Посещение на Рибарица и Тетевен и забележителности в близост

В края на изминалата седмица имах късмета да бъда на работна-почивка в Рибарица.

Мястото избрахме още през март. Още тогава Тетевенския балкан, р. Бели вит, която се вие край пътя, ни се видях изключително живописни.

Сега през юли, когато всичко се беше раззеленило заобикалящата ни природа спираше дъха. Природа, която те прегръща и повдига…

Уверена съм, че не е твърде субективно подобно заключение за Тетевенския блакан, околностите на гр. Тетевен и курортното селище Рибарица. Други присъстващи, със свои различни думи описваха подобни впечатления.

По време на престоя си, посетихме няколко места около Рибарица и Тетевен, и всяко от тях ни остави приятно чувство.

Маршрут до хижа Бенковски

Пътят тръгва от местността Костина, от Кървавото Кладенче, което се счита за лобно място на Бенковски. Свързано е с трагичната кончина на българския революционер. Затова тук може да видите възпоменателен паметник на Бенковски.

Мрачните събития, които са се случили някога са останали в историята, а мястото днес е място за отдих. Има паркинг за автомобили, механа, беседки, поляни…

Пътят е широк, горски, неасфалтиран, по-скоро пешеходен след Кървавото Кладенче. Стига до хижа Бенковси. Хижата, обаче не ни беше цел, просто се разхождахме. Маршрутът е лек и много живописен, под короните на дървета и се движи успоредно срещу течението на река Костина.

Вероятно в реката има риба, защото на няколко места видяхме знаци забраняващи риболова.

По пътя имаше различни гъби, билки, ягоди, красиви мъхести камъни…

Край едно разширение на реката си направихме пикник.

Музейна разходка

През следващия ден програмата ни беше много пъстра и богата.

Първо посетихме Историческия музей в град Тетевен, който освен, че има много богата експозиция ни зарадва с отличен гид. Девойката, която ни разведе из залите на музея ни разказа интересни факти както за географията, така и за историята на града. Град, който макар в пределите на Османската империя, преди 1801г. е бил с особени права и е процъфтявал изключително много. През 1801 година е бил ограбен и опожарен от кърджалии…За да не изземвам ролята на музейния гид, спирам да преразказвам. 🙂

След музея се качихме малко по-нагоре, зад църквата “Св. Всях Светих”, където посетихме Хаджиивановата къща, частна експозиция.

В този дом-музей през историята на рода Хаджииванови и Койчеви ни разказаха част от историята на България. Домакинът, който ни посрещна беше ерудиран и сладкодумен, а събраните експонати в тази къща-музей, онагледяваха и допълваха неговия разказ.

Ако имате път към Тетевен и обичате история, препоръчвам посещение на обекта. Входната такса към юли 2019г беше само 2лв за възрастен. 

Водопад Скока

В Тетевен хапнахме и поехме към третата дестинация за деня – екопътека “Под пръските на водопада”, която отвежда без усилие до водопад Скока. Пътеката е изключително красива. Водопадът в края е неголям, но самата пътека до него е повече от достатъчна причина да решите да посетите това място.

Парк “Адреналин” гр. Тетевен

Последната ни спирка за деня беше парк “Адреналин” гр. Тетевен.

Там се катерихме по въжета, най-високите стигат до 12м височина. Катереното се прави със специална обезопасителна екипировка. Като стигнеш финала се спускаш надолу с тролей. Ако обичате подобни занимания, това място вероятно ще ви допадне.

Следващия последен неделен ден, на път към София се отбихме до пещерата Съева дупка. За нея може да прочете в статията: Посещение на пещерата Съева дупка.

Галерия

Снимки от тези забележителност може да видите в албума: “Почивка в Рибарица”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.