Печени ябълки – мек, нежен и сочен десерт възможен за всеки

печени ябълки

Вие какви десерти обичате да похапвате, ами да готвите?

Аз обичам да хапвам леки десерти – крем брюле, печена тиква, печени ябълки…Не обичам много торти, сладкиши, кексове да ям.

За готвенето, колкото по-лесно, толкова по-добре. 😉 Затова в днешния есенен ден си приготвих и снимах един от моите любими десерти – печени ябълки.

Странното е, че за него научих преди две или три години като нещо трябваше да си успокоявам стомаха. Казаха ми, че печените ябълки били полезни. Тогава опитах.

За ползите не знам, но вкусът ме изненада много приятно.

Сурови ябълки ям много рядко, просто не се обичам с тях, но печените…

Кога и как си приготвям печени ябълки

Приготвям ги, през есента и зимата. Спряла съм се на вариант във възможно най-семпъл вид, защото това е моят вкус.

Почиствам сърцевината. Редя парчетата или целите ябълки в тавичка. Сипвам около 1 см вода и пека до получаване на приятен загар. Понякога в тавичката остава малко вода и след края на печенето.

Не добавям никаква захар. На мен изпечени ябълките са ми напълно достатъчно сладки. Канела също не слагам, защото в комбинация с ябълките ми напомня за щрудел, пък той мен не ми е любим.

Ако вие обичате, може да импровизирате с подправки като канела, индийско орхече, карамфил или със наситно нарязани орехови ядки.

Единствено понякога съм си добавяла при сервирането малка лъжичка заквасена сметана. Не знам, обаче дали се брои, защото аз сметана мога почти на всичко да сложа. 😉

Случвало се и да загарям ябълките, като се разсея. Тогава тавата се мие мнооого трудно, защото по дъното и е залепнал карамел от плодовата захар на ябълките.

Предимството на този десерт – супер лесен е и винаги се получава, ако не се разсееш. Аз използвам от различни сортове български ябълки.

Вкусът е много фин и може даже да почерпиш гости с него. 😉 

печени ябълки
Друг вариант е ябълката да се изпече цял.

Заповядайте да разгледате още кулинарни кадри в профила ми в инстаграм: https://www.instagram.com/photosinthekitchen/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.