Искър-Панега, живописна екопътека до град Луковит

Екопътеката Искър-Панега

Екопътека Искър-Панега ни изненада приятно. Тръгнахме по нея без определени очаквания.
Казахме си – по път ни е, ще спрем да се поразтъпчем.
Останахме очаровани от разходката, прекрасен маршрут, прекрасна природа.

По екопътеката има кътове за отдих с беседки. Реката се пресича от няколко мостчета.

Ако сте в околността или си търсите красив и лек маршрут, Екопътека Искър-Панега си заслужава.

Как се стига?

Екопътека Искър-Панега

Пътувахме от София към Русе.
Началото на екопътека е при паркинг малко след табелата за влизане в град Луковит. Ако идвате от София, паркингът се пада вляво от основния път.

Много ориентировъчно разстоянието от паркинга до края на пешеходната част на пътеката (там са скалите с иконите) и обратно до паркинга го взехме за час и половина с лежерен ход.

Пътеката започва с два варианта. Те са обозначени с табели, на които пише: „За младите и смелите“ и „За бабите и внуците“
Първият вариант е възможност за кратко катерене по едни камънаци. При мокро време (както беше в деня на нашето ходене) там обаче е кално и като се налепи калта по грайферите на обувките, пада пързаляне по скалите. Та и да се чувстваш млад и смел, пак рискуваш да тупнеш. Хубавото е че на места имаше метални парапети да се държиш за тях. Все пак на връщане си избрахме опцията за „Бабите и внуците“.

След краткия хлъзгав скален участък екопътеката е равна и лека. Екстремност с умерен характер видяхме само по някои стълбички на мостчета. Заради калта по обувките и тук леко се пързаляхме, когато губехме концентрация.

Живописна природа

Екопътека Искър-Панега

Екопътека Искър-Панега е много живописна. Движи се по поречието на река Златна Панега. За реката прочетохме на информационно табло по маршрута: „Един от най-големите карстови извори в България, извиращ с температура 12.8 градуса, при с. Златна Панега, минава през Луковит и се влива в р. Искър, с обща дължина 50км.“ Цветът на водата е красиво тюркоазено синьо.
Гората не се беше разлистила. Слънчицето се криеше срамежливо зад някакви облаци. Птичките обаче чуруликаха оживено и ни стопляха сърцата.
За тази пътека бих казала, че ще е разкошна всеки сезон.

Пещера Темна Дупка

„В пещерата Темната дупка в каньона на река Златна Панега са намерени следи от живот на едни от първите Homo sapens, живели на планетата.“ (Информационно табло по маршрута)

Края на пешеходната част е в близост до пещера Темна дупка. Пещерата не е дълбока и затова достъпът до нея е свободен по всяко време. Хубаво е все пак човек да си има фенерче. Ние случайно (вече сме изградили планинарски навици) имахме челници в раниците.
Малко след пещерата пътеката свършва. По нататък разходката е възможна по реката с лодка. Срещу заплащане може да се наеме речен превоз и да се продължи.

Фотоалбум

По стръмните стълби е трудно, когато е кално
Екопътека Искър-Панега
Дървени мостчета пресичат реката
Екопътека Искър-Панега
А имаше на две места и такива, които вървят залепени за скалата по дължината на реката
Екопътека Искър-Панега
Екопътека Искър-Панега
Кътове за отдих
Пролет
В пещера Темна дупка
Скален кът в края на пешеходната част на маршрута Искър-Панега

Мартенско пътуване 2023г.

Леката разходка по екопътека Искър-Панега осъществихме в първия ден на традиционното ни Мартенско пътуване. Ако ви е интересно как започна всичко преди години, вижте разказа: “Мартенско пътуване (част 1)” или поста във фейсбук страничката на Палитрата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.