Белинташ – скално светилище на покрива на света

През последния ден на нашето пътешествие из Източните Родопи, на път към София решихме да минем през скалното светилище Белинташ. 

Около обяд се разходихме за два часа по туристическата пътека “Райски изглед”, отбихме се да хапнем нещо от крак в Кърджали и поехме към Белинташ.

Как се стига до Белинташ

Пътят до там се намира лесно, има много табели, а и на приложенията с картите също е обозначен. Подходящо място за паркиране е малко по-нагоре след асфалтирания път. Пътят става земен, но лесно се минава по него и с лек автомобил. Ориентирахме се за стигането по гугълмапс и описанието в тази статия.

Паркирахме колата. Вече беше станало 17 часа.

С бодра крачка поехме по пътеката. Всичко е отлично обозначено, а и постоянно минават други туристи, та няма как да се объркаш. По пътя има чешма има и сергии за сладка, билки и мед и разни минерали.

Атмосферата горе

Когато пристигнахме най-горе, духаше силен вятър. На моменти прикляках, защото имах усещане, че ще ме събори. А скалите сякаш са покрива на света. Гледките са смайващи. Усещането за простор те издига над познатото, ежедневното, дребното. Все едно за кратко си се пренесъл в някакво друго измерение за време и пространство. За мен това усещане беше много осезаемо. Пък и за малко освен нас с Влади на скалата имаше само едни други младежи, но те бяха по-далеч.

Белинташ посещавам за втори път. Предното посещение е оставило в мен спомен за кръглите скални ямки издълбани в камъка. Сега опресних впечатленията.

Единственото, което не ми хареса, беше че от някаква къща за гости или хотел в по-ниското, от другата страна на хълма бяха надули някаква досадна “басейнна” музика. Тази музика разваляше фантастичната атмосфера на светилището.

Научни хипотези и легенди

Ако ви е интересно да се запознаете с различните научни хипотези и легенди за древната история на светилището погледнете статията в уикипедия.

Подобно като за други скални светилища са предположенията, че по време на древните траки и това е използвано за ритуали и астрономически наблюдения.

През 2010 г по направени разкопки се установява, “че древното светилище датира от 5000 г. пр. Хр. Учените са категорични, че за своето време религиозният комплекс е бил по-значим дори от Перперек през каменно-медната епоха.” (bg.wikipedia.org)

Белинташ е много впечатляващо място. Препоръчвам!

Фотоалбум Белинташ

В началото пешеходният път е равен и широк и върви под дебела сянка.
Белинташ
Гледки
Белинташ
Почти до ръба.
Форми в скалата
Белинташ
Белинташ
Простор ;-).

Другите места посетени при същото пътешествие из Източните Родопи през месец май

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.