Колко чаши имаш, колко чаши ти трябват?

Защо ми е изобщо това разчистване?
Защото наличието на всички предмети, които извират от шкафовете ме изморява безкрайно.
Е не разчисти ли вече?
Ами още не съм. След вече два опита за систематично разчистване, все пак съм прибрала разни неща, които са в прилично състояние, които са ми симпатични, които са стрували пари, които може някога да използвам отново в някакво необозримо бъдеще.

Сантиментални

Пазя си например роклята, която носех, когато с Влади се подписахме. Уж си я бях купила практична, да я използвам и при разни тържества после, но нещо все не я избирам, когато има повод. Роклята е малко по-завъртяна за моя стил, а и е къса някак. Ако беше друга някоя дреха, несантиментална, отдавна да съм я изпратила за даряване и подаряване…

Може някога да ги използвам

В една кутия са прибрани прилежно и разни симпатични прахосъбирачки, защото уж съм можела да ги използвам в снимането за нещо.

В друг буркан са натикани гердани и гривни, които слагам много рядко, за да проверя дали ще ми е приятно да ги нося. Обикновено не се чувствам по-красива с тях, а и не ми резонират на стила вече.

Колко чаши са достатъчни?

Чаши за вода, чай, лимонода, златно мляко са налични у дома повече е от достатъчно на брой. От тях използвам четири, другите стоят в шкаф. Стоят там не защото ги пазя за специални случаи, а защото е невъзможно да използваш ежедневно всичките. Изобщо не броя сервизите с чаши на майка ми, които са за гости.

Живяла съм за по няколко месеца в ашрам в Индия. Там имаш една чаша, една чиния и една купичка (това е екстра), лъжица и/или вилица. С тази посуда се храниш всеки ден и изобщо не го мислиш. Интересното в ашрама е, че използваш предметите за основното им предназначение. Тоест не разчиташ една чаша да ти подсигурява чувството на радост. Стремиш се чрез различните духовни практики да се приближаваш до вътрешния източник на радост. Очевидно, аз не съм се приближила трайно, хахаха.

В това смятам се крие загадката на „многото“ предмети, дрехи, уреди…
Липсва ми вътрешното чувство на пълнота и затова запълвам празнотата с красиви “неща”.

Колко кутии, колко кашони?

В момента съм подхванала ремонт на една стая от жилището.
Огромно е напрежението ми при осъзнаването колко много кутии и кашони ми бяха нужни да събера част от натрупаните вещи. А даже още не съм извадила всичко от всички потайни места. Обещавам си, че след ремонта няма да прибера всичко обратно.

Затова харесвам бивакуването (само преспиваш на едно място). Нашият автомобил е малък, палатката ни е малка и реално взимаш някакъв минимум посуда.

Пролетна разпродажба

Драги приятели и посетители на “Палитра на ежедневното”, след Великден ще обявя най-накрая дата за разпродажба на разни неща. Ще снимам и предложа във фейса, и в разни групи. Предмети, които може за някого да са потребни (да се използват действително).

Да разчистиш натрупаното не е лесно, нито е еднократен процес. Не предполагах, че ще да отнеме години, може би не съм била достатъчно дръзка?

Ютюб вдъхновение

Благодарна съм на създателите на съдържание в ютюб, дето са си направили труд да снимат видеа, в които говорят мотивиращо, за своя собствен процес на разчистване.
Вчера изгледах няколко такива видеа и се надъхах, че ще успея. Ако ви е интересно това са линкове към два от тях:

https://www.youtube.com/@AtoZenLife

https://www.youtube.com/@TheMinimalMom/videos

Свързани статии:

Носи ли ти радост (Does it spark joy?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.