Босото ходене, да възстановим изгубените сили на тялото

В търсене на комфорта

Кога стана? Човек в търсене на комфорт толкова се отдели от природата (природата си), че изгуби голяма част от способностите си. 

Съвременният човек не търпи студ, не търпи топлина, не издържа на движение, не издържа на неподвижност. Изгубили сме всичко, което природата мъдро е вложила в телата ни, за да се приспособяваме към измененията на околната среда. Намерили сме способ да се адаптираме като изменяме външната среда по наш вкус. Изобщо не говоря за случаите, когато наистина ни е необходимо да се сгреем при минусови температури.

Не целя да съдя начина на живот на другите. Просто си мисля за състоянието ни в съвремието. Как се чувстваме? Аз съм типичен пример за съвременен слаб, изнежен човек. Възхищавам се обаче безкрайно на хората, които са успели да надделеят над слабостите възникнали от цивилизования начин на живот.

С удоволствие слушам за изминатия от тези хора път обратно към естествените възможности на тялото. Тялото се оказва, може хилядократно повече отколкото ние си позволяваме да повярваме.

Отучване

Пътят обратно към природата изисква време и усилие да се отучим от разни зловредни навици, за които дори не сме си давали сметка, че сме възприели в течение на времето. 

Дълги години сме изграждали среда, която не позволява на тялото да съществува в своето най-естествено състояние. После като ни заболи нещо отиваме при лекаря и той ни дава хапче и готово.

Искаме някой друг да свърши нашата работа, защо?

Грижа

Човек е многоизмерно същество. Да се погрижим за себе си означава да обърнем внимание на всяка част на човека – тяло, ум, чувства, дух. Всеки аспект храним по различен начин. Понякога си разсъждавам за ума, чувствата, духа, но днес си мисля за тялото.

Попаднах на интересна тема, която много ме заинтригува и ми си иска живот и здраве да експериментирам с нея това лято.

Боса

Става дума за ходенето бос. Попаднах на различни статии и видеа обясняващи ползите от ходенето бос 15-20 минути всеки ден. Стимулира се цялата нервна система. Пренарежда се опорно-двигателна система. Много от ставните болки, които възникват в определен етап на живота се оказват резултат от компесаторни движения, които прави тялото ни, защото сме ограничили неговата подвижност на други места. Беше споменато даже, че босото ходене намалява възпалителните процеси в тялото. 

Босите обувки

Босото ходене

Миналата пролет за първи път в мен се породи желание да се сдобия с боси обувки. 

Стана странно, харесах визуално обувките на една приятелка. Тя ми обясни че това са боси обувки и аз реших да разбера повече за тези боси обувки. Оказа се, че те са алтернатива на ходенето бос, но с почти всички ползи, които произтичат от него. Препоръките са, ако човек изпитва затруднение при ходенето с боси обувки, да прави допълнителни упражнения за възстановяване на подвижността на глезена и мускулатурата на краката.

Босите обувки обаче са само едно малко парченце от пъзела на пренареждане на тялото.

Помогни си сам

Правя йога от много години. Правя я от девойка, когато нищо не болеше в тялото. Самите упражнения изпълнявах, но без голямо внимание към дребните детайли. Дали ходилата ще са отворени на вън или успоредни, не е голяма работа, така си мислех. А то всъщност има много голямо значение, защото всички части на тялото ни за завързани една за друга.

Тялото крие огромен потенциал стига да се съобразиш с неговата природна интелигентност. От няколко години в мен се събуди интерес към тези принципи на работа на тялото. Бавно, но непрекъснато продължавам да научавам нови неща. Опитвам различни идеи, които ме грабват заради личния пример на хората които ги представят. Една от тях е босото ходене.

Спорадично и преди съм събувала обувките като сме в планината, но за кратко. Чела бях някъде някога, че е полезно заради обмена на енергията. За мен босото ходене е голямо предизвикателство, защото ме боде всяко камъче. Вървя като охлюв и усещам как ходилата ми постоянно се стягат.

Сега обаче съм вдъхновена да се науча да вървя боса. Искам да помогна на тялото да се върне към състоянието си на равновесие. С нетърпение очаквам следващите дни сред природата, в които мога да опитам да вървя отново боса. Смятам също да прибера домашните чехли да се упражнявам на босо ходене у дома.

Босото ходене
Упражнявам се в босо ходене при Младенин вир.

А вие обичате ли да вървите боси в градината, в гората, в планината?

Полезни статии за ползата от босото ходене

Какви обувки носите? Вижте как обувките могат да са причина за болките в коленете и кръста с Инес Субашка

Does Walking Barefoot Have Health Benefits?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.