леща
С фотоапарат в кухнята

Една леща – две ястия – безброй снимки

Сварих леща. Може би половин пакет. От нея направих две ястия – с едната част лещената яхния, стана много вкусна, а с останалата след два дни кюфтенца от леща.

Неволи при снимане на лещена яхния

Лещената яхния не можах да я заснема както ми харесва. Единия път недовидях, че чинията ми е изцапана. Почиствах я с редакторка програма. Друг път слънцето беше ярко и аз харесвам острите сенки, понякога са интересни. Проблем, обаче беше, че сянката отиваше нагоре от чинията, което прави кадъра малко странен.

Третия път, измислих да сложа и допълнителни елементи в кадъра, но яхнията беше останала малко. Така се получи и при ореховата разядка, вижте снимката с българските мотиви. Освен това лъжицата отразяваше като огледало околния свят, пък аз не мога да редактирам лъжицата, така че да не личи. :-).

При един от кадрите ясно осъзнах, че една хубава дървена лъжица би подхождала чудесно не само на тази яхнийка, а и на други ястия, но си нямам. Предстои да си набавя, за снимането де.

Споделям архивно, кой знае може и някой освен мен също да се поучи от направените грешки. 😉

Особености на рецептата

В тази яхния има запържен лук и чушки (зелена и червена), подправки: синапено семе (изпуква се в малко олио отделно), 1 с.л. захар (пробвах да карамелизирам лука), кориандър, канела, индийско орехче и червен пипер.

Кюфтенца от леща

Правила съм някъде три-четири пъти разни импровизации на тема кюфтета от леща. Тази е най-добрата, даже биха казала толкова добра, че си заслужава да се опише и повтори, и сподели.

Опорни точки:

Винаги ги пека във фурната този тип кюфтета, защото както съм казвала безброй пъти, пърженето не ми е любимо, нито да го готвя, нито да го ям.

Този път започнах да ги пека като топки, съвсем кръгли и като бяха леко се стегнали ги натиснах, ама много лекичко да са си дебели, но да се допекат по-добре. Като са по-дебеличи, са по-сочни и вкусни.

За да се оформят трябва да се мачкат хубаво.

Пека ги на готварско фолио за печене, което е за многократна употреба.

Основни продукти:

Сварена я премерих лещата – 640гр

150 грама – праз лук

120 гр, (средна глава) крумит лук

Два краишника пълнозърнест хляб, ги накиснах във вода и после изстисках

3 с.л. нахутено брашно

1/2 ч.л. бакпулвер

100гр. олио

Подправки:

ронена чубрица – 1 с.л.

кимион млян – 1 ч.л.

коринадър млян – 1 ч.л.

куркума – 1 ч.л.

червен пипер – 2 ч.л. (аз сложих един лют, дето не е много лют)/

Печенето:

Сложих ги в студена фурна, включена на макс, при нас това е 275 C. След около 25 мин., ги сплесках с лъжица леко, намалих градусите на 220 C и пекох още 5-6 мин. После изключих, но ги оставих вътре, да се досготвят, ако има нужда.

Знам, че и на двете лещени гозби би им подхождала някаква зеленка декорация, я магданозче, я нещо подобно. Но не разполагах с такова, друг път. 😉

Освен това се начуих как да правя сянката по мека с бялата част на рефлектора.


Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.