От Бояна до хижа Камен дел през делничен ден

Трето посещение до хижа Камен дел

Средата на юни – трето посещение на хижа Камен дел за тази година. При второто ми разхождане до там, забелязах пътеката до Боянското езеро и си пожелах следващ път да се кача оттам. Това взе, че се осъществи по-скоро отколкото си бях представяла.

По маршрута от Бояна нагоре на места си беше катерене. Пътеката не е равна като тази от Момина скала, за която писах в статията “От Момина скала до хижа Камен дел”.
Боянското езеро на мен ми харесва и се радвам, когато имам път оттам.

Маршрутът от Бояна

Признавам, че не проследих внимателно при разклоните накъде поемахме, а имаше няколко такива. Табели нямаше навсякъде. Може би, ако не сте факир на ориентирането поне веднъж се качете от Бояна с някой, който познава пътя.

Ако вървите без добра навигация (от друг човек, телефон или интуитивна) и още на са поставили достатъчно обозначения по маршрута, най-много да попаднете някъде другаде, на Боянския водопад, на Момина скала… 😉

Обядът

Днес беше делничен ден и хижата не работеше. Масите и пейките отвън и за радост слънцето, бяха налице. Похапнахме, който каквото си носеше. Всъщност похапнахме и едни особени деликатесни домашни сандвичи, които едната ни спътничка любезно беше приготвила за всички.

На връщане се заоблачи и позагърмя, колкото лекинко да ни сплаши и да ни забърза хода, но до слизането ни в Бояна не ни валя. Съвсем в реда на нещата слизането беше наполовина от времето ни за качване. Вероятно фактор се оказа и че престанахме да снимаме. 🙂

Когато аз чета разкази на други хора за разни разходки сред природата и гледам снимки, ми се отваря глад и аз час по-скоро да се заскитам някъде на зелено. Дано и вас тези редове, и галерията със снимките ви вдъхновят да си намерите пътека към планината.
Казвам дано, защото вярвам, че природата пречиства, успокоява и прави хората по-доволни. А колкото повече доволни хора, толкова по-добре. 😉

Сега на Витоша е много, ама много зелено, свежо, а през седмицата тихо и успокояващо.

За други разходки на Витоша:

“Разходка на Витоша в неделя – мисия възможна – до хижа “Кумата”

“Неделна навалица по Панорамната пътеката от Бистрица до Железница – Алея “Галунка””

“Петъчно до Черни връх – впечатления”

“Моята разходка на Еньов ден – вълшебствата на природата”

“Витоша, “Златните мостове” – хижа “Еделвайс” – хижа “Звездица””

“От Момина скала до хижа Камен дел”

ДПП Витоша – Туристически маршрути

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. През делнични дни хижата работи,но не предлага кухня 🙂
    Има напитки,паур бар 🙂

    • Благодаря за допълнението, радвам се че вече е така :-). Преди да се качим, на 19.06.2019 писах във фейсбук на страничката ви и получих, от който е отговорил следния отговор: “Здравейте,хижата предлага кухня уикендите,през делнични дни се извършват ремонтни дейности,а този четв. Няма да има никой,поздрави!”