Връх Суха вапа в Рила

Суха вапа е връх в Рила. Намира се на 2638 м. н.в. Оглежда се във водите на езеро Грънчар. Край езерото туристи приютява едноименната хижа Грънчар.

Как стигнахме ние до върха

Местността Нехтеница

От покрайнините на град Якоруда има път за местността Нехтеница. В Нехтеница ще откриете приятен кът за отдих, хижа и още няколко здания за отсядане и една прекрасна чешма с ледена вода, която тече през четири чучура.
От Нехтеница тръгва равен горски път за хижа Грънчар. По пътя има и доста открити участъци, ако денят е слънчев трябва си шапка.
Денивелацията е незначителна. Пътят плавно се изкачва до хижа Грънчар, измерено във време за около час и половина.

Хижа Грънчар

В деня на нашия преход тъкмо поправяха покрива на хижата. Наоколо край езерото имаше и няколко здания като по-големи бунгала, но те бяха счупени. Може някога и тях да реиновират, кой знае. В хижата пийнах кафе за отскок. Добро беше хижарското кафенце. То качи върха вместо мен.
От хижата има маршрути към съседните близки върхове Ковач, Суха Вата. Маршрут до Рибни езера, до връх Мусала и др.

Разклон Джанката
Джанката

Нашата цел за деня беше връх Суха вапа. След хижа Грънчар пътят започва да катери нагоре, но нищо пряко сили, а и както споменах кафето катереше вместо мен.
Стига се до кръстопът наречен Джанката. От този разклон поемат пътища в различни посоки. Ние продължихме в посока Рибни езера. След известно време, далеч преди Рибни езера, щяхме да свием вдясно към Суха вапа.
Предизвикателство преди същинското изкачване на върха е само провирането през клековете. На места наистина вървиш клекнал или превит на две под тунел от иглички.

Клекът (Pinus mugo) е вид бор, разпространен в Пиренеите, Централна Европа и Балканския полуостров, най-често между 1000 и 2200 m надморска височина, до 200 m в северните (Германия, Полша) и до 2700 m в южните (България) части на ареала. В България се среща главно в Рила, Пирин, Средна и Западна Стара планина, Витоша и други.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Клек

На едно едно място по пътя се вижда от високо част от язовир Бели искър.

Техничен участък
Катерим към връх Суха вапа

Самото изкачване на връх Суха вапа не е е яваш яваш. Трябва да се преодолее един каменист стръмен участък. Изисква се внимание.
Не тичах като планинска коза нагоре, но се справих и се гордея с това постижение.
Като слязохме се обърнах поне десет пъти нахилена до уши и подвиквах на Влади, там горе бяхме, браво на нас. За мен това постижение е голямо, защото след миналогодишния Пирински преход ми се загнезди един страх от камънаци.

Връх Суха Вапа
“Там горе бяхме, браво на нас”

Изкачването от хижа Грънчар до връх Суха вапа ни отне около два часа и десетина минути. По-голямата част от маршрута е доста ясна. По някое време в подножието на върха трябва да се свие на ляво от пътеката отиваща към Рибни езера. След завоя указващи посоката знаци са каменни пирамидки построени от добри хора. Нагоре към самия връх пътеката е относително понятие, но посоката е ясна и просто избираш най-лекия за изкачване път.

От върха има чудни гледки. Виждат се Якорудски езера от едната страна, от другата езерото Грънчар и други далечни върхове. Пейзажите след хижа Грънчар като цяло бяха шеметни, маршрутът си заслужава.

Слизаме от връх Суха вапа
Връщаме се от връх Суха вапа

Едно по-подробно описание как се стига може да прочете тук – varhove.info/suha-vapa/

Галерия със снимки от прехода разгледайте тук.

Свързани статии:

Сухото езеро над Семково

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.