя ще отидем на разходка до Витоша.

В уречения ден утрото ни посрещна с мъгла. Имах желание да съм на открито, но времето се беше смръщило неприветливо и ме разубеждаваше.

Влади каза, че има две идеи за разходка, въпреки липсата на слънце навън. Аз бях на кантар да тръгна или не. Обяснявах, че е студено, че прането и такива всякакви оправдания. В крайна сметка се закачих за идеята за разходка. Направих го, защото досега никой път, когато съм избрала да посетя природата, не съм съжалила.

Екопътека “Пътека на здравето” в Банкя

И така към 12 часа и малко бяхме готови и потеглихме с колата към Банкя. По пътя стигнахме до самото начало на екопътеката – “Пътека на здравето“. Имаше няколко коли, но място и за нас да спрем. Лятото вероятно не е такъв случая. Сигурно е пълно.

Пътеката е много лека. Срещу нас вече се връщаха някои хора. Те усмихнати с червени бузи и аз нахилена до ушите, защото ми беше леко и радостно, че бях на това хубаво място. Поздравявахме се взаимно, както се прави в планината. Стори ми се някак празнично настроението на хората.

Вървях поглъщах гледките, някъде с очите, другаде с камерата на телефона. 🙂

Бяло, бяло, много бяло – бели гирлянди, бели висулки, бели простори

Пътеката чисто бяла. По клоните на дърветата на места снегът, от топене ли, от вятър ли, беше се накъдрил като гирлянди. Съвсем истински гирлянди. Сякаш природата си показваше украсата с усмивка и ни казваше “това, което вие правите, от мен сте го видели”.

След няколко километра, като зави надясно, пътеката мина покрай малко къщи и после стигна един път. Пътят ни заведе до едно море от белота. Открити поляни облечени изцяло в бяло.

На едно място, в дясно от пътя, пак се показа пътеката, но сега тясна като за манекени. Беше утъпкана от стъпване само крак пред крак. Истинска концентрация изискваше да вървиш по нея. Всеки път като завъртах глава да видя нещо встрани или нещо нагоре и губех баланс. 🙂 🙂 🙂

Освен, че не тупнах в снега, успях да щракна някои хубости. След известно “плаване” из чисто бялото, снежно море, от едната страна на пътеката, взеха да се подреждат храсти и дървета. Там дърветата имаха някакви шушулки, които бяха замръзнали в бяло. Красота!

Сигурна съм, че тази пътека е прекрасна през всеки сезон.

Предимствата на екопътеката “Пътека на здравето”

Тя има няколко предимства:

  • близо е до София;
  • не е дълга, човек може да тръгне по нея и обедно време;
  • въздухът в Банкя е чист;
  • лека е за ходене и с деца;
  • другият ѝ край стига до чешмите с минерална вода в центъра на Банкя;
  • разнообразна е като гледки: има и горски тунели, има и открити ливади;
  • обозначена е добре.

Препоръчвам я!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.