Работа върху себе си – промяна на стари навици и придобиване на нови свободи

Излез от зоната на своите “удобни” навици

Преди три години ме вдъхнови идеята да започна да предизвиквам себе си, за да разширявам зоната си на комфорт. Това помага да толерираш с по-голяма лекота дискомфорта, промените, новите неща.

Преди около месец случайно попаднах на канал в Ютюб наречен Yes Theory. Те имат и допълнителен канал – Seek discomfort. В двата канала групата младежи публикува своя опит с предизвикателства, които сами поставят пред себе си.
Не е нужно да се предизвикваш до граница, в която очевидно застрашаваш здравето или живота си. Безкрайно ценно обаче е да не робуваш на навици, които лишават ежедневните ти преживявания от порастване, развитие и осъзнаване.

Предишен и настоящ опит с потърсени предизвикателства

Преди две години за мен най-ярки предизвикателства с положителен знак бяха първите ни ходения с палатка из Централен Балкан. Целодневните преходи понякога и днес са приключения и изпитания за волята и тялото ми. 🙂
Миналата година излизането извън зоната на стагниращото познато беше проектът “Разчистване и минимализъм”.

Тази година намирам позитивно разчупване на удобството със системата на Вим Хоф (голяма фенка станах на метода). Експериментирам и с периодичното гладуване (intermittent fasting). Второто го тествам не защото искам да отслабвам, а защото искам да развия свобода над навика да ям всеки път щом ми се прииска или настроението нещо ме провокира. И двете системи развиват волята и подобряват общото здраве.

Проект „Предизвикай себе си“

Измислих си и споделям с вас, защото така и на мен ще ми е по-интересно, а може и за вас да е вдъхновение да разчупите навиците си, да си измислям по едно предизвикателство развиващо волята, осъзнаването и разчупващо навика. Признавам провокира ме до някъде и една книга, която чета в момента – „Breaking the habit of being yourself“ на др Джо Диспенза.

Излез от навика да бъдеш себе си

навици

В книгата, която сега чета се твърди, че при средностатистическия човек на възраст над 35 години, 95 процента от неговата личност са навици придобити в течение на времето. В живота си дори не си даваме сметка, че през доминираща част от случаите ние не избираме съзнателно, а реагираме автоматично. Мислим че ние решаваме, но през повечето време, решава нашата опитност от миналите преживявания. Тази автоматика, тази програмираност ограничава способността ни да черпим с пълни шепи от възможностите, които стоят пред нас и в нас всеки един момент.

В йога това обуславяне е посочено още в древността, а осъзнаването е методът за разчупване на навика.

В толтекските учения Теун Марес нарича този феномен на предопределено поведение, неподвижна събирателна точка.

А в книгата на д-р Джо Диспенза се обяснява като устойчива физиологична формула на химически реакции предизвикани от минали преживявания. Тази химическа програмираност на тялото е тясно обвързана с невронната активност на мозъка. Затова когато решим да променим даден навик трябва време и съпротивите, които идват от вътре и от вън, са пряко огледало, на тези дълбоко вкоренени в тялото и мозъка ни модели.

Вим Хоф многократно подканя практикуващият да си даде сметка, че практиката на срещи със студа (студени душове, ледени потапяния) и дълбокото дишане са промени на биохимията на тялото. “Вие сте алхимикът на своето тяло, на своя живот.”
За да се промени биохимията на тялото и да се отвори за нас ново пространство на съзнателен живот, трябва известно усилие, осъзнаване и време.
Вероятно затова е популярна твърдението, че за да промениш един навик ти трябват поне 40 дни. За това време се изгражда нова невронна връзка и тялото променя химическия си отговор на определено преживяване.

Полезни книги:

“Ученията на Толтеките” Теун Марес

“The Wim Hof Method: Activate Your Full Human Potential” Wim Hof

“Breaking The Habit of Being Yourself: How to Lose Your Mind and Create a New One” Dr. Joe Dispenza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.