Ксанти – пъстро, живо и жужащо

Ксанти се намира в Северна Гърция, на 220км от Солун.
Считан е за един от най-красивите Гръцки градове и културна столица на Беломорска Тракия.

Историята на града е свързана с много битки и конфликти. Градът е бил част от Османската империя. За известно време след освобождението на България, Ксанти е влизал в границите на България.

В Ксанти днес населението е смесено има християни и не малко мюсюлмани. Някои от мюсюлманите са с турски корен, други помаци, каквито населяват Родопите и в нашия край, а в wekepedia, прочетох и за ромско мюсюлманско малцинство. Конкретни данни за съотношението на религиозните групи не намерих, но на място в града видяхме доста жени със забрадки, а в атмосферата се усещаше и духа на Ориента.

Как видяхме Ксанти

Пъстър, многолик, жужащ, пълен с енергия, жив и някак близък с Ориента ни се стори Ксанти.

Беше слънчева събота. В кафенетата (сенчестите) насядал народ, млади и стари, местни и туристи. Забелязахме и типични мъжки седенки на маса в някои заведения.

Площадът също пълен с преминаващи хора, с хора срещнали познати и спрели на раздумка, родители бутащи бебешки колички, деца тичащи насам-натам, младежи…

По улиците бръмчаха автомобили, мотори, скутери.
Моторите и скутерите бяха много. Даже видяхме няколко магазина за такива. Явно тази форма на превоз е предпочитана в Ксанти.

В по-новата част са построени 6-7 етажни блокове в типичен гръцки стил. Като в Кавала, Драма, Серес. В старата част сред кокетни калдъръмени улички са притихнали спретнати къщи, от по-стари времена. Някои като архитектура ми напомниха за българските домове от Възраждането.
Старата част на Ксанти е много приятна за разходка и привлича доста туристи.
Освен симпатичните улички и здания, тук видяхме и малки дюкянчета с бляскави витрини, приканващи гостите на града да си вземат нещо за спомен. Влязох в едно такова магазинче и сърцето ми започна да пее, докато очите танцуваха през лъскавите и цветни, бижута и сувенири прахосъбирачки. В едни друг период от живота си, щях да изляза от това магазинче с една торба подаръци за себе си и за близките, хаха. Днес усилената работа върху разчистване на дома е сменила разбирането ми. Внимавам повече какво ще внеса вкъщи, дали ще го използвам, дали ще допринесе за визуалния шум на пространството и т.н.
В по-централните улици на новата част на Ксанти пък са наредени магазини на популярните марки, които обикновено са скупчени в моловете.

Пътуване София – Драма – Ксанти

Минахме през ГКПП Илинден – Ексохи, познат още като Гоце Делчев – Драма.

Започна да се развиделява. Слънцето блестеше през предното стъкло на колата и на мен започна много да ми се доспива. Едвам си държах очите отворени, а щяхме да минем по пътища, по които не сме минавали преди и имаше какво да се гледа.
Помолих Влади да спрем някъде в Драма, за да си взема едно кафе за разбуждане.
В центъра на Драма се разхождахме при предното ни прибиране от Гърция. Хареса ни атмосферата на града.
Този път извадих късмет и с кафето. Спряхме при една бутикова кафеджийница.
Взех си чисто еспресо. 100% арабика, с приятна киселинна нотка и интересен букет от послевкусове. Истинска наслада за сетивата.


Много ми се понрави кафето. Казвах на Влади, че искам на връщане да минем пак през мястото, за да се почерпя отново и да кажа на собственика „благодаря за хубавото кафе“. 😉
Обстоятелствата обаче се наредиха различно и се прибрахме през Серес.
Разбуждането си заслужаваше. Пейзажът от Драма до Ксанти беше много живописен.

Ксанти – панорамно

Първото зърване на Ксанти беше Панорамно.
Пътят, по който дойдохме от Драма минава над Ксанти. Там има отбивка за гледка. Освен нас на отбивката бяха спрели още автомобили.

Ксанти

Паркиране в Ксанти

В самия Ксанти паркирахме при Lidl.

От хипермаркета си пазаруваме едни триъгълни банички с фета (винаги са топли). Влади се черпи и с богаца (баничка с крем). Взимаме си и студени шоколадови напитки. Тези три неща са ни като традиция.

От Lidl до центъра на Ксанти не е далеч. След няма и 10 минути бяхме в центъра.
В центъра седнахме на сенчеста пейка в парка и хапнахме баничките.
После пресякохме площад Демокрация и се отправихме към малките улички на стария град.

Накрая се върнахме при паркинга на Lidl, където бяхме оставили колата. Напазарувахме още някои неща и се отправихме към къмпинг Натура.

Галерията със снимки от Ксанти и пояснения към тях може да видите тук –https://photos.app.goo.gl/cLTz8iuffL154nN7A.

Къмпинг Натура

В къмпинг Натура не намерихме удобствата, на които сме свикнали и които допринасят за една добра едноседмична почивка на палатка.
Предложиха ни три варианта за палатката, всички без никаква сянка. На едно от местата вече имаше две малки палатки, а самото парцелче, без да преувеличавам, беше голямо колкото едно палатково място в къмпинг Мелиси. Другото парцелче беше празно, но момчето, което ни показваше палаткоместата подхвърли уж окуражаващо: „Тук по-рядко слагаме повече палатки.“ Момчето говореше български.

С Влади решихме, че макар и километрите от къмпинг Натура до Ситония да са доста, по-добрият вариант е да ги пропътуваме, за да отседнем в познатият ни къмпинг Мелиси.
Притеснявах се, че може да има много хора в Мелиси, но поне местата за палатки там имат някаква сянка и са относително отделени едно от друго.

В къмпинг Мелиси, пристигнахме късния следобед след 18:00ч
Настанихме се в същото дворче, в което изпънахме палатката и през юли.

Тази августовска ваканция се получи наистина вълшебна.
Случихме и на съседи, и на време и на настроение. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.