Еднодневна екскурзия близо до София (част 3) – водопад Полска Скакавица

Посещението на водопад Полска Скакавица беше част от еднодневна разходка, която включи също: язовир Пчелина, село Земен и екопътека през Земенския пролом, по поречието на р. Струма. За тях написах в предната статия. (Еднодневна екскурзия, близо до София (част 2) – гр. Земен, Земенски манастир, Земенски пролом)

Водопад Полска Скакавица

От село Пещера, Влади избра да продължим по пътя нагоре, през селата Калотинци, Раянци, Злогош и Полска Скаквица.  На повечето места в интернет ще намерите описание на пътя до водопада през село Ръждавица, ние не минахме оттам. 🙂

Като се подмине селото Злогош, трябва да започнеш да следиш за отклонението вляво за село Полска Скакавица. След като се завие там, асфалтът свършва и пътят става каменист. Твърд и с насипани камъни. Позволява само бавна скорост. 

Като влязохме в селото мислехме да отидем до центъра и оттам да се ориентираме. Бяхме чели, че има две варианта за стигане. Мисля, че ние хванахме втория отгоре на водопада и слизахме към него.

Скоро щом стигнахме в селото, забелязахме при няколко изоставени сгради и стар навес – спрели автомобили. Е какво друго да е това освен отправна точка за водопада. Действително на самия кръстопът имаше табела “Към водопада”. Можехме да паркираме на това място. Попитах един връщащ се господин, колко далеч е водопадът? Той ми каза пеша на около час в посока, с автомобил 10-15 минути. Решихме да продължим още малко с колата. Малкото, обаче беше наистина малко. Пътя беше проходим и с лека кола, но нали все пак искахме да се поразтъпчем.

Пеша по пътя

Оставихме колата встрани от пътя и тръгнахме по него.

Имаше народ и пешеходен (по-малко), и с автомобили. Задминаваха ни коли и в двете посоки, но поне не беше досадно на често и повечето караха внимателно. Пътят си заслужава да се извърви пеша. Лек, равен и с чудни гледки наоколо.

полска скакавица
полска скакавица
Кюстендил в далечината
полска скакавица
полска скакавица
В селото махалите са доста отдалечени една от друга
полска скакавица
Изоставена е вече, стои самичка на един баир
полска скакавица
Като се свиеш от пътя, докато чакаш някой автомобил да те задмине, какво да направиш освен още една снимка. 🙂
полска скакавица

В края на пътя видяхме следващ разклон, на който имаше, броих ги, паркирани 18 автомобила. След това пътят беше преграден с бариера.

Оттам е препоръчително да се продължи пеш. Има указателна табела накъде е водопадът. Този участък на пътя приключва при една механа и място за настаняване. Откъм механата се носеше вкусен аромат на пържени картофки. 🙂

полска скакавица
Къщичката вдясно е механата, до която щяхме да стигнем.
Навес при механата

При тази сграда има също указателни табели, една към пътеката за водопада и друга, за края на екопътеката.

Табели има достатъчно, няма как да се объркаш

Само че си гледай в краката

Пътеката към водопада, като навлезе в гората е абсолютно разкошна. Исках да снимам всяко малко детайлче, но трябваше да си гледам и в краката, и да правя място на хората, защото е тясно.

Тук беше истинското струпване на народ. Както винаги правя в такива случаи пожелах си да дойдем пак, но в делничен ден, когато няма тълпи от хора. Пътеката има стръмни участъци, но като цяло е облагородена, което я прави достъпна за повече посетители. Имаше и младежи, и родители с малки (4-5г) деца, и по-възрастни хора.

Пещерен навес 😉
Пътеката стига до разклонение пак обозначено с табели. Едната сочи към горна, другата към долна тераса на водопада. Долната единодушно ни впечатли повече.

Малко факти за водопада

Полска скакавица

Водният пад на  водопада е 53м. с допълнителните водоскоци се събират 70м. (информация от печатното издание “Фото пътеводител на българските водопади”). Рекичката, която скача от отвесната скала, за да оформи водопада, е приток на река Струма, нарича се Широки дол.

Погледнах си в книжката за водопадите, че съм отбелязала за посещение Полска Скакавица още от миналата година.

Полска скакавица
Снимките са правени с ограничената перспектива на crop тяло и обектив 50мм, в такива моменти като при този водопад, дето няма как да отстъпиш назад, за да хванеш повече ми се приисква да си имам и един широк твърд обектив, за да го разхождам в природата.

Пак на спокойствие

След навалицата по терасите на водопада, връщането по широкия път с красиви панорами и отсъствие на множество хора ми се видя като подарък. 

На връщане по пътя спокойствие…
…и гледки.

Ако имате възможност идете в делничен ден. Водопадът е популярна дестинация и ще се натъкнете на много народ, ако изберете почивен ден и хубаво време.

Кюстендилски череши

Последна спирка в разходката ни беше Кюстендил. Черешите още не бяха узрели. 😉

Завъртяхме се из централните улички и после поехме обратно към София.

За да се насладим докрай на пътуването предпочетохме да не минаваме по магистралата, а по пътя за Радомир. Пак живописни завои под зелени тунели, а и някоя друга капка дъжд по предното стъкло за разкош.

Обратно към предишните статии:

Еднодневна екскурзия, близо до София – язовир Пчелина (част 1)

Еднодневна екскурзия, близо до София – гр. Земен, Земенски манастир, Земенски пролом (част 2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.