Посещение на пещерата Съева дупка

Изминалите четири дни бяхме в Рибарица. Посетихме няколко интересни места, за които може да прочетете в статията, “Посещение на Рибарица и Тетевен и забележителности в близост”.

Тук, обаче искам да споделя за пещерата Съева дупка. Ако не сте ходили до нея препоръчвам я.

До пещерата Съева дупка

Като си тръгнахме от Рибарица все ни валеше напоителен дъжд, нали така казват хората напоителен, когато е лято и през няколко дни жегата взима водата от почвата.

Напоителен дъжда ни валя, когато минахме през село Брестница, откъдето минава пътя към пещерата. Така си беше мокро и по 100те метра от паркинга при Съева дупка до самия вход на пещерата.

Като си взехме билети изчакахме около 10на минути. Хубавото е че имаше навес, където всички посетители на пещерата намерихме сушина.

В пещерата въздухът е с много висока влажност, но не запомних цифрата. Температурата в по-ниските зали е 8 градуса, а в по-високата 10 градуса.

Образуванията в пещерата

Образуванията, които са се оформили в течение на милиони години, защото такава е възрастта на пещерата, бяха много красиви.

Заради желязо в състава на скалите пък, те бяха с топъл оранжев нюанс, е и малко зелен на места, заради изкуственото осветление, което осветяваше вътрешността ѝ.

Освен познатите сталагмити (растящи отдолу нагоре), сталактити (растящи отгоре надолу) и сталактони (където предните две са се слели и са оформили скални колони), имаше и по-рядко срещаните хеликтити. Те са се образували, заради постоянното течение на въздуха, което става, от разликите в температурата на горната и долните зали на пещерата. Хеликтитите са разклонени в различни посоки и са също много интересни.

Много впечатляващи образувания бяха и едни, които при леко почукване издаваха прекрасен звук. Те не бяха кухи, ами създавали звук на принципа на струнните инструменти. Помолиха ни изрично да не опитваме сами, защото структурата на тези сталактити била много крехка.

Пещерата е преживяла сериозно земетресение заради, което част от образуванията в първите зали са били разрушени.

Тази природна забележителност е кръстена Съева по името на нейните откриватели братя овчари Съю и Сейо.

Пещерата е и обител на няколко вида прилепи.

Ако ви е интересно да прочете повече научни и исторически подробности вижте статията в уикипедия, доста е изчерпателна.

Освен това пещерата е била домакин на няколко концерта на популярни изпълнители. Запомних Лили Иванова и част Виенската филхармония. Повече ме изненада, обаче, че и сватбени ритуали правели там. 🙂

Няколко снимки (щракнати с позвление ;-)), може да видите албума: “Посещение на пещерата Съева дупка”. Яд ме е, че не влязох със статива, а го оставих в багажника. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.