52 седмици

Тежестта зависи от силата – седмица 13

“Тежко” – тема на седмица 13 от фотографското упражнение “52 седмици”.

Имах и по-интересни идеи, но поради разсейване, пропуснах да ги осъществя, когато имах възможност. Дааа, сега малко ме е яд, но…

Понеже бях на планина два пъти през тази седмица, можех да аранжирам сценка на уж-повдигане на някоя скала. Имах го като предварителна идея, но после я забравих като бях на място. Тишината, зеленото, птичките, цветята обсебиха вниманието ми и забравих да снимам по темата ‘”тежко”.

Останаха ми кадрите, на които тежка беше гиричката, с която си правих автопортрет. Идеята за автопортет, дойде като вдъхновение от едно видео с фотографката Фиона Ларка. Нейните работи може да разгледате в инстаграм. Моят краен резултат е далеч от това, което тя прави, но благодаря за вдъхновението.

Предизвикателствата в заснемането този кадър бяха:

  • да се автокомпозирам така както ми харесва. Това наложи да повторя поне десет пъти упражнението – взимане на светлина, натискане на спусъка, светване на задното осветление, вдигане на гиричката и заемане на поза. Накрая гиричката наистина стана тежка, защото я вдигах само с едната ръка и при всеки опит правех по 10 автокадъра, тоест задържах;
  • скоростта – в стаята не беше много светло, но ми трябваше добра скорост, защото при по-бавна всяко трепване ставаше размазване. Аз и без гиричката трепвам, пък с нея съвсем;
  • задното осветление. Исках да се получи профил от светлина, знам как да го направя, ако друг седи, но на мен ми беше трудно сама да се позиционирам, така че лампата да ме освети точно и да не се вижда самата тя в кадъра.

Параметри на снимката

обектив 50мм към тяло canon eos 760d, 1/125, f4.5 iso 800, +3

Свързани статии

Като направих серията с тежести ми дойде обяснителна муза и написах статията “Тренирова за щастие, защо позирам с гиричка”

Като написах заглавието на кадъра пък се сетих за една друга, много смислена статия, която преразказвах на друго място: “Колко тежи чаша с вода?”

Администратор и автор на съдържанието в блога "Палитра на ежедневното"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.