Защо да спреш в някое обикновено село? От Монтана до Козлодуй

Защо да обикаляш северозапада?
Защо да минаваш и понякога да поспреш, и да направиш къс пешеходен тегел из центъра на някое обикновено село, в което половината къщи пустеят. Село, което изобщо не се вписва в дефинициите – популярна културна, историческа или туристическа забележителност? Какво забележително има в такова малко населено място?

Малкото населено място е пропито с жива история. Духът на отминали времена тихо се стеле наоколо. Проникнал е в пукнатините на сградите. Заключен е в паметниците на площадите. Стъпва по калните коларски улици. Живее в дворовете с кокошките и петела. Меси се с хората в кафенетата-кръчми, където се събира селото. Върви и с теб този дух и те закача, и те кара да мислиш: „По-щастливи ли са били тези времена? Колко ли драми и радости са преживели хората тогава?“

Опитах по-рано днес да опиша нашето еднодневно пътешествие от Монтана до Козлудуй. Взех, обаче да се оплитам като пиле в кълчища сред понятията – минало и съвремие, прогрес и изостаналост, идентичност и безличност, общност и изолация, градски и провинциален. Не ми се получи спретнато разказването, затова реших да оставя само кадрите.

Последно пътешествие за 2022година

На 28ми декември тръгнахме от Монтана към Козлодуй. Не избрахме Козлодуй, заради репликата на корабчето Радецки, въпреки че го видяхме. Избрахме го, защото не бяхме посещавали града.

Пътят ни мина през Мърчаево, Владимирово, Кобиляк, Громшин, Лехчево, Михайлово, Манастирище, Бързина, Рогозен, Хайредин, Крива бара, Бутан, Софрониево, Крушовица, Войводово, Мизия, Гложене, Хърлец, Козлодуй.

Спряхме само в няколко села. Признавам не снимах много, даже Влади забеляза. Опитвах някак да се оставя атмосферата да ме обгърне, за да я почувствам по-дълбоко.

Е, все пак направих няколко кадри. 😉 Към снимките има малко пояснения, кое какво е и къде е. – “Към Козлодуй”

Река Дунав, а на другия браг Румънска земя. Гледката е при една отбивка близо до селата Горни Цибър и Долни Цибър. Прибрахме се през Вълчедръм към Монтана.

Подобни статии:

Белоградчишки скали, Магурата, село Чупрене – забележителности из северозападна България

Видин и още малко северозапад

Пещера “Венеца” – туристическа разходка в северозападна България

До лечебния извор на Село Балювица и Младенин вир при село Дълги дел

Съботна разходка до връх Ком

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.