С фотоапарат в кухнята

Италиански маслен крем, развален миксер и сметаната на помощ – част 3

Уверена, че този път няма как да не се получи си принтирах рецептата, закачих я на хладилника и подхванах приготовянето.

Предната вечер направих ваниловите кейкчета по различна рецепта от първия опит. Използвах ей тази.

Продукти:

213 гр брашно
200 гр кристална захар (аз използвам кафява)
1/4 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
малка щипка сол
170 гр безсолно масло (на стайна темепература)
три белтъка (яйцата да са на стайна темепература)
ванилия
120 мл прясно мляко (хладко)
120 мл заквасена сметана

Сладко масло, вместо маслен крем

В съботната сутрин с голям ентусиазъм подхванах и италианския маслен крем. Подготвих продуктите, премерих ги. Смесих ги следвайки стъпка по стъпка инструкциите в рецептата. Стигнах до последната стъпка.

Точно на финала, когато трябваше хубаво да се разбие маслото, миксерът се развали. Кремът беше гладък, но като едно сладко масло. Сестра ми по снимката позна че нещо не му е наред. “Не прилича на този от клипчетата”. 

На следващия ден с друг стар, ремонтиран вече веднъж, миксер доразбивах маслото. Добавих и 3 с.л. заквасена сметана, което значително улесни нещата.

Разбивах по-продължително, но с почивки. Добре, че е зима, та изнасях миксера на терасата да се охлади, като започнеше се награвя заплашително. 😄

В крайна сметка цялата дълга и странна процедура даде своите положителни резултати и кремът стана както трябва. Миксерът, който използвах беше с посочени само 150-200W.

Извод от приключението с масления крем:

1. Маслото трябва да се разбива наистина доста време. Може би за друг това не е доста. Аз, обаче съм малко човек аламинут и продължителност по-дълга от две-три минути нужна за разбиване надмина очакванията ми. Незнам дали с по-мощен миксер времето ще се съкрати? 🤔

Оказа, че правенето на маслен крем е свързано с търпение. Да се даде достатъчно време на маслото да се трансформира. Вижте трансформацията на крема в снимките горе.

Това, което се променя с трансформацията на маслото е неговият цвят (става по-бяло) и неговата текстура, става от плътно пухкаво. Въздух влиза в него.

2. Миксерът трябва да е мощен – минимум 500W, за да може да бие по-добре маслото и за по-дълго, без електроуредът да откаже.

Научих, че има нещо наречено планетарен миксер, той е най-подходящ за правенето на маслени кремове. За жалост са малко по-скъпички, но след опита с по-малко мощните ръчни миксери мисля че си заслужава.

Италиански маслен крем

За него споделих в първата публикация, но споделям и тук видеото и подробно описаната рецепта. Зарадвах се, че като се направи, кремът може да се съхранява в цип-торбичка или плътна кутия 2 седмици в хладилник или 2 месеца в камерата.

Като се извади от хладилника или камерата, трябва да се събуди сместа с бъркане. Общо взете голямо бъркане пада с тези маслени кремове. 😄

В моя редактиран вариант, с добавените 3 с.л. сметана и 3 капки ягодов аромат, нещата си дойдох на място. Първият ми хубав маслен крем се получи. Лек е, не много сладък, копринен. Стои на формичката от поша, не тече, не се разпада.

С поша още не съм експерт, малко своенравно се държи крема, в моите ръце. 😄 Но след проба грешка установих, че когато кремът е както трябва формичката може лесно да се изведе нагоре. Ако трябва да се помага с нещо, за да се отдели накрайника на поша от крема, значи кремът не е както трябва.

Началото на приключението:

Част 1 “Къпкейк приключение – откриване на топлата вода”

Част 2 “В света на сладкарството – декорация, пош, накрайници и аромати”

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.