Еднодневна екскурзия, близо до София (част 1) – язовир Пчелина

Лирично отклонение, което може и да пропуснете

Колко пълноценна може да е екскурзия само за един ден?

Как един ден може да се разтегне колкото два дни?

Като го напълним с цветни преживявания, с впечатления, толкова разнообразни и душеподхранващи, че минутите да се разширят и да отворят повече пространство за повече захласнати въздишки.

Екскурзията, която Влади ни измисли и времето, което кипреше всякак пейзажа ми изпълниха душата.

Как да си намерим маршрут за еднодневна разходка?

Единият вариант е да потърсиш готови предложения в интернет, като разгледаш нечии пътеписи, блогови статии и т.н. Другият вариант е, който Влади използва, да се разходиш из пътищата с гугъл мапс и да си набележиш посоки. После opoznai.bg е чудесен помощник в показването на интересни забележителности по маршрута. 

По този втория начин Влади избра следния маршрут:

Язовир Пчелина, град Земен, Земенски манастир, в който не влизахме, екопътека по брега на Струма, водопад Полска Скакавица, Кюстендил и обратно към София.

Подходящото време за разходка

Прогнозите за времето може да са подвеждащи и демотивиращи.

Сещам се за няколко случая, в които не сме се съобразявали с прогнозите за времето и на риск сме тръгвали. Така решихме да тръгнем на път в почивния понеделник на месец май. Ако много вали ще се повозим из красивите пътища, пък като поспре ще покрачим. Времето и този път беше с нас.

Същината на разказа за еднодневната разходка

Рано пиле, рано пее

Като имаш само един ден, най-добре да го започнеш от рано. В 7:30 тръгнахме на път. Първата ни спирка беше Язовир Пчелин.

Температурата сутринта беше около 7 градуса. А покрай шосето и напред се спускаше мъгла. Говорим си с Влади, “кой би казала, че миналата година по това време сме били на море”. Ако ви се чете за майското ни море на палатка прехвърлете си към: “На море през май. С палатката към Ситония

Хубава за снимки е мъглата, ама какво ще видим ако е все така?
Добре е, че започна да прозира мъглицата и да се показват гледки
До язовир Пчелина

Язовир Пчелина е един от най-големите в Югозападна България. Намира се между селата Ковачевци, Радибош и Лобош, а на дъното му се намира село Пчелинци. Изграден е през 70-те години. В Пчелина се вливат реките Струма и Светля.Близо до язовирната стена се намира скалното образувание “Вучанскикамък”. Скалата е висока около 15 метра и се намира на малък полуостров. На няколко десетки метра над нея има възвишение от което се открива невероятна гледка към почти целия язовир.

Туристически-дестинации-в-област-Перник

За да стигнем до възвишението с гледката пътя ни мина така:

София-Перник по пътя през Княжево. След Перник завихме надясно към град Батановци, после наляво към с. Лесковец, с. Ковачевица и продължихме посока с. Лобош. 

По пътя между село Ковачевица и с. Лобош (по близо до Лобош) има отклонение вляво за язовир Пчелина.

Пътят от Батановци до отклонението се вие сред прекрасни хълмове, зелени тунели и обработваеми земи на няколко места. Тоест препоръчвам го, много е живописен.

язовир Пчелина
В далечината се вижда язовир Пчелина
язовир Пчелина
“Вучански камък”

Ориентир към място с хубав изглед Влади беше намерил в opoznai.bg. На гугъл отвесната скала”Вучански камък” се вижда добре, по нея може да се ориентирате за посоката и отклонението.

Вярното отклонението е почти замаскирано от зеленина. Първоначално свихме по грешно отклонение, което на гугълската карта изглеждаше по-голямо. То обаче ни заведе до затворен път срещу оградата на частен имот. Ама какъв имот само, на брега на язовира…

Върнахме се да опитаме предната пътека, която беше възможна само пеша. Автомобила имаше къде да оставим в началото на отклонението на едно малко по-широко място. Оттам за не повече от десет минути пеш достигнахме края на пътеката при язовира. 

Язовира Пчелина и мъглата

Язовирът, обаче не се виждаше, от гъста гъста мъгла. Докато щракна десет почти еднакви кадъра на една “Вучанския камък” долу в ниското при самия бряг на язовира и тя мъглата взе да прозира. След още няколко минутки сякаш беше дръпната завесата на сцената и ние като очарована публика затаихме дъх пред разкриващата се гледка. 

Мисля си, ако мъглата не беше предала такава драматичност по разкриването на язовира, нямаше да е същото.

язовир Пчелина
Ако стоите с лице към язовира и погледнете надясно натам се вижда язовирната стена.

След язовир Пчелина продължихме към град Земен.

Останалите статии от еднодневната екскурзия

Еднодневна екскурзия, близо до София (част 2) – гр. Земен, Земенски манастир, Земенски пролом

Еднодневна екскурзия близо до София (част 3) – водопад Полска Скакавица

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.