Чапати (роти) и парата – плоски индийски хлебчета

Чапати е плоско индийско хлебче, което се прави много лесно. В някои части на Индия му викат роти, но е същото. Чапати е роти. 🙂 Разновидности по направа им също има всякакви.

Когато бях в Индия за около 6 месеца и към всяко обедно и вечерно меню присъстваха чапатита, не ги долюбвах много. Пък и в ашрама в който бях, се приготвят сухи чапати, не се мажат след изпичане с гхи за разкош.

Определено предпочитах пури, едни мазни пържени хлебчета, от които изяждах поне 6-7, но тях ги сервираха само на празници.

Вкусът на човек, обаче се променя. Сега съм в период на експерименти с хлябове без мая. Признавам мързи ме да отглеждам квас и затова понякога правя содени питки и царевичното хлебче. Сетих се за чапати покрай лаваша, който продават в магазините. Лаваш още не съм проучвала как се прави.

Чапати

Тестото за чапати е изключително лесно за приготвяне. Смесват се брашно, вода и сол. Ориентировъчно: 250гр брашно и 150мл хладка вода, сол на вкус. Тези пропорции са посочени в книгата “Ведическо кулинарно изкуство” на Адирадж Дас. Ако брашното е пълнозърнесто стават по-хубави. Моето беше смес, бяло пшеничено с пълнозърнесто от лимец.

Като се замеси трябва да се получи меко и еластично тесто. За да не лепне се добавя около 1 с.л. мазнина (олио или гхи). Спокойно човек може да донаглася тестото с добавяне на брашно или вода, докато получи желания резултат.

После готовото тесто се оставя да си почива. Посочва се различно време. Аз оставих 2 часа. Хубавото е, че тестото щом стане, може да се прибере и в хладилник. Аз така направих част от него директно и на следващия ден останалата. Чапати се прави като малко топче тесто се разточени на кръгла питка с диаметър около 15-20см. За да не залепва при точене топчето се овалва в брашно.

Понеже нямам никакви претенции да съм майстор, споделям долу линкове с видеата, от които гледах и учих.

Парата

Парата е хлебче, за което се използва същото тесто като чапати. Само процедурата по разтеглянето е различна и се маже обилно с мазнина – масло, гхи или друго.

Паратата се разточва с точилка като чапата и после с леко премятане в ръцете се изтегля до тънък лист. Докато се занимавах с тази работа си спомних как баба теглеше домашните кори за баница. Пък в корите за баница има същите неща – брашно, вода и сол.
Тънката кора за парата се намазва обилно с гхи, поръсва се с брашно и се сгъва на хармоника. Аз май не сложих достатъчно обилно мазнина, но пък така станах по-леки. 🙂
Тази лентичка хармоника се изтегля още малко да се удължи като шнурче и после се завива на охлювче. Във видото долу вижте по-ясно как се прави. Всъщност е по-лесно отколкото изглежда.
Готовите охлючвчета за парата си почиват.
След което се разтеглят с точилка като чапати.
чапати
Пекат се на силен котлон на чугунен тиган, за да са изложени на равномерен огън. Единият майстор готвач показа как чапатитата се пърлят на газов котлон. В Индия имаше специална пещ. Отгоре голям чугунена основа, на която се мятаха по десетина чапати наведнъж и после с щипки всяка се пъхваше в огъня долу и се подуваше като балон. За една чапата беше нужно минутка, две. Аз ги пекох на тиган за палачинки, но ми се иска да се сдобия с чугунен сач, защото ще се нагрява по-добре.
чапати
Чапатитата и паратата стават различни като вкус. За да не са все пак много сухи, може и готовите чапати да се намажат с гхи или друга мазнина.
чапати
Когато са топли са най-хубави.

Полезни видеа

Има още стотици видеа за типичните индийски плоски хлебчета, но аз гледах тези и ми бяха полезни.

Наан, Роти (чапати) и лача парата – https://youtu.be/RnApthldLPY

Рецептата за чапати на Четна – https://youtu.be/GkePsetNqPs

Роти приготвени от Манджула – https://youtu.be/jD4o_Lmy6bU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.