За какво ще се потупате по рамото днес?

Преди години щях да напиша критични редове за проблемите, до които ни водят модерните технологии и претрупаното с информация интернет пространство.
Това, което се е променило днес не са самите технологии, нито количеството информация, която е налична. Променило се е мъничко моето отношение към тях.
Ако човек избере съзнателно и умерено да консумира съдържанието споделяно в мрежата, може да се натъква на чудесни вдъхновения и синхроничности. Ето една от днешния ден.

Окуражаване

С приятелка по-рано през деня си говорихме за окуражаването на хората в новите им начинания. Дори когато постиганията по пътя са минимални, тяхното посочване може да окрили човек. Може да му даде допълнителни сили, кураж и ентусиазъм да се стреми с още повече енергия към целта си.
Да демонстрираш доверие във възможностите на друг човек е трудно, ако не си успял да се научиш да даваш кураж и на самия себе си.

Вдъхни кураж на себе си

По-късно през деня слушах епизод на подкаста Break the Twitch. В него чух следната реплика: “Little bit of encouragement from yourself is a really powerful thing.” (“Малко окуражаване от самия себе си е нещо наистина силно”.)

Как се учим да окуражаваме себе си? Като отбелязваме дори и малките постижения.
С какво се справих добре днес? Кое успях да свърша?
С години моето внимание е било насочено към нещата, в които съм се проваляла и съм утвърждавала разни вярвания, че съм некадърна в това и в онова.
Днес съзнателно си отбелязвам дори и дребните постижения.
По-подобен начин опитвам да подкрепям и другите хора, като не пропускам да спомена, всяко нещо, дори да е дребничко, което ме е възхитило у тях.

Сподели с хора, които ще те подкрепят

Преди шест години, когато започнах да снимам с фотоапарата, четях книга за фотография.
В съзнанието ми се запамети следната мисъл: “Когато започваш нещо ново и предизвикателно, сподели го само с хора, които знаеш, че ще те подкрепят, ще ти вдъхнат увереност че ще се справиш.

Нашите близки от загриженост да не преживеем разочарование, често ни разубеждават да не се опитваме. Прехвърлят своите страхове към нас. Истината е, че човек може толкова много повече и всичко, от което се нужда е малко окуражаване.

Потупайте се по рамото

Аз днес си отбелязах няколко дребни неща, за които се потупвам по рамото и си казвам “Браво това го свърши добре.” Не, не е идеално, не е съвършено, но е достатъчно добре и заслужава да се отбележи.
А вие за какво ще се потупате по рамото днес?

Подобни окуражителни думи има и в статията: Съвети към себе си. Поискани, потърсени и предложени от мен за мен, споделени на глас

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.