Вила Армира – Римска вила по тракийските земи – резиденция на богат тракийски род – мартенско пътуване 2020, част 3

Пристигнахме по тъмно в Ивайловград, затова как изглежда града, щяхме да видим чак на следващия ден, а да разгледаме най-обстойно на третия. 

Планът за втория ден

За втория ден от нашето мартенско пътешествие бяхме предвидили следния маршрут:

Вила Алмира – с. Долно Луково – с.Горно Луково – с. Мандрица (алабанското село) – с. Меден бук – с. Одринци – Манастира “Св. Константин и Елена” и  Артенски мост

Ако трябва да съм съвсем точна освен Долно и Горно Луково, отбивките до другите села бяха  непланирани, спонтанни отбивки.

Пропуснахме да посетим крепостта Лютица и могилата (тракийска гробница) при село Свирачи.

Вила Армира

Двама човека ми препоръчаха да посетим Вила Алмира. За нея разбира се прочетох и на сто места, като търсех интересните дестинации за посещение около Ивайловград.

Казах си, добре, да идем щом е толкова популярна. Нагласата ми, обаче беше много скептична. Преди време ходихме да гледаме на някаква екскурзия нещо с мозайки от Римски времена в Гърция и тогава ми беше много скучно. Така е, опитът винаги обуславя нашите нагласи към нещата. 

Радвам се, че все пак се поддадох на туристическия етикет, който казва: “Щом е забележителност трябва да се посети.” 😄

Залъгалки за туристи 😉

Първи и единствени

Пристигнахме на мястото на Вила Алмира рано сутринта към 10:00ч. Освен, че бяхме първи, бяхме и единствени посетители. Дамата, която ни посрещна (много съжалих, че не попитах за името ѝ, с добро да го спомена в тази статия), ни отдели много време и разкази. 

Вилата е открита през 1964 година при строеж на язовир на 1,5 км югозападно от квартал Лъджа. При последвалите археологически разкопки са разкрити останките от крайградска вила от периода на Римската империя по нашите земи. Днес тя е известна под названието Вила Армира, произлизащо от името на малката река Армира, приток на река Арда, на брега на която е построена вилата.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Вила_Армира

Запознаване с историята

Разглеждането на Вилата започна така. Първо жената ни пусна да гледаме едно, около 10 минутно, въвеждащо филмче за историята на населеното място около Вила армира, когато тя е била построена от богати тракийци. Това се е случило в началото на римското установяване по тракийските територии.

Няма да преразказвам гледаното, не защото не беше интересно, а защото няма да успея да го предам така пъстро и живо.

Филмът макар документален, беше направен много увлекателно. Така получихме една добра основа да проследим след това нещата, които видяхме и чухме при беседата.

В стаята за видеопрожекцията имаше и дрехи костюми, които се дават свободно на посетителите да си облекат, за да се вживеят в образите на обитателите и гостите на тази богата тракийска резиденция.

Дрехи костюми за посетителите

Какво е намерено и изложено във Вила Армира

Вилата е строена по Римски модел. Имала е множество стаи (гостни, приемни, спални…) имала си е басейн, инсталация за отопление на помещенията и водата, римски бани, топло-изолация. 

Инсталация за отопление на помещенията

Във Вилата са намерени първи пласт мозайка и стенописи (от тях е запазено по-малко), после отгоре втори пласт мозайка положен от наследници на първите обитатели на дома. При втората мозайка вече имало и цветни елементи.

Мозайките бяха наистина впечатляващи, още повече, докато слушахме за значението на различните символи и изобразените в различните картинки, сюжети от легенди .

Вила Армира
Тази по-различна свастика, символизира елемента вода. Другата, която е по-популярна без допълнителните къси чертички, символизирала земята, плодородието, кръговрата в природата.
Вила Армира
Спалнята на господарите на вилата
Вила Армира
На мода в този период станали портретите. Те, обаче не се изобразявали по стените, а на пода. Археолозите смятат, че това е един от собствениците на вилата и неговите деца, момче и момиче.
Вила Алмира
Сюжети от легенди за богове и богини, Дионис, Ариадна, Артемида и т.н.

Бели мраморни колониади, фигури, орнаменти, декорации и т.н. Към всяка снимка долу има описание. Кликнете на нея, за да увеличите и видите текста.

Надали, обаче всичките тези неща щяха да впечатлят толкова, ако не беше живият разказ, увлекателната беседа, отвореният разговор.

Недалечното минало на вилата

Научихме как при разкриването на вилата нейните експонати са били изнесени в различни музеи из страната. Други от тях са безвъзвратно изгубени, попаднали в ръцете на колекционери извън границата. Вилата е била ограбвана няколко пъти през 90те години.

По време на социализма, обектът е бил недостъпен за посетители, защото е много близо до границата. Подобно на с.Резово и с.Синеморец при Черноморието.

Бъдещето на Вила армира

Стана ясно, че предстоят нови проекти по възстановяване на още части от вилата и т.н. 

Настоящето

Към днешна дата във вилата се организират и сватбени ритуали.

Нашият музеен гид беше много мила жена, начетена, с широка обща култура и словоохотлива за наша радост. Личеше си, че има жив интерес към мястото, из което ни развеждаше и разкриваше неговите тайни. Беседата на едно такова място може да се превърне в истински мост през времето и да пренесе слушателя в епохата, когато историята не е била история, а настояще.

Посещението ни във Вила Алмира надмина очакванията ми. Сега и аз ще съм в групата на онези, които биха препоръчали посещението на забележителността без угризения. Отидете вижте, слушайте интересно е!

Свързани статии

“Към Източните Родопи, водопади – мартенско пътуване 2020г – част 1”

“Към Източните Родопи – язовир Кърджали и Студен кладенец – мартенско пътуване, част 2”

“Няколко ивайловградски села и Атеренския мост – мартенско пътуване 2020, част4”

“Град Ивайловград и гръцкия град Орестиада – мартенско пътуване 2020, част 5”

“Язовир Ивайловград, природният резерват Кован Кая и тракийското светилище Глухите камъни – мартенско пътуване, част 6”

“Димитровград, зеления град. Хасково, град в книгата на Гинес – мартенско пътуване, част 7”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.