От Бояна до хижа Камен дел през делничен ден

Трето посещение до хижа Камен дел

Средата на юни – трето посещение на хижа Камен дел за тази година. При второто ми разхождане до там, забелязах пътеката до Боянското езеро и си пожелах следващ път да се кача оттам. Това взе, че се осъществи по-скоро отколкото си бях представяла.

По маршрута от Бояна нагоре на места си беше катерене. Пътеката не е равна като тази от Момина скала, за която писах в статията “От Момина скала до хижа Камен дел”.
Боянското езеро на мен ми харесва и се радвам, когато имам път оттам.

Маршрутът от Бояна

Признавам, че не проследих внимателно при разклоните накъде поемахме, а имаше няколко такива. Табели нямаше навсякъде. Може би, ако не сте факир на ориентирането поне веднъж се качете от Бояна с някой, който познава пътя.

Ако вървите без добра навигация (от друг човек, телефон или интуитивна) и още на са поставили достатъчно обозначения по маршрута, най-много да попаднете някъде другаде, на Боянския водопад, на Момина скала… 😉

Обядът

Днес беше делничен ден и хижата не работеше. Масите и пейките отвън и за радост слънцето, бяха налице. Похапнахме, който каквото си носеше. Всъщност похапнахме и едни особени деликатесни домашни сандвичи, които едната ни спътничка любезно беше приготвила за всички.

На връщане се заоблачи и позагърмя, колкото лекинко да ни сплаши и да ни забърза хода, но до слизането ни в Бояна не ни валя. Съвсем в реда на нещата слизането беше наполовина от времето ни за качване. Вероятно фактор се оказа и че престанахме да снимаме. 🙂

Когато аз чета разкази на други хора за разни разходки сред природата и гледам снимки, ми се отваря глад и аз час по-скоро да се заскитам някъде на зелено. Дано и вас тези редове, и галерията със снимките ви вдъхновят да си намерите пътека към планината.
Казвам дано, защото вярвам, че природата пречиства, успокоява и прави хората по-доволни. А колкото повече доволни хора, толкова по-добре. 😉

Сега на Витоша е много, ама много зелено, свежо, а през седмицата тихо и успокояващо.

За други разходки на Витоша:

“Разходка на Витоша в неделя – мисия възможна – до хижа “Кумата”

“Неделна навалица по Панорамната пътеката от Бистрица до Железница – Алея “Галунка””

“Петъчно до Черни връх – впечатления”

“Моята разходка на Еньовден – вълшебствата на природата”

“Витоша, “Златните мостове” – хижа “Еделвайс” – хижа “Звездица””

“От Момина скала до хижа Камен дел”

ДПП Витоша – Туристически маршрути

2 Comments

  1. През делнични дни хижата работи,но не предлага кухня 🙂
    Има напитки,паур бар 🙂

    • Благодаря за допълнението, радвам се че вече е така :-). Преди да се качим, на 19.06.2019 писах във фейсбук на страничката ви и получих, от който е отговорил следния отговор: “Здравейте,хижата предлага кухня уикендите,през делнични дни се извършват ремонтни дейности,а този четв. Няма да има никой,поздрави!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.