Хляб с квас, продължение

Да приготвяш хляб с квас е страст. Да, добре са измислили името на онази фейсбук групичка “Страст с квас”.

Магия

Да приготвяш хляб с квас е магия. Забъркваш само вода, брашно, и сол и магията се случва, материализира се вкусен хляб. Вкусен и полезен е. Даже в черния хляб като в доброто кафе можеш да усетиш букет от различни нотки и нюанси на вкуса. Освен това квасените хлебчета не се развалят като купешките маени за три дни.

Терапия

Да приготвяш хляб с квас е медитативна терапия. Няма как да мислиш за хиляда други неща, когато правиш хлебче. Важно е да наблюдаваш как се развива тестото, какво ти показва.
А и е толкова завладяващо да следиш как брашънцето, водата и квасчето от каша се превръщат в еластично, разтегливо тестенце.
Условията за направа на хляб с квас са толкова много и променливи, че никога не можеш да включиш на автопилот. Винаги следиш и винаги се радваш на крайния резултат.

Жив

Хлябът с квас е като жив. Обгрижваш го с внимание, отделяш му време, оставяш в него енергия от себе си, а понякога и му приказваш, хаха.
Когато хлебчето се пече, ако си уцелил добре втасването, ставаш свидетел на красиво разпукване на печивото.
Неописуема радост е първото разпукване. Появата на това дето му викат ушенце. Иде ти да затанцуваш.

Възраждане на любовта

Винаги съм обичала да правя хляб.
Преди години си взех и хлебопекарна. За един месец обаче тя се развали. Тогава малко стихна ентусиазмът ми да правя само домашен хляб вместо да купувам. Правех го с мая. Този хляб от хлебопекарната така и не ми хареса.

Сега с квасения хляб любовта ми към хлебоправенето се възроди с нова сила.
Майсторка не съм още, но вероятно ще стана, ако продължавам да се упражнявам толкова усърдно ;-).
Цяла вселена е правенето на хляб с квас. Не че е космическа наука, но е дълбоко знание което идва с правенето.

Началото

В началото като започнеш да четеш, направо се шашкаш от непознатите понятия, пред които се изправяш. Четеш за автолиза, разтягане, сгъване, ламиниране, оформяне, топло втасване, студено втасване, хидратация…и т.н. После лека по лека започваш да разбираш този специфичен език.

Все още се случва да ми изкача по някой чуден термин и започвам усилено да търся какво означава. Има тръпка, обаче в това да учиш нови неща.

После се оказва, че в началото нямаш подходящ съд, в който да печеш хляб. След това ти липсва правилната купа за втасване, ножът ти е много тъп, за да направиш разреза преди изпичане и т.н. И така както си обещал на себе си една година консуматорски детокс, бързо си набавяш необходимите инструменти за хлебоправене. Докато си ги купуваш се питаш, дали тази страст с правенето на хляб ще е трайна. След като си изпекъл 4-5 хляба разбираш, че то вече не е страст е любов и ще гори. 🙂

Полезни линкове

Споделям няколко линка, от които черпя знание и вдъхновение. Може да са полезни и за вас, ако се решите да поемете по тази красива пътека на месенето с квас.

Една адашка пише много красиво за хляба с квас и тънкостите свързани с него. Обяснява дамата, че е важно да усетиш принципите, защото в кваса няма строга рецепта, както няма константни условия (климатични, качества на брашното, качества на кваса и т.н.) Статиите, които може да видите в нейния сайт (mariyanasbread.com) дават подрбна и ясна информация за тези основни принципи в приготвянето на печива с квас. Нейният ютюб канал е този: @mariyanasbread6220

Първата рецепта за хлебче, по която се движех в своите експерименти е тук – www.cookwithasmile.com. Заменях някои точки като количество на кваса, водата, вид на брашното, време и място на втасване. Следвах, обаче стъпките.

Много и полезни видеа намерих и в този ютюб канал – @the_bread_code.

Усет

Приготвянето на хляб с квас както каза и моята позната, която ми даде първото бурканче квас е преди всичко придобиване на усет. Благодаря, Кате, че ме изненада с това бурканче с квас и така отвори вратите към една цяла нова вселена!

Бяло хлебче с квас
Бяло хлебче с квас
Бяло хлебче
Черно хлебче с квас

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.