С фотоапарат в кухнята

В света на сладкарството – декорация, пош, накрайници и аромати – част 2

Приключение стана това моето. Незнам дали всеки така учи, но при мен процесът често следва формулата: проба-грешка-ахааа, такава ли била работата! 😃

Украсата с пош

Не бях украсявала с пош. Логично си представих как се прави. Логиката, обаче ме подведе и препълних първия път торбичката догоре с крем. 😁 Нормално като стиснах поша да правя вълнички, кремът започна да излиза и отгоре и стана голямо маслено бедствие.

По-късно, пак “следварително”, гледах в youtube клипчета как всъщност се правят нещата.

Така че, за друг път пак да си знам, повече четене и запознаване с непознатите неща в кулинарните дерби помага! Не е нужно човек сам да открива топлата вода.

Накрайници, адаптери, аромати и оцветители

След като гледах няколко видеа, потрих доволно ръце и започнах да търся откъде мога да си купя пош (защото старият на майка ми се скъса). Пош и по-големи фунийки (накрайници), подходящи за декорация на кейкчета.

Разглеждайки в интернет намерих един сладкарски магазин и си набелязах няколко неща, най-основни. На следващия ден отидох със самочувствието на човек, който е информиран и знае какво иска.

Купих си три накрайника в комплект, с които видях как се декорират кейкчета в ей това видео (същите накрайници си набавих). Взех си и една широка отворена звезда, защото някъде ми попадна украса и с такава, но не помня в кое от всички видеа.

Пошове и накрайници

Пошът, който си избрах беше за многократна употреба, но отвора го отрязах, така че да стане за по-широкия накрайник отворена звезда и сега другите накрайници се изхлузват. 🤔

Продават се и найлонови пошове за еднократна употреба. Не е екологично толкова много найлон. Вероятно, обаче ще си взема един два, за по-малките накрайници и ще си ги изпирам няколко пъти.

Харесах си и един twist адаптер. Видях във видеото и от описанието за продукта разбрах, че ставал за всички накрайници. Само че, като си купих адаптера, а моите XL накрайници не станаха, повторно прочетох и гледах вече по-внимателно. Оказа, че съм разбрала грешно и този адаптер бил за всички стандартни накрайници, а не за XL. 

В крайна сметка, на третия ден от гледането на видеата, пак отидох до магазинчето и си купих и един по-малък (стандартен) накрайник за този адаптер.

Аромати

Аромат ванилия има безброй варианти. Вкусово имало разлика между по-качествените и другите. Хубавата е екстракт, а по-малко хубавата есенция. Все още нямам лични наблюдения. Аз използвах евтината течна ванилия в ампулки на Dr Оеtker. Тя мисля е есенция.

От магазинчето за сладкарски неща, обаче си взех и аромат ягода за масления крем. Имаше поне 20тина различни интересни аромати.

Оцветители

Ако не бях прочела това пояснение за оцветителите: “Съдържание: оцветители E132, Е102, Е124. E102 и E124 може да има неблагоприятен ефект върху дейността и вниманието при деца.” сигурно и боички щях да си купя.

Разглеждах и се образовах как могат да се направят естествени оцветители за храна в домашни условия. Техниките на добиване на цветове (от цвекло, морков, лилаво зеле+сода, ягода, боровинки) са различни. Едните в края стават течни емулсии, а другите, цветен прах.

В YouTube има много клипчета.

Но аз реших по-нататък да боря цветовете. За сега си оставам с естествено бежови багри добити от кафявата захар.

Купа за миксер, цедка и мерителни лъжички

Цедка за пресяване на сухите съставки

От Икеа си взех купа за разбъркване. Има капак с дупка за бъркалките. Така няма да пръска навсякъде. А самата купа е пластмасова, но стабилна, има тежест.

Цедката видях, че се използва за пресяване на сухите съставки (включително захар и сол). Така влизало повече въздух в тях. Снабдих се и с такaва.

Мерителни чашки

Мерителни лъжички си харесах също от Икеа. Всъщност там продукта се нарича “мерителни чашки”. Предимството мерителните лъжички-чашки е, че не се чудиш тази лъжичка за чай ли е или нещо средно между чай и кафе.

Tе са пет и отговарят на следните мерителни единици:

Най-малката е 1мл – 1/5 чаена лъжичка
Втората е 5мл – 1 ч.л.
Третата е 15мл – 1 супена лъжичка
Четвъртата е 1/2 dl – това е 50мл
Петата в 1 dl – 100мл

Купих още масло и петъчно започнах да пека втора доза кейкчета, вече по друга рецепта.

Продължение на приключението:

Част 3 “Италиански маслен крем, развален миксер и сметаната на помощ”

Началото на приключението:

Част 1 “Къпкейк приключение – откриване на топлата вода”

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.