Психология на безпорядъка

Онзи ден, зачетох книга за минимизиране на покъщнината.
Книгата е “Let it go“, автор Peter Walsh.

Заглавието и името на автора чух от дамата, която създава съдържанието на канала The Minimal Mom.
Зачетох книгата с известна доза скептичност, защото гледах Питър Уолш в няколко предавания и не ме грабна.
От книгата, обаче има какво да се вземе.
Вече години следвам мотото, „Въпреки скептичността дай шанс!“

Идеите в „Let it go“ не са нови, но ги бях позабравила. Други преди не бяха докоснали издълбоко сърцето ми, а сега го направиха.

Психологията стояща в процеса на дълбокото разчистване и минимизиране силно ме развълнува.

Две форми на разчистване. Безпорядъка в дома и безпорядъка вътре в нас.

Замисляли ли сте се някога, че съществуват две форми на почистване – повърхностно и дълбоко. Не става дума, обаче за ежеседмичното и великденското/ коледното чистене.
Когато разчистваш прахта от килима, от мебелите е едно. Когато извадиш всичко от всяко място и решиш, че ще се бориш за въздух в помещението е друго.
Второто е дълбок процес на среща със себе си.

Авторът спомена концепцията, че като видиш едно помещение, можеш да разбереш доста за психо-емоционалното състояние на неговите обитатели.
Предметите, в нашите домове разказват за привързаността ни към определен стил на живот. Допускането на чужди вещи в личното пространство говори, за пропускливост в личните граници.
Пазенето на неща само от чувство за дълг е блокирана улица, която ни пречи да разгърнем себе си.
Какво съхраняваме в дома си и какво чувстваме към вещите, показва отношението ни към всички други измерения в живота ни.

Аз вече знам как да се справям с безпорядъка

Захванах се да изпразвам една от стаите, за да я подготвям за ремонт. Подходих малко наивно и със самочувствие ктм проекта.
„А аз вече знам как стават тези работи, нали веднъж разчиствах по-мащабно.“
Е, да ама се оказа, че сега разравям по-дълбоко и е необходимо да преодолявам неочаквани пречки. Гмурнах се в неподозираните дълбини на океан от натрупани вещи и представи за мен самата, които тези вещи изразяват.

Оказа се, че не съм била толкова подготвена, колкото съм си мислела. Затова чета книги и гледам видеа, те ми дават морална подкрепа и разширяват смисъла, на това което съм подхванала.

Дебнене

Теун Марес нарича процеса на самонаблюдение “дебнене”. Дебнеш сам себе си, своите мисли, настроения и вътрешни реакции.

От вчера следя ума си. Натъквам се на страхове, погрешни идентификации на вещи и социални роли, на предмети и преживявания. В моменти усещам как потъвам под купищата неща, акумулирани най-неосъзнато през годините. После чета мотивиращи книги, гледам видеа с практични съвети и изплувам над безредието.

Скоро сърцето ми се изпълва с ентусиазъм. Разбирам, че този ремонт няма да е просто една боя, а смяна на енергията на външното и вътрешното пространство. Това дълбоко разчистване, включва трансформация на отношението към есенциалното.
Не е лесно, но знам че си заслужава да се извърви този път.

Ето няколко цитата от книгата:

„Освобождаването от вашите притежания може да ужасяващо, защото без тях, кой сте вие? Когато го направите добре, минимизирането може да отговори на този въпрос.“

„Let it go“ (Peter Walsh)

„Истинският успех на минимизирането идва от справянето с двата пласта на вашия живот преди да се продължи напред: вашите вещи и емоциите заровени под тях.“

„Let it go“ (Peter Walsh)

„Начинът, по който украсявате и изпълване с неща дома си е отзвук на вашата личност, вашите желания и предпочитания. Това са характеристики, които ви помагат да формирате своята идентичност. Вашият дом, на свой ред, притежава огромна сила да повлиява умствената ви настройка. „Това е двупосочна улица. Ние правим определени неща с нашето пространство, които отразяват кои сме ние. След това тези неща се излъчват обратно кум нас и оформят нашите действия,“ казва Д-р Гослинг.“

„Let it go“ (Peter Walsh)

Свързани статии

Вътрешно разчистване. Замяна на умствен модел, който не носи радост

Ода за празната стая – едно пространство свободно от вещи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.