Колко тежи чаша с вода, петъчно търсене на вътрешния център (част 2) – преходът в цифри

Тръгнах в слънчев октомврийски петък към Черни връх.

Когато съм сама, пътувам с градски транспорт, не умея да шофирам. В 9:08ч се качих на автобус 66, който отива до хотел „Морени“. Това е последната спирка и тя е на кратко пешеходно разстояние (8-10 минути) от хижа „Алеко“.
Автобусът стигна до тази спирка за 40 минути. Като навлезе в самия Парк „Витоша“ се движеше по павираното шосе сред красивата есенна гора.
В рейса имаше малко пътници.

От хижа Алеко тръгнах в 10:05ч по прекия път нагоре по пистата. Там пътеката е стръмна, но в случая я избрах, защото е открита и вече я напичаше топло слънчице. Освен това за няма време се разкриват разкошни гледки.

С няколко спирания за преобличане в търсене на идеалното за климатичните условия облекло, с паузи за снимки тук и там, и усилено опитване да не се надбягвам със себе си до Черни връх стигнах в 11:33ч. Тоест взела съм разстоянието за 1 час и половина.

От Алеко до Черни връх
Заслона-хижа на Черни връх

Половин час почивах на върха. В 12:05 поех надолу към Железница. До спортната база “Проф. Иван Стайков” се спуснах за 1 час и 40 минути. Пак с кратки спирки за снимки.

Спортната база “Проф. Иван Стайков”

В 13:50ч минути, заслизах към от спортната база към Железница. Наклонът надолу не е безумно стръмен, но е дълъг и това го прави уморителен. До площада в Желензница слязох за 1 час и 40 минути.

Предимства и недостатъци на кръга в двете посоки:

Железница – Черни връх – Алеко
  • По-лесно за коленете е да се изкачваш нагоре по дългия път до върха. Слизането от Алеко е по-кратко и по-малко товари краката, а има и вариант за съвсем яваш-яваш слизане по обиколния път, вместо през пистата.
  • По-малко са туристите, които се качват от тук, дори в неделен ден
  • Началото на маршрута е в гората и сутрин е по-усойно и хладно.
Алеко – Черни връх – Железница
  • По-рано се разкриват величествени гледки. Ако е денят е студен, слънчицето топли приятелски на откритото било.
  • В делничен ден и тук няма много туристи.
  • При слизането към спортната база и надолу към Железница също се наслаждаваш на супер гледки.
  • Слизането е дълго и товари повече коленете.

От Железница се върнах до спирката на метрото при мол “Парадайс” с автобус 98. Времето за стигане с този градски рейс беше 45 минути.

Този преход беше за мен своеобразно търсене на вътрешния център. Време за почивка. За необходимостта от подобни почивки разказах в част първа: Колко тежи чаша с вода, петъчно търсене на вътрешния център (част 1) – пролог

Останалите части на този разказ може да намерите тук:

Албумът със снимки “От Алеко до Черни връх” и пояснения към тях може да разгледате тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.