Как да приготвим ориз за суши?

Най-първия път, когато варих ориз за суши, нещата се получих от раз. Някой ще каже успеха на начинаещия е бил с мен. Тогава купих ориз за суши на “Крина”. Следвах инструкциите на опаковката.

Втория път използвах ориз за суши от Лидл, само че вместо да прочета какво пише на плика, следвах инструкцията от миналия път. Резултатът, оризът остана твърд във вътрешността. Не го изхвърлих, ще забъркам за досготвяне с китайски зеленчуци.

Третия път. Понеже не ми се получи с Лидл-ския ориз ми светна лампичка да прочета какво пише на тяхната опаковка. Последвах инструкциите. Пише да се вари на умерен огън, но както беше по инструкция след десет минути се оказа, че оризът не е готов. Варих още две минути и го оставих десет да си почива. Получи се.

Овкусяването

За овкусяването с оцет Тао тао, при първото правене, пропорциите: 4 с.л. оризов оцет, 2 пълни с.л. кафява захар, 1 малка ч.л. сол. за 250гр сух ориз, беше отлично. При второто правене, смених оцета пак с лидлски и се изненадах неприятно. Получи ми се доста по-кисело.

Третия път, намалих оцета и стана. Тогава си дадох сметка, че тези три съставки и комбинацията по между им е едновременно въпрос на хармония, но и въпрос на вкус. Така че пропорциите са ориентировъчни, но после следвайте както ви харесва.

Овкусяването става след като ориза е погълнал цялата вода и още е топъл. Бърка се внимателно, за да не се смачка на каша ориза.

Обозначение на силата на котлона

Ако ключовете за котлоните отдавна са изгубили своите чертички, оказващи силата на огъня, при правене на суши ориз си е проблем.

При нас е такъв случая. Затова, противно на техниката капака на тенджерата да стои затворен, няколко пъти поглеждах с каква сила се вари ориза.

Изводи

Предимство е като видиш, че нещо се получи, да го повториш. Това означава да се използват същите продукти, на същите фирми. Явно има разлика от един ориз за суши до друг.

Това важи и за оцета.

Другото важно е да следваш инструкциите на опаковката, но и интуитивно да следиш процеса.

Изстиване

Ако не разполагате с много време, за да изстине по-бързо, разстелете ориза в тава. Покрийте и нея с кърпа.

За другите детайли свързани с правенето на суши вижте статията: “Суши за вегетарианци и не само ;-)”.

Понеже още не нареждам добре плънката, като завия ролцето, тя е все извън центъра някак. 🙂

Заповядайте да разгледате още кулинарни кадри в профила ми в инстаграм: https://www.instagram.com/photosinthekitchen/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.