Ждрелото на река Ерма и Ябланишкото ждрело, пак сме в Трънския край

Ждрелото на река Ерма посетихме в последната неделя на ноември. Времето не беше студено. Денят – сивооблачен, но мек. Преди години сме посещавали ждрелото, като се връщахме от връх Руй (“Мъчно качване на връх Руй”).

Изходната точка на маршрута към ждрелото на река Ерма този път избрахме да е село Банкя. Маркировката маршрута е червена. Ждрелото на река Ерма може се нарича също Трънско ждрело и Ломнишко ждрело. То е част от 100те национални туристически обекта.

Сложност на маршрута село Банкя – Ждрелото на река Ерма

Маршрутът е много лек. Върви се по широк горски път. Пътят през повечето време е съвсем равен, няма сериозни изкачвания и спускания. Спокойно може да се ходи и от деца.

Горският път в края на есента беше покрит с дебел килим от опадалата шума, а короните на дърветата вече съвсем голи. Въпреки, че цветовете в последните дни на ноември са много пастелни, гората беше красива и пълна с дълбоко усещане за покой. Мястото със сигурност е приказно оцветено в най-яркото зелено на май, в златното на октомври и бялото на снежната зима.

Опасни съоръжения

Разните стълбички и мостчета над река Ерма при самото ждрело, са изградени по проект с еврофондове през 2013г. От тогава обаче май не са поправяни. С времето дървото е прогнило и на места стълбичките бяха изпочупени, а мостът изглеждаше доста ненадежден. На своя отговорност туристите, минаваха през тези предизвикателства, за да прекосят реката и да продължат своята разходка по вече широкия горски път.

Посетители

В участъка от село Банкя до махала Богойна нямаше други туристи по маршрута освен нас. След махалата, срещнахме доста народ. Хора идващи от посоката на Трънското ждрело. Ждрелото на река Ерма е доста популярна дестинация за еднодневна лека разходка. Откъм ждрелото има обособен паркинг и кът с масички и пейки за пикник. Повечето хора тръгващи оттам стигат до махала Богойна и после се връщат обратно. В самата махала някъде има ресторант предлагащ прясна риба, видяхме табела. Забелязахме също че от Богойна тръгват още няколко екопътеки, които някога може да преминем.
На връщане към село Банкя, след махалата, застигнахме само едно семейство, което се движеше в нашата посока. На нас тази по-тиха и някак по-горска част на маршрута повече ни допадна. 

Продължителност на маршрута

Дължината на маршрута село Банкя – ждрелото на река Ерма е около 4,5 км. Ние взехме разстоянието за 1 час и 20 минути. Темпото ни беше по-скоро енергично, равнинният релеф на пътя го позволява.

Ябланишко ждрело

От село Банкя тръгват още интересни маршрути: до Врабчански водопад, до връх Стакьов камик, до връх Драговски камик, към Ябланишкото ждрело.

Понеже ни остана време, решихме да тръгнем към Ябланишкото ждрело. Оказа се, че и там пътеката е много лека, лежерна, равна. Горска пътечка е в началото, не широк път. Върви се през прекрасна дъбова горичка. Клоните бяха голи, но цялата шума като мек килим беше застлала пътечката. Много тихо и спокойно беше и там. Срещнахме и други туристи, но нямаше навалица. До началото на ждрелото стигнахме за по-малко от 30 минути. Бяхме спрели с колата на своеобразно паркингче при една механа до мост над река Ябланица. Там има указателни табели за екопътеката.

В момента част от съоръженията по екопътеката се обновяват. Слагат се нови дъски за укрепване на стълбички мостове и т.н. Хубаво е, защото тази екопътека на Ябланишкото ждрело определено е живописна и си заслужава. Ние спряхме в началото ѝ, не разполагахме с повече време. Отбелязахме си я за следващ път.

Като се връщахме към колата облачно-сивото небе се отвори и топли слънчеви лъчи обагриха горската пътека. Златните тонове на светлината промениха напълно пейзажа. Меката сивота на околната горичка се замени с топлина и уютна жизнерадостност. Голяма радост настана и в душата ми. Беше като хубав подарък, който ни поднесе природата за довиждане.

Ловни дружинки

Последно, като полезна информация ще споделя опита (неуспешен) с разходка от село Ездимирци до Големи връх. Есенно-зимният сезон се води за ловно активен. Ще рече че има много ловни дружинки, които шарят из гората и стрелят. За да не се случат инциденти, Трънското туристическо дружество е изготвило график, в който се посочва кога е ден за туристи и кога за лов. Много полезно е да се знае това. Ако ще тръгвате в тази посока може да проверите графика тук – transkotd.org.

Ние спонтанно решихме да поемем към Големи връх, защото беше в района. Графика не погледнахме предварително. Оказа, че точно тази неделя е ловен ден, не туристически и така пропадна разходката ни. Срещнахме ловджии в началото на изкачването към върха. Казаха ни, ако решим да продължим нагоре, че е на наш риск. Оставихме този кръгов маршрут за следващ път. 🙂 

Между другото и по пътя село Банкя – Ждрелото на река Ерма видяхме три групички ловджии, не знам къде точно са ловували, но този маршрут не го видях в таблицата с графика.

Фоторазказ

Ждрелото на река Ерма
Село Банкя, откъдето тръгнахме, е в непосредствена близост на граничната линия със Сърбия.
На пейката в началото на пътеката, явно отдавна никой не е седял.
По това мостче преминахме над малка река, може да е река Ябланица или неин приток.
Пътят към ждрелото на река Ерма е равен и лек.
Вървим по килим от листа. Гората е тиха. Само в далечината от махалите долу понякога се чува лай на кучета.
От едната страна на тези скали се провира река Ерма и образува красивото ждрело.
Пейките и информационното табло са близо до първия тунел, който води към ждрелото на река Ерма.
Тунелът е къс.
Пътят прави остър завой. Аз съм от другата страна на завоя. 😉
Вторият тунел, през който минахме, е по-дълъг и затова в него е хладно и тъмно.
В началото на ждрелото на река Ерма. Този път не слязохме до самата река Ерма. Тя се вие гъвкаво долу в ниското покрай тези назъбени скални стени. Красив каньон.
Върнахме се по същия път до село Банкя. Влади мие щеките, защото по пътя на две или три места имаше кал. Иначе като цяло беше сухо.
Ябланишкото ждрело
Екопътеката има някаква маркировка. С изключение на тази, другите табели са без надписи. Пътеката обаче е ясна и няма как да се объркаш, освен ако не си супер добър в губенето. 😉
Минахме покрай една част с красиви мъхести камъни.
След това дървено мостче наближихме началото на Ябланишкото ждрело.
Някой е започнал да подновява изгнилите дъски по мостчетата и стълбите на Ябланишкото ждрело.
Река Ябланица. Реката е оформила красив каньон.
Стъпалата нагоре се изкачват стръмно, затова и щеките помагаха.
Скалата също е нужна опора, ако не си ловък като козичка.
Пътеката на Ябланишкото ждрело продължава, но ние ще я последваме някой друг път.
Слънчице, слънчице, ти чудно художниче!
По пътеката на връщане изгря чудно слънчице и позлати с топлата си светлина цялата дъбова горичка.
Природата е красива през всички сезони!

Статии за още пътеки в тази посока:

Връх Любаш – снежна пролет в края на март

Мъчно качване на връх Руй

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.