Карлови вари, чешкото спа бижу – разказ закъснял с една година

Чета си днес за пътуването до Прага. Стигам до ден пет, когато посетихме Чешкото спа бижу – Карлови вари. Към статия за Карлови вари, обаче няма линк. “Хмм защо не съм го закачила към статията?” Пиша в търсачката на сайта “Карлови вари”, за да намеря съответната публикация най-лесно. С изненада установявам, че такава няма. Много съм озадачена и малко разочарована. Търся на компютъра, но с половин надежда, документ с разказа.

Намирам файл “Карлови вари”. Отварям, а в него стои само – Карлови вари, Бехеровка.

Вероятно след написването на статиите за 4-те дни до Прага, а тяхното написване беше свързано с много ровене за факти, години, проверка на имена, съм се изморила.

Дала съм си почивка и после съм забравила да си напиша домашното ;-).

Една година по-късно, мога да разкажа, но в паметта ми са съхранени само някои по-ярки факти. Затова ще ги изброя така по-общо.

Пътуването

На междуградския автобус се качихме от автогара “Флоренц”. Автобусът, с който пътувахме от Прага до Карлови вари беше много комфортен и за моя приятна изненада имаше стабилен интернет. 

По пътя се радвахме на великолепни гледки, щраках много, но не получих добри резултати. Селцата покрай, които минахме изглеждаха като от приказките. 

Попаднахме в огромно задръстване, защото на едно място нещо ремонтираха пътя. Чакахме доста.

Ориентиране в Карлови вари

Когато слязохме в Карлови вари, първо проверихме откъде ще тръгне автобуса ни за на обратно.

Срещнахме една рускиня (омъжена за чех и живееща в Карлови вари) с която едната ни спътничка на отличен руски се разприказва. Рускинята любезно не само ни упъти, но ни заведе до самия сектор на автогарата.

Ориентирахме се накъде е центъра и основната туристическа посока.

Хапнахме в едно приятно заведение и поехме по търговската улица.

Качихме се на малко градско-туристическо влакче. Слязохме в края на града, откъдето щяхме да се върнем по маршрута на минералните извори, обратно към центъра.

Градът е наречен на Карл IV. Императорът попаднал по време на лов на един от изворите и там по-късно по инициатива на владетеля била направена обществена баня. В следствие банята е наречена Карлови ва́ри. Днес има няколко стари бани, множество извори и спа хотели.

Минералните води

Извор с температура на водата 64°C

Минахме през няколко различни минерални извора. Водата на всеки беше с различна температура.

При един, който беше с по-ниска, подходяща за директна консумация температура, се виеше опашка от чакащ народ да си налее вода.

Около изворите са оформени забележителни колонади с красиви арки и декорации. (снимах ги много, но контрастът беше толкова висок, че почти нищо не се получи. За композирането на кадрите, оставям без коментар, за да не звуча като мрънкаща развалена плоча :-). )

А за децата се предлагат мечета, котета и автомобилчета канички.

В близост се продаваха едни порцеланови специфични канички с чучурчета, за консумиране на минералната вода. На мен Карловската минерална вода, която опитах ми беше много силно кисела и не си налях, нищо че е супер полезна.

Шишето си напълних със студена изворна неминерлна вода от чешма по-нагоре, където слязохме от влакчето.

Река Тепла

След като слязохме от влакчето, поехме от периферията към центъра на града. Пътят ни вървеше успоредно с красивата река Тепла.

На едно място извираше минерален гейзер от самата река, голяма красота.

Бехеровка за здраве

За Бехеровката аз не бях чула, но това е доста популярна традиционна напитка. 

“Бехеровката е силен билков ликьор. Съдържанието на алкохол в него е 38%. Родният му град е Карлови Вари.”

http://kulinar.bg

Тогава не знаех какво е бехеровка и не ми хрумна, че е интересно да я опитам или да купя на някого за подарък. 🙂

Вафлите – оплатки

Традиционни за града са и едни огромни кръгли вафли с най-различни кремове. Тези вафли се наричат оплатки и традицията на тяхното приготвяне датира от преди 1800г.

В сравнение с традиционните вафли, които познаваме днес, оплатките са много, много по-фини. Много са вкусни и една може да не стигне ;-). Нямам, обаче нито една снимка на оплатка. Защо не знам. Снимах машината, на която се приготвят оплатките. Накупихме си по няколко кутии вафли за подаръци от едно магазинче, което беше само за вафли оплатки.

Храна за душата

Като походихме определено време при един от изворите видяхме, че са подредени класически инструменти и музикантите също заемаха места.

Изчакахме малко и музиката започна. За жалост времето беше напреднало и можехме да послушаме само за кратко. После поехме към автогарата, откъдето щяхме с автобус да се върнем обратно в Прага.

Забележителности

Наистина един ден не е достатъчен. Ако вие разполагате с повече дни, в статията на peika.bg може да намерите хубава информация за няколко интересни за посещение места.

Пожелание

Нямам нищо против да отида за една седмица на спа в Карлови вари. Градчето е много живописно, много приятно като атмосфера, предлага и няколко туристически маршрути за разходки наоколо.

През деня ще хапвам по една-две вафли оплатка за добро настроение, привечер ще се разхождам край река Тепла, а преди лягане ще пийвам глътка бехеровка за здраве. Мисля, че ще ми хареса доста. 😉

Галерия

Снимките от Карлови вари не са много показателни за очарованието на градчето, но ако все пак ви е любопитно да ги разгледате вижте албума:

“Карлови вари”

Свързани статии

“Фотографска математика – за множеството снимки от Прага”

“Ден първи в Прага, настаняване и уж кратка обиколка, а тя дълга стана”

“Ден втори – Петрински хълм, мини Айфелова кула, Танцуващата къща”

“Прага – ден трети – съботен пазар, Катедралата “Свети Вит” и Карлов мост “

“Ден четвърти – Пражки замък и с водно колело по река Вълтава”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.