Щастието – колко е трудно да бъдеш щастлив? (част втора)

Мindfulness (oсъзнаване)

За да може да оценим, да благодарим, да забележим е нужно осъзнаване. Ако то липсва, ще пропускаш всяка възможност за радост – красиво цвете, величествена планина, забавна ситуация, състояние на хармония, мил жест, добра дума, неслучайна случайност и т.н.

Осъзнаването е нещо, което може да практикуваме само в настоящето.

Being present (живеене в настоящето)

Осъзнаването е свързано неразривно със способността да присъстваме в настоящето. 

Всяко приятно усещане, чувство на радост, което произхожда от спомен за минала ситуация или надежда за бъдеще преживяване има трайността на сапунено мехурче. 

Да обитаваш настоящето е вход към щастието? Какво означава това?

Когато дори и за няколко секунди се намериш изцяло потопен в настоящия момент ти чуваш, виждаш, усещаш през различна перспектива. Намираш се в едно особено състояние на вътрешен център, където чувството на тиха радост плахо се показва.

Тич Нат Кан казва: “Много хора считат въодушевлението за щастие…но когато си въодушевен не си спокоен, Истинското щастие лежи върху покоя.”

Connected (свързаност)

Това е един от моите любими входове към щастието. 

Свързаност, означава да бъдеш отворен, да наблюдаваш фините връзки между отделните ситуации, събитие, хора, случайности. Да бъдеш осъзнат, че се движиш по невидим пътища, които водят в подходяща посока.

В книгата “Таото на пух” това е изразено така:

Когато се научим да работим с нашата вътрешна природа и с природните закони, които оперират около нас ние достигаме нивото на Wu Wei. Тогава работим с природния ред на нещата и действаме върху принципа на минималното усилие. Тъй като природният свят следва този принцип, той не прави грешки. Грешките се правят или въобразяват от човека, съществото с препълнен мозък, който разделя себе си от подкрепящата мрежа на природните закони, месейки се или опитвайки твърде усилено. Не като Пух, мечето, което се движи с най-малко усилие.

Benjamin Hoff. “The Tao of Pooh”

Свързаност, означава да промениш отношението си, когато нещата не се случат според предварителния ти план.

Ако изпуснеш автобуса, да не се ядосваш, а да останеш с будни сетива, с отворен ум. Да забележиш какво произлиза от този пропуск на автобуса. 🙂 Лесният отговор е – вероятно закъсняваш. Алтернативният отговор може да е: срещаш познат, с който отдавна не си се виждал и разговорът с него ти оправя настроението за целия ден… Сигурна съм, че поне веднъж ви се е случвало, подобно интересно стечение на обстоятелствата.

Тези течения текат постоянно около нас, но когато се отделим в своето недоволство, затворим се, просто не ги забелязваме.

Понякога връзките са по-преплетени и по-далечни и заради това те могат да се видят от позицията на времето, което е изтекло. Може днес да не разберем защо или как това, което ни е отклонило от пътя, всъщност ни е завело там, където трябва да бъдем. 

Mystery (мистерия)

Животът е пъзел, мистерия. Този вход към щастието е заради радостта да търсим и намираме парченца, които ни разкриват цялата картина. Защо съм тук, какъв е смисълът, къде е моя път. Щастието възниква от самото пътуване и различните интересни неща, които ни се случват ежедневно. За да можем да видим, обаче трябва да сме будни, осъзнати и мислено там, където сме. 😉

Щастието и мозъкът

Щастието освен всичко казано по-горе е и химическа реакция и връзка, която свързва неврони в нашия мозък по определен начин.

Когато гледаме някакъв филм макар, че знаем че е само филм, ние се идентифицираме с историята в него и мозъкът ни реагира сякаш ситуацията е съвсем реална. Затова ни трябват носни кърпички като гледаме някои сюжети.

Ако стимулираме по-често невронна връзка, която утвърждава “Ах колко съм нещастен”, то скоро тя ще стане траен модел на поведение. Тогава без значение, какво преживяваме като външни обстоятелства ние ще се пързаляме все по една и съща улица “Ах колко съм нещастен”.

За да създадем различна невронна връзка “Щастлив съм” просто ни трябва да се упражняваме по-често. Не необходимо да си представяме някаква конкретна ситуация, заради която сме в радостно настроение.

Достатъчно е да си представим самото чувство на щастие. Как щастието кара тялото да се чувства. Когато сме щастливи химическата лаборатория в нашето тяло провокира определени физически състояния.

Какви са усещанията? Може например да е чувство на лекота, подвижност или дълбок покой, светлост, разширяване…

И все пак лесно ли е или трудно да си щастлив?

Да си щастлив не коства много усилия, защото е наша природа. Понякога заради прекалено много усилия и направени в грешна посока, губим връзка с тази своя природа.

Представяте ли си, че може да е толкова лесно човек да бъде щастлив? Аз си представям, защото ми се е случвало да минавам през входовете. Убедена съм, че и на вас, поне през някои от тях. Случвало ми се е да докосна с върха на пръста си радостта от съществуването в настоящето. Имало е периоди, в които съм се носела на крилете на чудна птица “Мистерията на живота”.

Не успявам нито всеки ден, нито постоянно да преживявам щастие. Все още се поддавам на градената цял живот формула “Животът е нещо много сериозно, трябва да постигнеш определени условия, за да бъдеш щастлив.” 

И все пак, и все пак, все повече пъти успявам да събуждам вътрешна усмивка. Все повече се натъквам на потвърждение в своя живот, че да си щастлив няма нищо общо с нещата, които ни се случват или не ни се случват.

Да си щастлив не е трудно, ако се научиш да си в хармония с потока на живота.

Аз се уча ден след ден, но е радостен процесът на учене, когато установиш че си започнал да разпознаваш поне буквите в книгата. 🙂

Ошо казва: “Щастие е, когато сте в хармония със своя живот.”

Към част първа на статията за “Щастието”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.